Autólízing – hogyan működik? Előnyök, hátrányok

Autólízing – hogyan működik? Előnyök, hátrányok
explain.hu
explain.hu

Kategória:Pénz

Autólízing – Hogyan működik a gépjárműlízing?

Ha járműre van szüksége a közlekedéshez, két alapvető lehetősége van: autó vásárlás vagy autólízing. A jármű lízingelése hasonlít a lakásbérléshez, mivel Ön havi részleteket fizet, miközben ideiglenesen használhatja a járművet.

A lízingelés vonzó lehetőség lehet, ha jelenleg nem szeretne saját autót birtokolni, vagy ha inkább az újabb járműveket részesíti előnyben. Mielőtt azonban lízingszerződést kötne, fontos megértenie, hogyan működik a lízing, és milyen korlátozásokkal járhat.

A legfontosabb tudnivalók

 • A gépjárműlízing olyan megállapodás, amelynek keretében Ön egy meghatározott ideig használhatja az autót, havi lízingdíjért cserébe.
 • Az Ön pénzügyi helyzetétől függően a gépjárműlízing előnyösebb lehet, mint a vásárlás.
 • A járműlízing feltételeinek megszegése, a túlzott futásteljesítmény vagy elhasználódás nem kívánt pénzügyi következményekkel járhat.
 • Lehetősége van arra, hogy a lízing lejárta után megvásárolja a járművet.

Az autólízing magyarázata

Amikor Ön autót vásárol, tulajdonjogot szerez rá. Ha a vásárlást finanszírozza, a jármű akkor lesz az Ön tulajdonában, amikor az autóhitelt teljes egészében kifizette. Ha készpénzzel fizet, akkor a jármű a vásárlás időpontjában azonnal az Ön tulajdonába kerül.

Egy autó lízingje más. Ahelyett, hogy Ön lenne az autó tulajdonosa, Ön a márkakereskedőnek / lízingbeadónak fizet a használati jogért egy meghatározott ideig, általában két-négy évig. Ön havonta fizet, ugyanúgy, mintha autóhitelt törlesztene. A lízingfizetési időszak végén azonban nem lesz a tulajdonosa semminek.

autólízing

Az autólízing alapvetően különbözik az új autó vásárlásától

Az autó birtoklására irányuló finanszírozással ellentétben a lízing lehetővé teszi, hogy egy bizonyos ideig – gyakran két-négy évig – új járművet vezessen, mégpedig olyan havi törlesztőrészletért, amely jellemzően alacsonyabb, mint a finanszírozási törlesztőrészlet.

Ha az autólízing lejár, a lízingszerződéstől függően különböző lehetőségei lehetnek. Az egyetlen lehetőség lehet az autó visszaadása – de egyes lízingfeltételek tartalmaznak vételi opciót is.

Számos lépést kell megtennie, mielőtt autót lízingel, és számos pénzügyi és jogi kifejezést érdemes megértenie. Kövesse ezt az útmutatót, hogy megtudja, hogyan kell autót lízingelni.

Ismerje meg az autólízing szakkifejezéseit

Az autólízing a járműtulajdonlás alacsony elkötelezettségű alternatívájának tekinthető. De az autólízing de számos feltétellel és feltétellel jár.

A legtöbb lízingszerződés korlátozza a vezethető kilométerek számát, és a jármű visszavételekor felszámítja a túlzásba vitt kilométereket vagy a feltűnő károkat. A lízingelt autó idő előtti visszaadása pedig szintén költséges lehet.

Mielőtt az autó lízingelésével járó követelmények felkutatná és döntene arról, hogy a lízing az Ön számára megfelelő lehet-e, mindenképpen ismerje meg a lízinggel kapcsolatos általános szakkifejezéseket, amelyekkel valószínűleg találkozni fog a keresés során.

 • Lízingbeadó / lízingbevevő
  A lízingbeadó az a vállalat, amely a lízinget nyújtja Önnek, általában a járműgyártó vagy az autókereskedő. A lízingbevevő Ön – az a személy, aki a járművet lízingeli.
 • Társaláíró / kezes
  Az a személy, aki második garanciavállalóként járhat el a lízing során, hogy Ön jogosult legyen az autólízingre vagy az esetlegesen kedvezőbb lízingfeltételekre.
 • Maradványérték
  A lízing kezdetekor a lízingbeadó meghatároz egy jövőbeli értéket a járműre vonatkozóan, amelyet maradványértéknek is neveznek. Ez segít meghatározni az Ön havi fizetését. A magasabb maradványérték azt jelenti, hogy a lízingbeadó kisebb értékcsökkenéssel számol a lízing ideje alatt – ami gyakran azt jelzi, hogy a jármű jobban megőrzi értékét, az autó jobban eladható.
 • Lízingdíj
  Ez az autó lízingelésének fő költsége, amelyet minden hónapban a jármű használata után kell fizetni.
 • Elidegenítési díj: Ha a lízing végén visszaadja a járművet, előfordulhat, hogy extra díjat kell fizetnie, amely segít a lízingbeadónak a jármű értékesítésének előkészítésében, és olyan költségeket fedezhet, mint a jármű tisztítása, tárolási díjak, adminisztrációs és egyéb költségek.
 • Vásárlási opció lehetősége: Ez arra a lehetőségre utal, hogy a lízing lejárta után megvásárolhatja a járművet. Általában a lízingszerződésben már az elején feltüntetik a vételárat.

Hogyan működik a autólízing?

A autólízing lényegében egy szerződés Ön és az autókereskedés / lízingbeadó között, amelytől lízingel. Amikor Ön aláírja a gépjárműlízinget, beleegyezik a lízingbeadó által meghatározott bizonyos feltételekbe. Ezek a feltételek olyan dolgokra terjedhetnek ki, mint például:

 • A lízing futamideje
 • az évente vezethető kilométerek száma
 • a lízing időtartama alatt felhalmozható kilométerek száma.
 • a kilométer-határértékek túllépésének szankciói
 • Karbantartási követelmények és kötelezettségek
 • Havi lízingdíjak és azok kiszámításának módja
 • Mi történik, ha elmulasztja a lízingfizetést
 • A lízingszerződés idő előtti felmondására vonatkozó szabályok

A lízingszerződés azt is meghatározhatja, hogy milyen lehetőségei vannak a lízingidőszak lejártakor. Ezek közé tartozhat a lízing meghosszabbítása ugyanarra a járműre, a jármű megállapodás szerinti áron történő megvásárlására vonatkozó vételi opció gyakorlása, vagy új lízingszerződés aláírása egy másik járműre.

Az autólízing előnyei

Magyarországon egyre többen érdeklődnek az autólízing iránt és az új autók nagy részét lízingelik, és ez a szám egyre nő. Miért nő ez a szám, és miért lízingelnek autót az emberek? Nézzük meg közelebbről!

A jármű lízingje jó megoldás lehet, ha nem szeretne egy járművet közvetlenül birtokolni. A lízing előnyei a következők:

 • Új autó, állandóan
  Először is, az autó lízingelése azt jelenti, hogy mindig egy új, szép autóval közlekedhet. Sok ember számára, különösen Magyarországon, ez olyan érzelmi lökést jelent, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ha szereti az autókat és a vezetést, ez egy nagy előny.
 • Kevesebb karbantartási probléma
  Mivel az autó vadonatúj, nem kell gyakran a szervízben töltenie az idejét. Visszaadja az autóját, mielőtt az ilyen jellegű problémák elkezdenének jelentkezni. Ha nagyon elfoglalt életet él, vagy sokat van úton, akkor eggyel kevesebb stresszel kell megküzdenie.
 • Megengedhet egy szebb, jobb autót
  Ha valaha is elgondolkodott azon, hogyan engedhetik meg maguknak oly sokan, hogy BMW-t és Range Rovert vezessenek, akkor ne csodálkozzon tovább. A márkakereskedők szerint a luxusautók mintegy 75%-át lízingelik. A lízing lehetővé teszi, hogy “megengedhessen” magának egy szebb autót, mintha meg kellene vennie.
 • Kevés előzetes költség
  Ha már a költségeknél tartunk, a lízing lehetővé teszi, hogy viszonylag alacsony előzetes költséggel szálljon be egy autóba. Gyakran nincs szükség előlegre (vagy ha mégis, akkor az meglehetősen kicsi).
 • Kivásárlás
  A lízing futamidejének végén lehetőség van a jármű megvásárlására.
 • A jövő szem előtt tartása
  Az utolsó ok az, hogy az emberek általában már nem akarnak nagy összeget befektetni az autójukba, különösen a fiatalok. És miért is kellene? Amikor kihajt az autóval a kereskedésből, a befektetés 20%-át elveszítí. Ez az egyik fő tényező, amiért az emberek inkább a havi díjfizetés iránt érdeklődnek.

A gépjárműlízing rugalmasabbá teszi az autóvásárlást, mivel nem kötődik hosszú távra a járműhöz. A lízing lejárta után, ha szeretné, másik járműre válthat, vagy továbbléphet az autóvásárlás felé, ha készen áll rá. Feltételezve, hogy betartja a lízingfeltételeket, ez olcsóbb is lehet, mint az autóvásárlás, legalábbis a lízing futamideje alatt.


Tipp: Teljes körű biztosítás – CASCO

Ha autót lízingel, előfordulhat, hogy további, meghatározott típusú gépjármű-biztosítási szerződést kell kötnie, ha még nem rendelkezik ilyennel. A teljes körű biztosítás fedezheti a jármű javítási vagy csereköltségeit egy baleset, például lopás, tűz vagy más természeti csapás esetén.


autólízing
autólízing

Az autólízing hátrányai

Vannak olyan dolgok is, amelyek a lízinget kevésbé vonzóvá tehetik, mint az autóvásárlást. Íme néhány ezek közül:

 • Korlátozva van a vezethető kilométerek száma, például évi 10 000 vagy 15 000 kilométer.
 • A kilométer-határértékek túllépése esetén a büntetések költségesek lehetnek.
 • A túlzott elhasználódás miatt is további költségeket számolhatnak fel.
 • A lízingből való idő előtti kilépés szükség esetén költségesnek bizonyulhat.

Az autólízing egy másik hátránya egyesek számára, hogy nem minden esetben szabhatják testre a járművet.

Az autólízing alku

Talán azt gondolja, hogy csak akkor tárgyalhat, ha járművet vásárol, de ez egyszerűen nem igaz. Ahogyan autóvásárláskor is alkudozhat a kereskedővel, úgy a gépjárműlízing feltételei is gyakran alkuképesek.
Ez segíthet abban, hogy olyan lízingszerződést harcoljon ki, amely jobban megfelel az Ön igényeinek és költségvetésének.

Néha az autógyártók lízingakciókat kínálnak, ezért hasznos lehet, ha online “szétnéz” a lízingajánlatok között, vagy ellátogat a helyi márkakereskedésekbe, hogy tájékozódjon az aktuális akciókról.

A márkakereskedéstől függően az alábbiak közül bármelyikről lehet tárgyalni:

 • A jármű ára
 • Előlegfizetési követelmények
 • Lízingdíjak, amelyek meghatározzák a havi fizetést
 • kilométer-korlátozás
 • Vásárlási lehetőségek

A lízing egyéb jellemzőiről is tárgyalhat, például a kilométer-határértékek túllépése vagy a túlzott elhasználódás miatti büntetések. Ez is a márkakereskedőtől és annak politikájától függ.

Mielőtt megpróbálna tárgyalni az autólízingről, van néhány dolog, amivel megbizonyosodhat arról, hogy anyagilag felkészült. Hasznos például, ha ellenőrzi hitelképességét, mert a kereskedők a lízingfeltételek felajánlása előtt ellenőrizni akarják, hogy Ön jó hitelképességgel rendelkezik. Minél jobb a hitelképessége, annál nagyobb mozgástere lehet az alkudozásra.

Azt is jó, ha átgondolja, hogy mennyit tud havonta fizetni, és mennyi pénzt tud letenni az elején. Egy online lízingdíjbecslő segítségével képet kaphat arról, hogy a kívánt autótípus alapján mennyit fizethet havonta egy jármű lízingeléséért. Ez hasznos lehet a teljes futamidő alatt felmerülő összköltségek becsléséhez is.

A lízingszerződés

Miután kiválasztotta a kívánt járművet, és megállapodott a lízingfeltételekről, ideje kitölteni a papírokat. Ha jóváhagyják, kapni fog egy szerződést, amely hivatalossá teszi az Ön és a lízingcég közötti megállapodást, és amely meghatározza a jármű használatát és a kötelezettségeit. Ez az Ön lízingszerződése.

A lízingszerződés áttekintése során érdemes lesz ellenőrizni a havi fizetési kötelezettség kialkudott feltételeit, az aláíráskor esedékes összeget, a karbantartási kötelezettségeket (és azt, hogy ki fizeti azokat), a kilométer-korlátokat, valamint az esedékes díjakat, például az elidegenítési díjat.

Azt is meg kell erősítenie, hogy a lízing szerződés zárt végű vagy nyílt végű lízing szerződés-e. Zárt végű lízing esetén, amikor visszaadja az autót, akkor valóban vége – általában nem kell további összeget fizetnie, kivéve, ha az autó túlzottan sokat futott vagy elhasználódott.

A nyílt végű lízing esetében Ön és a lízingbeadó a lízing kezdetekor megállapodnak abban, hogy az autó a lízing végén mennyit fog érni (a maradványérték). Ezután, amikor a lízing lejár, Önnek kell kifizetnie a maradványérték és a “realizált” vagy piaci érték közötti különbséget.

Mindig olvassa el a lízingszerződés apró betűs részét, hogy ne hagyjon ki semmilyen fontos részletet.

Végezetül fontolja meg, milyen tervei lehetnek a lízing lejárta után. Ha például a lízingelt járművet végül meg szeretné vásárolni, akkor készpénzzel kell rendelkeznie, vagy képesnek kell lennie arra, hogy finanszírozást igényeljen.


Tipp: Vigyázzon az autójára!

Miután aláírta a lízingszerződését, és elhajtott az autókereskedő telepéről, vigyáznia kell az autójára. Ne feledje, hogy a lízingidőszak alatt minden kárért Önt terhelheti a felelősség. Az újonnan lízingelt autó padlójának és üléseinek extra borítása és védelme nem rossz ötlet!
A további díjak elkerülése érdekében célja, hogy a lízingelt járműve a lehető legjobban nézne ki.
A rutinszerű karbantartásokat is meg kell ejtenie. Ha nem teszi meg, ez a lízing végén sokba kerülhet.
A jó hír? Egyes autólízingszerződések tartalmazzák a karbantartások költségeit, így Önnek ezért nem kell külön fizetnie.
Ha lehetséges, tartsa meg járművét a lízing teljes futamideje alatt. Ha idő előtt felmondja az autólízinget, előfordulhat, hogy előtörlesztési díjat kell fizetnie, amely általában a lízingdíj visszafizetési összege és a jármű értéke közötti különbség. Ez a díj több tíz- vagy százezer ezer forint is lehet.


A végeredmény

Amikor mérlegeli, hogy a lízing vagy a vásárlás a legcélszerűbb-e, figyelembe kell vennie személyes vezetési szokásait és preferenciáit.

Ha például jellemzően évente kevesebb mint 10 000 vagy 15 000 kilométert tesz meg, és szereti, ha néhány évente viszonylag új járművet vezethet, akkor a lízing megfelelő lehet. Ha viszont inkább hosszú távú befektetést szeretne, vagy évente jóval több mint 15 000 kilométert tesz meg, akkor lehet, hogy jobban jár, ha inkább járművet vásárol.

Bár az autólízingbeadók különböző módon kezelik a lízinget, a visszaadást és a díjakat, vannak közös elemek. A lízingszerződések működésével kapcsolatos tájékozódás az első legfontosabb lépés ahhoz, hogy a lízingszerződés lejártakor elégedetten távozhasson.


További írások

Autóhitel törlesztőrészlet – 3 tényező, amely befolyásolja

Autóhitel törlesztőrészlet – 3 tényező, amely befolyásolja

Autóhitel törlesztőrészlet – Az autóhitel havi törlesztőrészletét három fő tényező határozza meg: a hitel összege, a kamatláb és a hitel futamideje. Vannak olyan lépések, amelyeket megtehet – például előleget fizethet, javíthatja hitelképességét, vagy más hitel futamidőt választhat -, amelyekkel csökkentheti a havonta fizetendő összeget.

Autóhitel – hogyan működik? Hol érdemes felvenni? Kamatok, futamidő

Autóhitel – hogyan működik? Hol érdemes felvenni? Kamatok, futamidő

Az autóhitelek zavarba ejtőek és megértésük megterhelő lehet – különösen, ha Ön először finanszíroz autót. A kamatlábaktól kezdve az előlegfizetésen át a kölcsön hosszáig sok mindent meg kell értenie.