Gépjármű-biztosítás – Hogyan működik az autóbiztosítás?

Gépjármű-biztosítás – Hogyan működik az autóbiztosítás?
explain.hu
explain.hu

Kategória:Pénz

Gépjármű-biztosítás – Ha van saját autója, valószínűleg már tud egy keveset a gépjármű-biztosítás témaköréről. Talán hallotta már az önrész vagy a biztosítási díj szavakat. De vajon valóban érti-e az autóbiztosítási kötvény különböző részeit, és tudja-e, hogyan válassza ki a legjobb biztosítási ajánlatot?

Az állam megköveteli, hogy legalább valamilyen gépjármű-biztosítással rendelkezzen, ezért jó, ha tudja, mit ír elő a törvény, és milyen kiegészítő vagy opcionális fedezet segít megvédeni Önt baleset esetén.


A gépjármű-biztosítás megkötése előtt számos tényezőt figyelembe kell vennie, többek között azt, hogy milyen autóval rendelkezik, milyen vezetési előélete, és mekkora összeget hajlandó fizetni. Ha megérti az autóbiztosítás egyszerű alapjait, akkor biztos lehet benne, hogy az Ön által választott autóbiztosítás baleset esetén gondoskodni fog az Önről.

Ebben a cikkben végigvezetjük Önt a biztosítótársaságok által kínált fedezetek típusain, és megvitatjuk a lehetséges biztosítási igényeket. Emellett megvizsgáljuk, hogy mi befolyásolja a gépjármű-biztosítás árát, hogyan csökkentheti a költségeket, és hogyan értheti meg a biztosítási kötvény összetevőit.

A különböző típusú biztosítási fedezetekkel kezdünk, amelyek közül választhat.

Tartalomjegyzék


Autóbiztosítás típusai

Mindenkinek, aki autót vezet, szüksége van gépjármű-biztosítás megkötésére. Az állam törvényként írja elő. Amikor gépjármű-biztosítást köt, úgynevezett kötvényt vásárol. A biztosítási kötvénye számos tényezőn alapul, többek között azon, hogy milyen autót vezet, valamint azon, hogy milyen biztosítást szeretne. Az autóbiztosítási kötvények valójában különböző típusú gépjármű-biztosítás fedezetek csomagjai.

Az első lépés az autóbiztosítási kötvény megértéséhez az, hogy megismerje a biztosítótársaságok által kínált különböző típusú fedezeteket. E lefedettség egy részét az állam megköveteli, egy része pedig választható.

Gépjármű-biztosítás
Gépjármű-biztosítás

Melyek a gépjármű-biztosítás fajták?

 • Gépjármű-felelősségbiztosítás – Ez a fedezet a másoknak okozott véletlenszerű testi sértés és vagyoni kár esetén fizet. A sérüléskárok közé tartoznak az orvosi költségek, a fájdalom és szenvedés, valamint az elmaradt munkabér. A vagyoni kár magában foglalja a károsodott vagyontárgyakat és gépjárműveket. Ez a fedezet a védekezés és a bírósági költségek fedezésére is szolgál.
 • Ütközésbiztosítás – Ez a fedezet a járművében egy másik járművel vagy tárggyal való ütközés következtében keletkezett károkat fizeti.
 • Átfogó biztosítás- Ez a fedezet a biztosított járművön keletkezett olyan veszteségek vagy károk esetén fizet, amelyek nem autóbalesetben következtek be. Az átfogó gépjármű-biztosítás a tűz, szél, jégeső, árvíz, vandalizmus vagy lopás által okozott károkat fedezi.
 • Orvosi fedezetbiztosítás – Az orvosi költségeket fizeti, függetlenül a vétkességtől, ha a költségeket autóbaleset okozta.
 • Biztosítatlan autós – Kifizeti az autója kárait, ha az autóbalesetet olyan járművezető okozza, aki nem rendelkezik gépjármű-felelősségbiztosítással.
 • Alulbiztosított autós – Kifizeti az Ön autójának kárait, ha az autóbalesetet olyan személy okozza, aki nem rendelkezik megfelelő felelősségbiztosítással.
 • Bérautó-visszatérítés biztosítás – Ez a fajta fedezet fizet egy bérautóért, ha autója autóbaleset következtében megsérül. Gyakran ez a fedezet napi bérleti díjjal jár.

Sok biztosítási kötvény több ilyen típusú fedezetet kombinál. Az első lépés a gépjárművére kívánt biztosítás kiválasztásában az, hogy ismerje az érvényes törvényeket. Ebből megtudhatja, hogy milyen minimális biztosításra van szüksége az autójához. Jó, ha szem előtt tartja, hogy csak azért, mert nem feltétlenül szükséges kiterjesztett (pl. CASCO) biztosítás, az extra fedezet megéri a kiadásokat. Végül is senki sem akarja, hogy egy autóbaleset miatt több százezer forintos számlákkal kelljen számolnia.

Most pedig nézzük meg, hogyan határozzuk meg biztosítási igényeinket.


Autóbiztosítási igényeinek megértése

Csak azért, mert az állam megköveteli a minimális biztosítási szintet, nem jelenti azt, hogy pontosan ezt kell megvásárolnia. Valójában a legtöbb autós több fedezetet vásárol, mint amennyit az állam megkövetel, hogy számos problémára – nem csak egy koccanásos balesetre – legyen biztosítva. Annak érdekében, hogy jobban meg tudja határozni az autóbiztosítási igényeit, vegye figyelembe ezt az öt iránymutatást:

Ismerje a törvényt

Ne feledje, hogy kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötni. A felelősségbiztosítás az, ami az Ön által egy másik járművezetőnek okozott testi sértésért és anyagi kárért fizet.

Mérje fel a személyes igényeit

Rengeteg gépjármű-biztosítási lehetőség van; de annak ismerete, hogy valószínűleg mire lesz szüksége, a kulcs ahhoz, hogy megbizonyosodjon arról, hogy megfelelő fedezetet kap. Szeretne fedezetet egy bérautóra, ha az autója megsérül? Kiterjesztett garanciát szeretne az alkatrészek és a munkadíj kifizetésére, ha autója lerobban? Ha autója lízingelt, szüksége lehet GAP biztosításra (garantált vagyonvédelmi biztosítás), amely a biztosító által fizetett összeg és a lízingdíj tartozása közötti különbséget fizeti ki, ha az autó totálkárra törik.

Tudja, hogy mennyi pénzt szeretne költeni

Ha ismeri az törvényt, és megvizsgálta személyes igényeit, akkor most már egy teljes biztosítási kötvényben összeállíthatja az autóbiztosítási fedezet különböző részleteit. A kötvény első része szinte mindig a felelősségbiztosítás. Sok biztosító úgy érzi, hogy a minimális felelősségbiztosítás szerencsejáték. Valójában ezért gyakran csak egy kicsivel több pénzt kérnek a nagyobb védelemért. Végül is, ha balesetet szenved, sokkal jobb, ha a biztosítótársaság a felelős, mintha Ön személyesen lenne felelős. Ne feledje, hogy különböző forgatókönyveket futtasson végig, például ha totálkárosra töröm valaki más autóját, a biztosításom fedezni fogja? Kell majd bármit is a saját zsebből fizetni? Az ilyen típusú kérdésekre adott válaszok fogják meghatározni, hogy egy esetleges baleset esetén milyen lefedettséggel érzi magát a legbiztosabban.

Ismerje a járművét

Ha az autója totálkáros lenne, megengedhetné magának, hogy kicserélje? Ha nem, akkor CASCO (átfogó és ütközésbiztosításra) lesz szüksége. A döntés, hogy megvásárolja-e ezt a biztosítást, általában az autója értékén alapul. Az iránymutatások általában azt javasolják, hogy ha az autója 500 000 – 600 000 forintnál kevesebbet ér, akkor nem éri meg CASCO biztosítást vásárolni. Ha azonban egy 15 000 000 forintos autóval rendelkezik, akkor minden bizonnyal megéri évente pár tízezer forinttal többet fizetni azért, hogy biztosítsa, hogy az autóját kicserélik, ha súlyos balesetet szenved.

Tudja milyen egyéb biztosításai vannak?

Sokan nem tudják, hogy más típusú biztosítások, köztük az egészségbiztosítás és a lakásbiztosítások is fizethetnek az autóbalesetből eredő károkért. Győződjön meg róla, hogy tudja, milyen biztosítási fedezettel rendelkezik már, hogy ne vásároljon felesleges fedezetet.

A legjobb módja annak, hogy kitalálja saját gépjármű-biztosítási igényeit, ha megvizsgálja a lehetséges biztosítási kötvényeket, és tudja, mennyit hajlandó kockáztatni. Például lehet, hogy nem éri meg Önnek CASCO biztosítást kötni, ha az autója nem hihetetlenül értékes, és ezért kevesebbe kerülne a javítás, mint a biztosítás fenntartása. A gépjármű-biztosítás egyszerűen arról szól, hogy Ön mennyit hajlandó fizetni a saját zsebéből, szemben azzal, hogy mennyit szeretne a biztosítótársaságtól. Ha ezt eldöntötte, már készen is áll az autóbiztosítás megkötésére.


A gépjármű-biztosítás ára

Számos tényező befolyásolja a gépjármű-biztosítás árát. Természetesen az árak társaságonként eltérőek, és a biztosítás megkötése előtt alaposan össze kell hasonlítania azokat. Az első dolog, ami befolyásolja a biztosítási kötvény árát, természetesen az, hogy milyen autót vezet. Például egy sportkocsi biztosítása többe kerül, mint egy családi szedáné. Ha olyan járművet vásárol, amelynek magas a lopási aránya, a biztosítási fedezet valószínűleg drágább lesz. Alapvetően azonban a biztosítási fedezet az autója értékétől függ.

Egy másik tényező, amely befolyásolja a gépjármű-biztosítás költségeit, az Ön lakóhelye. Ha olyan területen él, ahol gyakoriak a balesetek vagy a vandalizmus, a biztosítás többe fog kerülni. Mivel például a városi területeken több autó sérül meg, mint a vidéki területeken, valószínűleg többet fog fizetni a biztosításért, ha városban lakik.

Az, hogy milyen gyakran vezet, szintén befolyásolja a biztosítási költségeket. Minél többet vezet, annál nagyobb az esélye annak, hogy balesetet szenved. Azok a sofőrök, akik nagy távolságra ingáznak, többet fognak fizetni, mint azok, akik a munkahelyük közelében laknak. Eközben, ha csak hétvégén használja az autóját, a biztosítási díjának alacsonyabbnak kell lennie, mint annak, aki naponta ingázik a munkahelyére.

Fontos, hogy Ön milyen sofőr

Az utolsó tényezők, amelyek befolyásolják az autóbiztosítás árát, azzal függnek össze, hogy Ön kicsoda. A gépjármű-biztosítás megkötésekor figyelembe veszik az Ön életkorát, nemét, családi állapotát és vezetési előéletét. A baleseti arányok magasabbak a 25 év alatti vezetők esetében, így ha Ön fiatal, számoljon azzal, hogy egy kicsit többet kell fizetnie. A baleseti arányok is magasabbak a fiatal férfiak és az egyedülálló férfiak esetében. Nem tűnik igazságosnak, de ha Ön egy 19 éves, nőtlen férfi, akkor a biztosítási díjai biztosan hatással lesznek rá. Ha azonban a vezetési előélete kifogástalan, a díja alacsonyabb lesz. Nyilvánvaló, hogy a közlekedési szabálysértésekre vagy balesetekre hajlamos vezetőknek többet kell fizetniük a biztosításért, mint a biztonságos vezetőknek.

Ha ezek a költségtényezők kezdik megijeszteni, ne aggódjon. Számos módja van annak, hogy a biztosítási díjakat alacsonyan tartsa.

Hogyan tartsa alacsonyan a biztosítási díjakat

Négy fő tényező van, amelyekkel alacsonyan tarthatók az autóbiztosítási díjak. Nézze meg, hogy az alábbi kategóriák valamelyikébe tartozik-e. Ha igen, akkor az autója értékétől függetlenül pénzt takaríthat meg a gépjármű-biztosításán.

 • Ha autót szeretne vásárolni, fontolja meg, hogy olyan autót vásároljon, amely a biztosítótársaságok szemében “nem rizikós”. A biztosítótársaságok például tudják, hogy milyen típusú autók hajlamosak a problémákra. Azt is tudják, hogy milyen típusú autókat lopnak el leggyakrabban. Ha még nem vásárolt autót, nézzen utána, milyen autók szerepelnek ezen a “jó listán” az autóbiztosítók körében.
 • A legtöbb biztosítótársaság különböző okok miatt nyújt kedvezményeket – például a több autóval rendelkező biztosítottak és a balesetmentes vezetés mind megérnek egy kedvezményt. Érdeklődjön a biztosítótársaságoknál az Ön számára elérhető konkrét kedvezményekről.
 • Fontolja meg a munkába járáshoz a telekocsi vagy a tömegközlekedés használatát. Minél kevesebbet használja az autóját, annál kevesebbe kerül a biztosítása.
 • Végezetül vezessen óvatosan! A biztosítótársaságok nem szívesen kötnek biztosítást a balesetveszélyes járművezetőkre, ezért minél biztonságosabban vezet, annál kevesebbet kell fizetnie az autóbiztosításért.

Ne feledje, ne féljen megkérdezni a biztosítótársaságot az általuk kínált kedvezményekről – ezzel egy kis pénzt takaríthat meg.

Gépjármű-biztosítás
Gépjármű-biztosítás

Gépjármű-biztosítás – önrész

A gépjármű-biztosítás vásárlása nem egyszerűen az autója értékéről vagy arról szól, hogy milyen gyakran szenved balesetet, hanem arról is, hogy mennyi pénzt hajlandó fizetni a lefedettségért. A gépjármű-biztosítási szerződésnek lehet önrésze. Az önrész az a része a biztosítási kötvénynek, amelynek kifizetéséért Ön felel. Az autóbiztosítási szerződések nem minden szükséges költséget fedeznek. A károk egy részét önnek kell kifizetnie, de az összeg a kötvényétől függ. A levonások változóak, pár tízezer forinttól százezrekig terjedhet.

Amikor eldönti, hogy milyen biztosítást szeretne kötni, az önrész kiválasztása fontos lépés. Végtére is, az önrészt egyes helyzetekben meg kell fizetnie, amikor a biztosító társaságtól kéri a károk fedezését. Annak eldöntése, hogy mennyit hajlandó fizetni, és hogy Ön szerint milyen gyakran kell majd biztosítási igényt benyújtania, segít eldönteni, hogy mely önrészösszeg a megfelelő az Ön számára. Ezenkívül az Ön által fizetett biztosítási díj, illetve a teljes biztosítási fedezet éves ára csökkenthető a magasabb önrész választásával. Más szóval, ha hajlandó magasabb önrészt fizetni, csökkentheti a biztosítás teljes költségét.

A gépjármű-biztosítás megkötésének nem kell ijesztőnek lennie. Olyan kötvényt szeretne, amely baleset, lopás, vandalizmus vagy a legtöbb más olyan eset esetén, amikor a saját vagy valaki más járművében kár keletkezik, gondoskodik a költségeiről. Ha tudja, milyen igényei vannak, milyen kedvezményekre jogosult, és mekkora fedezetet szeretne az autójához, akkor képes lesz kiválasztani a megfelelő biztosítást.


Gépjármű-biztosítás – fogalmak

 • Önrész – Az az összeg, amelyet a biztosítottnak ki kell fizetnie, mielőtt a biztosító társaság kifizeti az egyes fedezett károk fennmaradó részét, a biztosítási limitek erejéig.
 • Multi-Car kedvezmény – Egyes biztosítótársaságok által kínált kedvezmény azok számára, akiknek egynél több járműve van biztosítva ugyanazon a kötvényen.
 • Személyautó-biztosítás – A manapság legelterjedtebb gépjármű-biztosítás. Fedezetet nyújt a felelősségre, az orvosi kifizetésekre, a biztosítatlan/alulbiztosított autósok fedezetére és a fizikai károk elleni védelemre.
 • Osztott limit – Bármilyen biztosítási fedezet, amely külön-külön meghatározott limiteket tartalmaz a különböző típusú fedezetekre.
 • Futamidő – Az az időtartam, amely alatt a biztosítási kötvény érvényben van.
 • Használat – A jármű elsődleges funkciójára vagy céljára utal. Például, ha Ön elsősorban a munkahelyére és onnan hazafelé közlekedik autójával, a használatot “ingázás”-nak tekintjük.További írások

Hitel – mi a hitel és hogyan működik?

Hitel – mi a hitel és hogyan működik?

A hitel az a lehetőség, hogy pénzt vegyen kölcsön, vagy árukat vagy szolgáltatásokat vegyen igénybe azzal a feltétellel, hogy később fizet. Amennyiben a hitelezők Önt méltónak tartják a bizalmukra, Önt hitelesnek vagy “jó hitelképességűnek” nevezik.

Kamat – mi a kamatláb és hogyan működik?

Kamat – mi a kamatláb és hogyan működik?

Kamat – A kamat a más pénzének felhasználásával járó költség. Amikor pénzt vesz kölcsön, kamatot fizet. Amikor pénzt ad kölcsön, kamatot kap.