Magas vérnyomás csökkentése

Magas vérnyomás csökkentése
explain.hu
explain.hu

Kategória:Egészség

Magas vérnyomás csökkentése – Sok embernek a normálisnál magasabb a vérnyomása. Ez lehet az egészségtelen életmód, a genetika vagy egy másik egészségügyi probléma szövődménye. A vérnyomás javításának első lépése, hogy megtaláljuk az emelkedés okát. Sok magas vérnyomásban szenvedő embernek azonban nincs egyértelmű oka. Ebben az esetben a legjobb, ha orvoshoz fordul, hogy megtudja, milyen életmódbeli változtatásokat vagy gyógyszereket javasol. Néha a természetes, homeopátiás lehetőségek is elegendőek.

A magas vérnyomás népbetegség; a WHO adatai szerint a világon több tízmillió ember szenved ebben a betegségben.

Magyarországon is az elsődleges halálokok között vannak a szív- és érrendszeri betegségek, melyek egyik jelentős rizikófaktora a magas vérnyomás. Feltétlenül javasolt legalább 40 éves kor felett –panaszmentesség esetén is – az évente egyszeri vérnyomás mérés.

Az előzőekben már megismerkedhettünk a magas vérnyomás kezelési módjaival; most áttekintjük ezek ismeretében konkrétan, hogy mivel is érhető el hatékonyan  a vérnyomás csökkentése, azaz normalizálása. Normális vérnyomásnak tekintjük, ha a mérési eredmény 120-130/80-85 Hgmm. Ezen mérték elérése, vagy minél jobb megközelítése, a magas vérnyomás csökkentése a cél.

A kezelések legdrasztikusabb módja a gyógyszeres kezelés, melyre általában már kialakult magas vérnyomás esetén kerül sor. Az ok feltárása, és a vérnyomás beállítása után kerül sor a gyógyszerezés megkezdésére. Nagyon fontos, hogy a beteg az orvos pontos utasítását kövesse, mert nem elegendő a vérnyomás lecsökkentése, azt a normális szinten is kell folyamatosan tartani, tehát akkor és olyan arányban kell a gyógyszert adagolni, ahogy azt az orvos előírja. Sok esetben többféle gyógyszer kombinációjáról van szó, tehát nem mindegy, hogy a beteg melyikből, mikor, mennyit szed be. A magas vérnyomás csökkentésének egyik legfontosabb módja az életmód változtatás, mivel okozója is nagyon sokszor a helytelen életmód. Az ily módon való magas vérnyomás csökkentés viszonylag egyszerűen, de nagy akaraterővel és kitartással elérhető.

Magas vérnyomás csökkentése – hogyan?

Magas vérnyomás csökkentése
Magas vérnyomás csökkentése
 • A magas vérnyomás túlsúlyos emberek esetében háromszor olyan gyakori, mint akinek megfelelő a testsúlya. Már viszonylag kis testsúly csökkenés esetén is kimutatható a vérnyomás csökkenése; a 20%-os túlsúllyal rendelkező betegek vérnyomása 10% -os súlycsökkenés esetén általában normalizálódik.
 • A magas vérnyomásos betegek egy jelentős része sóérzékeny. E területen akkor lehet eredményt, azaz a vérnyomás csökkenését elérni, ha a napi konyhasó fogyasztást 5 grammra csökkentjük; ez általában az átlagos sófogyasztás fele.
 • Hatékonyan lehet a vérnyomást csökkenteni a nátrium-kálium arány /1:3/ helyes fogyasztásával. Káliumot tulajdonképpen könnyű a szervezetbe juttatni, mert a „köznapi” élelmiszerek nagy része tartalmaz káliumot, mint pl.: friss zöldség, gyümölcs, hal, száraz hüvelyesek, olajos magvak stb. A napi szükséglet 3500 mg.
 • Feltétlenül szükséges a magnézium bevitele a szervezetbe, ugyanis a magnézium stresszoldó hatású, a stressz pedig a magas vérnyomás egyik okozója. Napi 350-500 mg magnézium bevitele ajánlatos; ezt tartalmazzák az olajos magvak, teljes kiőrlésű gabona, száraz hüvelyesek stb.
 • Figyelemmel kell lenni a rendszeres kálcium fogyasztásra is; a napi szükséglet 12000 mg.

Fő forrás a tej, tejtermékek, tojás, teljes kiőrlésű gabonafélék, olajos magak, paradicsom, savanyú káposzta, paraj, sóska, petrezselyem stb.


Mit igen és mit ne?

 • Jótékony vérnyomás csökkentő hatású a testmozgás. A tévhiedelemmel ellentétben nem szükséges feltétlenül futni. Fokozatosan elérhető a hatékony testmozgás egy kezdetben 400m-es 4 perc alatt megtett séta 1600 m-es 15 percre történő fejlesztésével. Ez elegendő – lehetőleg napi rendszerességgel – az erek olyan méretű  tágulásához, ami a vér áramlását normalizálja, azaz a vérnyomást csökkenti.
 • Nagyon érdekes az alkohol hatása. Az orvosi kísérletek azt mutatják, hogy a kismértékű alkohol fogyasztás előnyösebb a vérnyomás szempontjából, mint, ha valaki egyáltalán nem fogyaszt alkoholt, vagy ha túl sokat fogyaszt. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a már kialakult magas vérnyomásban szenvedő, eddig alkoholt nem fogyasztó beteg kezdjen el alkoholt fogyasztani. Azt jelenti csupán, hogy, ha a beteg eddig kevés alkoholt fogyasztott, azt nem kell megvonnia magától a vérnyomása csökkentése érdekében.    
 • Hasonló a tapasztalat a koffein bevitellel kapcsolatban. Napi két kávé és világosra főzött tea megengedett. Nem javasolt viszont az energiaital és a kólafélék fogyasztása.

A gyógynövények rendszeres fogyasztásával – főleg teák formájában – nagyon jó eredmények érhetőek el a vérnyomás csökkentése terén. Javasolt egyenként utánanézni az eredményes és megengedett adagolásnak; amennyiben különösebb javallat nincs, akkor napi 2-3 alkalommal fogyaszthatóak általában a gyógynövények teái.


A magas vérnyomás csökkentése gyógyszer nélkül

A magas vérnyomás jelentős rizikófaktor a szív- és érrendszeri betegségek tekintetében. Másrészről a magas vérnyomást okozhatja már betegség, mint pl. vese-, vagy hormonbetegség; ez utóbbi esetben másodlagos magas vérnyomásról beszélünk. Másodlagos magas vérnyomás  esetében természetesen magát azt a betegséget kell elsődlegesen  kezelni, ami kiváltotta a vérnyomás emelkedését. Az ok kiküszöbölésével az esetek többségében a vérnyomás probléma is megszüntethető.

Beszéljünk most az elsődleges magas vérnyomásról. Sok esetben ez a betegség csak akkor derül ki, amikor már huzamosabb ideje tart, és esetleg szövődményeket idéz elő. Ekkor természetesen elsődleges feladat a vérnyomás csökkentése. Az orvostudomány megkülönböztet normális, emelkedett és magas vérnyomást. Normális vérnyomás és panaszmentesség esetén is javasolt 40 év felett évente vérnyomást méretni.

Az emelkedett, vagy más néven enyhén magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha a vérnyomás mérés eredménye 130-139/85-89 Hgmm. Ennél magasabb értékek mérése esetén már magas vérnyomásról van szó.

Különösen az enyhén magas vérnyomás esetében igen jók a normalizálás esélyei gyógyszeres kezelés nélkül is. Ennek az az oka, hogy a vérnyomás emelkedése nagyon sok esetben helytelen életmód következménye. Az életmód megváltoztatásához pedig nem szükséges gyógyszer.

Magas vérnyomás csökkentése – életmód változtatás

Magas vérnyomás csökkentése
Magas vérnyomás csökkentése

Nézzük meg mik ezek a szükséges életmód változtatások: Magas vérnyomásban az esetek nagy részében túlsúlyos egyének szenvednek. Ők a súlyfelesleg leadásával nagyon jó és tartós eredményt érhetnek el. A súlyfelesleg leadásának két hatékony módszere létezik: a helyes étrend és a mozgás. Ez az életmód változtatás akkor eredményes tartósan, ha e két tevékenység párhuzamosan történik, azaz  megfelelő összetételű és mennyiségű étel kellő gyakorisággal történő elfogyasztása mellett rendszeres mozgás szükséges.

A helyes étrend alapja a vérnyomás csökkentése szempontjából a kevés nátrium, de megfelelő mennyiségű kálium, magnézium és kálcium bevitel. A magas vérnyomásban szenvedők nagy része sóérzékeny. A vérnyomás normalizálása érdekében a megengedett napi sómennyiség 5 gramm, ami a megszokott, de normális mértékű sófogyasztás fele. A napi szükséglet káliumból 3500 mg, magnéziumból 350-500 mg, kálciumból 12000 mg. Káliumot a következő egyszerű élelmiszerekkel tudunk a szervezet juttatni:

 • gyümölcs,
 • zöldség,
 • hal,
 • olajos magvak,
 • hüvelyesek.

Magnéziumot tartalmaznak az olajos magvak, teljes kiőrlésű gabona, száraz hüvelyesek. A magnéziumnak stresszoldó hatása van; a stressz a magas vérnyomás egyik kiváltó oka. Kálciumhoz tud jutni a szervezet tej, tejtermékek, tojás, savanyú káposzta, paradicsom, paraj, sóska, petrezselyem, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása esetén.


Helyes étrend

A helyes étrend tehát akkor tud hatékony vérnyomás csökkentő lenni, ha társul mellé a rendszeres testmozgás. E vonatkozásban sem kell valami különleges vagy költséges dologra gondolni. Elegendő, ha a napi programban helyet kap úszás, kerékpározás vagy intenzív séta. A helyes életmód azt is feltételezi, hogy a vérnyomás problémával küzdő beteg csak kismértékben fogyaszt alkoholt, kávét vagy teát, és egyáltalán nem dohányzik. A gyógyszer nélküli vérnyomás csökkentés ismert és hatékony módja a gyógynövények fogyasztása, leginkább tea formájában. A mértékre itt is vigyázni kell, tehát ismerni kell – pl. gyógynövény könyvekből – , hogy mi az elkészítés módja, és mi a helyes mérték.

A vérnyomás csökkentése szempontjából szóba jöhető gyógynövények: fokhagyma, galagonya, fagyöngy, fekete ribizli, csalánlevél, citromfű, napraforgó szirom. A gyógyszer nélküli vérnyomáscsökkentés folyamatos ellenőrzést kíván. Amennyiben ezek a módszerek nem hatásosak, akkor természetesen szükséges a gyógyszeres kezelés, ami – minden mellékhatását is figyelembe véve – még mindig kevesebb veszéllyel jár, mint a magas vérnyomás.


A magas vérnyomás csökkentése házilag

Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha a mért érték 140/90 Hgmm feletti. A normális vérnyomás     (130/80 Hgmm-ig)  és a magas vérnyomás között létezik egy tudományosan használt     kategória, az ú-n. emelkedett vagy enyhén magas vérnyomás, ennek értéke 130-139/85-89 Hgmm. A magas vérnyomás csökkentésére egyre több és egyre hatékonyabb gyógyszerkészlet áll rendelkezésre, azonban – mint minden kémiai hatás esetében – mellékhatásokkal kell számolni.

A gyógyszeres kezelést megelőzi a vérnyomás okainak lehetőség szerinti felderítése  – ez nem mindig sikerül – és a vérnyomás beállítása, azaz a megfelelő fajtájú és mennyiségű gyógyszer összeállítása. Egyre inkább tért hódít azonban az a szemlélet, hogy nem feltétlenül szükséges a magas vérnyomást – különösen az enyhén magas, tehát emelkedett vérnyomást – azonnal gyógyszeresen kezelni. A természetes anyagok egyre nagyobb térhódításával ismertté vált, hogy gyógynövényekkel és életmód változtatással a vérnyomás házilag is karbantartható. Természetesen a házilagos módszer is folyamatos ellenőrzést igényel, és amennyiben hatékonysága mégsem lenne elegendő, akkor át kell térni a gyógyszeres kezelésre, ami természetesen kombinálható a házilagos gyógymóddal.


Magas vérnyomás csökkentése gyógynövényekkel

A gyógynövények jótékony hatása több ezer éve ismeretes. A magas vérnyomás nagyrészt civilizációs betegség, tekintettel arra, hogy nagy százalékban a helytelen és mozgásszegény életmódra vezethető vissza. Éppen ezért ki kellett szűrni azokat a gyógynövényeket, melyek jótékony hatása a vérnyomás csökkentése szempontjából jelentős. Ezek a következők: fokhagyma, citromfű, galagonya, fagyöngy, csalánlevél, napraforgó szirom, feketeribizli. Leginkább tea formájában fogyasztandók, rendszeresen és szigorúan meghatározott minőségben. Manapság nagyon sok kiadvány, könyv, ismertető anyag tartalmazza a gyógynövények hatását és helyes alkalmazását.

A gyógynövény fogyasztás kiegészítője is lehet a gyógyszeres vérnyomás csökkentésnek, ez esetben azonban konzultálni szükséges a gyógyszert felíró orvossal, mivel a hatások halmozódhatnak.

A házilagos kezelés másik jelentős területe az életmód megváltoztatása. Bár a magas vérnyomás az öröklődő betegségek közé tartozik, nagyon sok esetben a helytelen életmód, azaz a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életvitel, a túlzott  alkohol-, koffeinfogyasztás vagy a dohányzás okozza. Az életmód megváltoztatásával olyan jó eredményt lehet házilag elérni, hogy a vérnyomás szinte teljesen normalizálódik.

Magas vérnyomás csökkentése
Magas vérnyomás csökkentése

Milyen életmód változásokra van leginkább szükség?

A magas vérnyomásban szenvedők kétharmada túlsúlyos. Túlsúlyosnak azt az egyént tartjuk, akinek a súlya 20%-kal haladja meg a testmérete által egyébként optimálisnak tartott súlyt. E 20%-os túlsúly felének, azaz 10%-nak a leadása esetén már nagyon jó eredményt lehet elérni a vérnyomás csökkentése vonatkozásában. A súlycsökkenést a helyes táplálkozással és rendszeres testmozgással lehet elérni és – ami nagyon fontos – megtartani. Javasolt a friss zöldség, gyümölcs, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabona, tejtermékek fogyasztása, mert ezek  tartalmazzák a káliumot, magnéziumot, kalciumot, ami elengedhetetlen a szervezet számára a vérnyomás normális szinten tartásához. Nagyon fontos a sószegény étrend, mert a nátrium emeli a vérnyomást. Kevés alkoholt és kevés koffeint lehet fogyasztani, a dohányzás azonban igen káros.

A rendszeres mozgáshoz nem feltétlenül szükséges a futás, mint azt sokan gondolják. Rendben lehet tartani az érrendszert sétával, úszással vagy kerékpározással is, a lényeg az, hogy a testmozgás rendszeres legyen. Mint láthatjuk, nagyon hatásosak lehetnek a vérnyomás csökkentésében a házilagos módszerek, de feltétlenül szükséges ezek mellé is a rendszeres vérnyomás ellenőrzés.


Vérnyomáscsökkentő gyógyszerek

A normálistól eltérő enyhén magas vérnyomás és magas vérnyomás csökkentésének többféle módja létezik, de mindenképpen tenni kell annak érdekében, hogy a vérnyomást normalizáljuk. A korábbi cikkekben már részletezésre került, hogy a vérnyomás csökkentésének három fő módszere létezik, mint az életmód változtatás, a gyógynövénnyel történő és a gyógyszerrel történő kezelés. A három alapvető módszer természetesen egymással kombinálható, de – amennyiben gyógyszeres kezelés is történik, a kombináció is orvosi ellenőrzést igényel, mert a hatások halmozódhatnak.

A gyógyszeres kezelés szükségességét egyrészt a magas vérnyomás kialakulásának oka, másrészt súlyossága dönti el. Általában akkor kerül sor gyógyszeres kezelésre, ha a magas vérnyomás öröklött, vagy szekunder típusú, azaz más betegség okozza, vagy ha az életmód változtatás, mozgás, gyógynövények fogyasztása nem jár eredménnyel. E cikknek nem célja a gyógyszerek részletes ismertetése, tekintettel arra, hogy ez orvosi feladat, nézzük meg azonban, hogy milyen gyógyszercsoportok léteznek:

 • nátriumürítést fokozó húgyhajtók
 • központi idegrendszeri vérnyomás szabályozást befolyásolók
 • perifériás szimpatikus tónust csökkentő szerek
 • receptorblokkolók
 • renin-angiotenzin rendszer gátlói
 • értágítók
 • kalcium csatorna-gátlók

A vérnyomás csökkentés általában nem egyféle gyógyszerrel történik. A szükséges gyógyszerek és a dózis megállapítását a vérnyomás okának feltárása, és a gyógyszerek fajtájának és adagolásának beállítása előzi meg. A gyógyszerek kombinációjával azt lehet elérni, hogy „több ponton támadható” a magas vérnyomás, másrészt az egyenkénti gyógyszerek mellékhatása kisebb.

Magas vérnyomás következménye

Külön ki kell térni azokra az esetekre, amikor a magas vérnyomás más betegségek következménye:

 • cukorbetegség: az 1-es típusú betegség esetében elsősorban olyan gyógyszeres kezelés szükséges, amely elkerülhetővé teszi a vesebetegség kialakulását. a 2-es típusú, tehát nem inzulinfüggő cukorbetegség esetén általában nem gyógyszeres kezelésre, hanem az életmód változtatására van szükség, ez csökkenti mind a cukorbetegség mind a magas vérnyomás szintjét.
 • vesebetegség: a magas vérnyomás lehet vesebetegség eredetű, ezért ilyen esetben a gyógyszeres kezelés a célravezető.
 • agyi keringési zavarok: a stroke elkerülésére javasolt a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése.
 • idős kor: az érfalak rugalmasságának elvesztése, az érelmeszesedés veszélye miatt általában szükséges gyógyszerek szedése.

A gyógyszerek hatása rendszeres orvosi felügyeletet, rendszeres vérnyomás mérést igényel. Amennyiben a gyógyszeres kezelés ellenére nem normalizálódik a vérnyomás, emelni kell a gyógyszer adagot, vagy megváltoztatni a gyógyszer kombinációját, és a gyógyszeres kezelést fokozottabban kombinálni más módszerekkel, mint pl. táplálkozási szokások megváltoztatása, több mozgás stb.

Fontos megemlíteni, hogy – mint minden gyógyszernek – a vérnyomáscsökkentő gyógyszereknek is van mellékhatásuk. Ezek a szerek ritkán okoznak súlyos panaszokat, kb.: minden huszadik beteg esetében; ilyenkor általában elegendő a gyógyszeradag csökkentése. A panasz sokszor átmeneti, és addig tart csupán, míg a beteg szervezete hozzászokik a gyógyszerhez. Ezek a panaszok leginkább a következők: szédülés, émelygés, fejfájás, fáradékonyság, szívdobogásérzés. A mellékhatások laborvizsgálattal ellenőrizhetőek. Fontos, hogy a mellékhatásokról – akár enyhe, akár erősebb – az orvos minden esetben tájékoztatást kapjon.


További írások

Magas vérnyomás okai, tünetei és rizikója

Magas vérnyomás okai, tünetei és rizikója

A magas vérnyomás ma népbetegségnek számít Magyarországon, de a világ nagyon sok országában is. Tekintettel arra, hogy sokáig nem okoz panaszt, gyakran előfordul, hogy a felismerése nagyon későn történik. Javasolt minden ember számára az időnkénti vérnyomás ellenőrzés, valamint az is, hogy alapvető ismeretekkel rendelkezzen a magas vérnyomásról általában.

Anyagcsere lassulás – metabolizmus és elhízás

Anyagcsere lassulás – metabolizmus és elhízás

Anyagcsere lassulás – Az anyagcsere felnőttkorban nem lassul le, ahogy azt általában hiszik, állapította meg egy tanulmány. A kor előrehaladtával lelassuló anyagcserére fogod a plusz kilókat? Ne olyan gyorsan!