Magas vérnyomás kezelése

Magas vérnyomás kezelése
explain.hu
explain.hu

Kategória:Egészség

A magas vérnyomás kezelése – A magas vérnyomás tünetei az esetek nagy részében sokáig nem észlelhetőek, nem okoznak komoly panaszt a betegnek. Fontos azonban a betegség időben történő felfedezése, mivel a magas vérnyomás kezelése, illetve megszüntetése annál eredményesebb, illetve könnyebb, minél előbb derül ki a probléma.

A magas vérnyomás kezelése szempontjából az sem mindegy, hogy milyen eredetű magas vérnyomásról van szó. Eszerint különböztetjük meg az elsődleges és a másodlagos magas vérnyomást. Az elsődleges magas vérnyomás a betegségben szenvedők 95%-ára, a másodlagos az 5%-ára jellemző. Az előbbi eredetű magas vérnyomás oka nem minden esetben deríthető ki. Legtöbbször örökletes hajlam, testsúly felesleg, stressz, mozgáshiány, túlzott só- és alkoholfogyasztás okozza. A másodlagos magas vérnyomás valamely más betegség – leginkább vese-, vagy hormonprobléma, esetleg gyógyszer mellékhatás – következményeként alakul ki.

A magas vérnyomás kezelése és annak módja természetesen függ attól, hogy elsődlegesen a magas vérnyomás, vagy más betegség gyógyítandó-e.

A kezelésnek többféle módja lehetséges, ami a magas vérnyomás súlyosságától is függ, mivel megkülönböztetünk emelkedett /enyhén magas/ és magas vérnyomást. Előbbihez soroljuk a130-139/85-89  Hgmm-es, utóbbihoz a 140/90 Hgmm mérési eredményt mutató vérnyomást.

A magas vérnyomás kezelése három pilléren alapszik, de egyre inkább terjednek az alternatív kezelési módok is. Ismeretes, hogy a magas vérnyomás kezelésére sokféle gyógyszer áll rendelkezésre; folyamatosan jelennek meg új készítmények, de sajnálatos módon – mint minden gyógyszer esetében – mellékhatásokkal kell számolni. Súlyos esetben természetesen még mindig jobb a gyógyszeres kezelés, mint a magas vérnyomás. A gyógyszeres kezelés a vérnyomás okainak kiderítésével kezdődik, a vérnyomás beállításával folytatódik, és a gyógyszert általában hosszú időn keresztül folyamatosan szednie kell a betegnek.

Magas vérnyomás kezelése – hogyan?

Nagyon fontos megpróbálni a gyógyszeres kezelés elkerülését, de legalábbis kombinálását az életmód megváltoztatásával. Sok esetben ez olyan sikerhez vezet, hogy a gyógyszer teljesen elhagyható.

Ennek a kezelési módnak a leglényegesebb ismérvei a betegség eredetére vezethetők vissza:

 • Az örökletes hajlam természetesen nem küszöbölhető ki, de a betegség megjelenése a helyes  életmóddal minimalizálható.
 • A testsúly felesleg a magas vérnyomás egyik legsűrűbben előforduló rizikófaktora. Feltétlenül meg kell szabadulni a súlyfeleslegtől diétával /energiaszegény étrend/. De jelentős szerepet játszik a betegség kezelésében egyes ásványi anyagok bevitele is. Ezek a kálium, kálcium és a magnézium. 
 • A magas vérnyomást sok esetben stressz okozza; lehetőség szerint távol kell tartani a betegnek magát a stresszhelyzetektől.  
 • Nemcsak a stresszhelyzet oldására, hanem a testsúly felesleg leküzdésében is segít a rendszeres testmozgás, melynek hatására a verőerek kitágulnak, ennek következtében a vérnyomás csökken. Leginkább ajánlott a séta, úszás és a kerékpározás.
 • A túlzott sófogyasztás is egy nagyon jelentős rizikófaktor. A magas vérnyomásban szenvedők egy jelentős része sóérzékeny, ezért erősen csökkenteni kell a nátrium- azaz a konyhasó bevitelt.
 • Az életmód változáshoz tartozik az is, hogy kerülendő a túlzott alkohol- és kávéfogyasztás, valamint a dohányzás.
Magas vérnyomás kezelése
Magas vérnyomás kezelése

A magas vérnyomás kezelésének fontos módja a gyógynövények fogyasztása, leginkább tea formájában. A legintenzívebb hatással a vérnyomás normalizálására a következők alkalmasak:

 • fokhagyma,
 • fekete ribizli,
 • citromfű,
 • napraforgó szirom,
 • csalánlevél,
 • fagyöngy és galagonya.

Terjednek az alternatív gyógymódok is; megemlíthetjük például a mágnesterápiát, különféle diéták mozgásprogrammal kombinálva stb.

A tudósok, kutatók szinte mindnyájan egyetértenek abban, hogy a kezelésnek ne a gyógyszeres módja legyen az egyetlen és  azonnali alternatívája.

Magas vérnyomás kezelése természetesen

Sajnálatos tény, hogy amikor az ember betegség jeleit fedezi fel magán, teljesen automatikusan nyúl a gyógyszeres szekrénybe. Gondolván, hogy ott biztos megtalálja az épp aktuális problémára való legjobb szert. Ennél sokkal inkább ajánlatos és mindenki számára járható út egyrészt persze a megelőzés, állandó testi – lelki karbantartás. Emellett pedig, ha például megállapított a magas vérnyomás problémája, akkor a természetes gyógymódokat kell számba venni, persze a szükséges orvosi rendelkezések mellett.

Számtalan módon lehet a magas vérnyomás ellen természetesen védekezni, ezek a módszerek pedig egyúttal minden téren visszaadhatják vitalitásunkat, megerősíthetik immunrendszerünket.

Az életmódunk gyökeres megváltoztatása és a táplálkozás célirányos beállítása több doboz gyógyszer beszedésétől kímélhet meg minket.

Az egyik leghatásosabb vérnyomáscsökkentő módszer a testsúly helyes beállítása, szükség esetén szigorú fogyókúra és nyilván az ehhez szükséges diéta betartása. A magas C-vitamin fogyasztással a kollagén termelődésre kifejtett hatást lehet biztosítani, mely az erek falának megfelelő rugalmasságát eredményezi. Kutatások bizonyítják, hogy a C-vitamin és a galagonya tágítja az ereket, ráadásul a galagonya a pulzusszámot is csökkenti. Magas C-vitamin tartalommal rendelkező élelmiszer bőven található, leginkább a citrusfélékkel, a paprikában, a savanyú káposztában, de még a mézben is.

Vitaminokkal a magas vérnyomás ellen

Új tudományos kísérletek támasztják alá, hogy a C-vitaminnak nagy szerepe van az erek tágításában, így a vérnyomás csökkentésében, és nem csak természetes formában fogyasztva, de C-vitamin tartalmú étrend kiegészítőkkel is nagyon jó hatást lehet elérni.

A másik fontos létszükségletű vitamin, a D-vitamin, mellyel kapcsolatban a kutatások azt igazolják, hogy azokban az országokban, ahol rendszeres és magas a napsütéses órák száma, kisebb arányban fordul elő a magas vérnyomás betegség, mivel a tudósok szerint a D-vitaminnak szerepe lehet a hormontermelésben, ez pedig befolyásolja a vérnyomás alakulását. A magas vérnyomás ellen természetesen leginkább úgy védekezhetünk, ha a megszokottnál jóval több káliumot és kalciumot juttatunk a szervezetünkbe.

Magas vérnyomás kezelése
Magas vérnyomás kezelése

A megfelelő mennyiségű kálium beviteléhez a banán, a citrusfélék, egyéb gyümölcsök, zöldségek, hal és tejtermékek rendszeres fogyasztása szükséges. A kutatások azt bizonyítják, hogy már a 700 mg alatti napi kalcium fogyasztás is ugrásszerűen megnöveli a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát. Az alapos megelőzéshez, vagy a vérnyomás csökkentéséhez ajánlott naponta 50 év alatt legalább 1000 mg, 50 év felett pedig legalább 1200 mg kalcium bevitele a szervezetünkbe. Ez a mennyiség napi fél liter tej, vagy ennek megfelelő mennyiségű tejtermék elfogyasztásával már biztosítható.

A magas vérnyomás ellen természetesen igen sokat tehetünk, mely megoldható egyszerűen is, hiszen minden zöld levelű zöldségféle tartalmaz káliumot és kalciumot. ezen kívül a fokhagymának, vöröshagymának és az ananásznak is igen jótékony a hatása.

A fokhagyma kimondottan vérnyomás csökkentő hatású, ennek rendszeres fogyasztásával nagyon jó eredményeket lehet elérni. vérnyomáscsökkentő. Az esszenciális zsírsavak szervezetbe való bevitelével is nagymértékben segíthetünk a már kialakult helyzeten, de a megelőzésben is nagy szerepük lehet.

Olajakkal a hipertónia ellen

Ezért mindennapos étrendünkben szerepeltetni kell például a halolajat, vagy lenmagolajat akár étrend kiegészítők formájában. A vizsgálatok más érdekességekre is engednek következtetni, többek között az egyik kutatási eredmény azt mutatja, hogy a mediterrán országok lakói körében, akik kiemelkedően magas – 1,3 liter/hó – egy főre jutó extra szűz olivaolaj fogyasztást mondhatnak magukénak, nagyon alacsony számban fordul elő szív- és érrendszeri megbetegedés.

Több tudományos vizsgálat eredménye is alátámasztja, hogy összefüggés mutatható ki a mediterrán országokban élők kiemelkedően magas, 1,3 literes havi egy főre jutó extra szűz olívaolaj fogyasztása, és az itt élők szív és érrendszeri megbetegedéseinek rendkívül alacsony száma között.

A magas vérnyomás ellen természetes úton a legkönnyebb védekezni a só fogyasztás minimálisra szorításával, mert a sok sófogyasztás a magas vérnyomás egyik legnagyobb ellensége és kiváltója.

A szervezetünk só iránti éhségét számtalan természetes módszerrel lehet csillapítani, így például több C-vitamin és B komplex vitaminok fogyasztásával, valamint a kálcium, magnézium, kálium és cinkhiány felszámolásával. Az említett ásványi anyagok akár a friss gyümölcsökből, színes zöldségekből kinyerhetők, de hasznosíthatók a magas ásványi anyag tartalmú étrend kiegészítők is. A fentiek együttes használata, alkalmazása mellett rövid idő alatt helyre lehet állítani a szervezet egyensúlyát. Az „idegen eredetű” magas vérnyomás kezelésében igen nagy hatásfokkal alkalmazható a citromfű tea, melynek általános keringésjavító hatása ismert. E mellett alternatív megoldásként használható a Q10 koenzim, mert a magas vérnyomásban szenvedő emberek nagy százalékánál feltételezhető, hogy ebből a szervezetükben nincs elegendő.

Összefoglalva a magas vérnyomás ellen természetesen igen hatásosan lehet küzdeni, betartva a legfontosabb étkezési szabályokat. napi rendszerességgel kell sok zöldséget és gyümölcsöt, valamint alacsony zsírtartalmú tejterméket fogyasztani, Ez párosulhat megfelelő étrend kiegészítők használatával, a magas zsír- és sótartalmú ételek minimálisra szorításával, és ami legalább ennyire fontos, napi legalább félórás sétával a szabadban.


További írások

Magas vérnyomás csökkentése

Magas vérnyomás csökkentése

Magas vérnyomás csökkentése – Sok embernek a normálisnál magasabb a vérnyomása. Ez lehet az egészségtelen életmód, a genetika vagy egy másik egészségügyi probléma szövődménye. A vérnyomás javításának első lépése, hogy megtaláljuk az emelkedés okát. Sok magas vérnyomásban szenvedő embernek azonban nincs egyértelmű oka. Ebben az esetben a legjobb, ha orvoshoz fordul, hogy megtudja, milyen életmódbeli változtatásokat vagy gyógyszereket javasol. Néha a természetes, homeopátiás lehetőségek is elegendőek.

Magas vérnyomás okai, tünetei és rizikója

Magas vérnyomás okai, tünetei és rizikója

A magas vérnyomás ma népbetegségnek számít Magyarországon, de a világ nagyon sok országában is. Tekintettel arra, hogy sokáig nem okoz panaszt, gyakran előfordul, hogy a felismerése nagyon későn történik. Javasolt minden ember számára az időnkénti vérnyomás ellenőrzés, valamint az is, hogy alapvető ismeretekkel rendelkezzen a magas vérnyomásról általában.