Részvény befektetés » Hogyan fektessünk részvényekbe? » Útmutató

Részvény befektetés » Hogyan fektessünk részvényekbe? » Útmutató
explain.hu
explain.hu

Kategória:Pénz

Részvény befektetés – A hírműsorok, a hollywoodi filmek és a televízió mind azt feltételezik, hogy tudod, mi a tőzsde és hogyan működik. Mindenki tudja, hogy sok pénzt lehet keresni a tőzsdén, ha tudod, mit csinálsz, de a kezdők gyakran nem értik, hogyan működik a piac, és pontosan miért mennek fel és le a részvények árai. Még kevesebben értik, hogyan lehet pénzt keresni a piacon.

Részvény befektetés – A részvények: Az alapok

A részvény befektetés nem jelent mást, mint apró tulajdoni hányadok vásárlását egy vállalatban. Ezeket a kis részeket a vállalat részvényeinek nevezik, és a befektetéssel azt reméled, hogy a vállalat növekszik és idővel jól teljesít. Ha ez megtörténik, a részvényeid értékesebbé válhatnak, és más befektetők hajlandóak lehetnek megvenni őket tőled többért, mint amennyit te fizettél értük. Ez azt jelenti, hogy nyereségre tehetsz szert, ha úgy döntesz, hogy eladod őket.

A kezdők számára az egyik legjobb módja a tőzsdei befektetések megkezdésének, ha pénzt helyeznek el egy online befektetési számlán, amelyet aztán részvényekbe vagy részvénybefektetési alapokba fektethetnek. Számos brókerszámlával már egyetlen részvény áráért elkezdhetsz befektetni.

Hogyan fektessünk részvényekbe hat lépésben

1. Döntsd el, hogyan szeretnél befektetni a részvénypiacra

A részvénybefektetést többféleképpen lehet megközelíteni. Válaszd ki az alábbiakban azt a lehetőséget, amelyik a legjobban tükrözi, hogyan szeretnél befektetni, és mennyire szeretnél aktívan részt venni a részvények kiválasztásában és menedzselésében, amelyekbe befektetsz.

A. “Szeretném magam kiválasztani a részvényeket és a részvényalapokat.”

Olvass tovább; ez a cikk részletezi azokat a dolgokat, amelyeket a gyakorlatias befektetőknek tudniuk kell, többek között azt, hogyan válaszd ki az igényeidnek megfelelő számlát, és hogyan hasonlítsd össze a részvénybefektetéseket.

B. “Szeretném, ha egy szakértő intézné helyettem a folyamatot.”

Jó jelölt lehetsz egy robo-tanácsadóra, egy olyan szolgáltatásra, amely alacsony költségű befektetési menedzsmentet kínál. Gyakorlatilag az összes nagy brókercég és sok független tanácsadó kínál ilyen szolgáltatásokat, amelyek a pénzed a konkrét céljaid alapján fektetik be helyetted.

C. “Szeretnék elkezdeni befektetni a munkáltatóm által támogatott nyugdíj-előtakarékossági rendszerbe.”

Ez az egyik leggyakoribb módja annak, hogy a kezdők elkezdjenek befektetni. Sok szempontból megtanítja az új befektetőknek a legjobban bevált befektetési módszerekre, közül néhány:

  • a rendszeres kis befizetések,
  • a hosszú távú összpontosítás és
  • a “hands-off” megközelítés (más állítja össze a portfóliót, nem közvetlenül Te).

A legtöbb nyugdíj-előtakarékossági rendszer korlátozott választékot kínál a részvénybefektetési alapok közül, de nem biztosít hozzáférést az egyedi részvényekhez.

Ha már megvan a preferenciád, akkor már csak egy befektetési platformot és számlát kell keresned.

Részvény befektetés
Részvény befektetés

2. Válassz egy befektetési számlát

Általánosságban elmondható, hogy a részvényekbe való befektetéshez befektetési számlára van szükséged. A gyakorlatias típusok számára ez általában egy brókerszámlát jelent. Azok számára, akik egy kis segítséget szeretnének, ésszerű lehetőség egy számla megnyitása egy robo-tanácsadón keresztül. Az alábbiakban mindkét folyamatot lebontjuk.

Egy fontos pont: mind a brókerek, mind a robot-tanácsadók lehetővé teszik, hogy nagyon kevés pénzzel nyiss számlát.

A gyakorlatias (DIY, “magam csinálom”) lehetőség: Brókerszámla megnyitása

Egy online brókerszámla valószínűleg a leggyorsabb és legolcsóbb utat kínálja a részvények, alapok és különféle egyéb befektetések vásárlásához. Egy brókernél nyithatsz egyéni nyugdíjszámlát, vagy nyithatsz akár adóköteles brókerszámlát.

Olvass utána a brókerszámla megnyitásához tartozó útmutatóban, ha mélyebb betekintésre van szükséged. A brókereket olyan tényezők alapján érdemes értékelni, mint a költségek (kereskedési jutalékok, számlavezetési díjak), a befektetési választék (keress széles választékot a jutalékmentes ETF-ekből, ha az alapokat részesíted előnyben), valamint a befektetői kutatások és eszközök.

A passzív lehetőség: Robo-tanácsadói számlanyitás

A robot-tanácsadó a részvénybefektetés előnyeit kínálja, de nem igényli, hogy tulajdonosa elvégezze az egyes befektetések kiválasztásához és a vásárláshoz szükséges teendőket. A robot-tanácsadói szolgáltatások teljes körű befektetési menedzsmentet kínálnak: Ezek a cégek a belépési folyamat során megkérdeznek a befektetési céljaidról, majd egy olyan portfóliót állítanak össze, amelyet e célok elérésére terveztek.

Ez drágán hangozhat, de az itt felszámított kezelési díjak általában töredékei annak, amit egy humán befektetési menedzser felszámítana: A legtöbb robot-tanácsadó a számlaegyenleg körülbelül 0,25%-át számítja fel kezelési díjként.

Bónuszként, ha számlát nyitsz egy robot-tanácsadónál, valószínűleg nem kell tovább olvasnod ezt a cikket – a többi csak az “aktív” befektetői típusoknak szól.

3. Ismerd meg a különbséget a részvényekbe és az alapokba történő befektetés között

Aktívan szeretnéd kezelni a befektetéseid? Ne aggódj! A részvény befektetés nem feltétlenül bonyolult. A legtöbb ember számára a részvénypiaci befektetés azt jelenti, hogy választani kell e két befektetési típus közül:

Részvény befektetési alapok (Mutual Funds) vagy tőzsdén kereskedett alapok (ETF – exchange-traded funds)

A részvény befektetési alapok (mutual funds) lehetővé teszik, hogy egyetlen tranzakció keretében sok különböző részvény kis darabjait vásárolja meg. Az indexalapok és az ETF-ek egyfajta befektetési alapok, amelyek egy indexet követnek; például a Standard and Poor’s 500 alap az indexet az abban szereplő vállalatok részvényeinek megvásárlásával “utánozza”. Amikor egy alapba fektetsz, az egyes vállalatok kis darabjait is birtoklod. Több alapot is összeállíthatsz, hogy diverzifikált portfóliót hozz létre.

Egyedi részvények

Ha egy adott vállalatot keresel, vásárolhatsz egyetlen vagy néhány részvényt, hogy megérezd, milyen a részvénykereskedelem. Sok egyedi részvényből diverzifikált portfólió felépítése lehetséges, de ez jelentős befektetést igényel.

A részvénybefektetési alapok előnye, hogy eleve diverzifikáltak, ami csökkenti a kockázatot. A befektetők túlnyomó többsége számára – különösen azok számára, akik nyugdíjcélú megtakarításaikat fektetik be – egyértelműen a főként befektetési alapokból álló portfólió a legjobb választás.

A befektetési alapok hozamai azonban valószínűleg nem fognak olyan rakétaként emelkedni, mint egyes egyedi részvények. Az egyedi részvények előnye, hogy egy bölcs választás busásan megtérülhet, de annak az esélye, hogy bármelyik egyedi részvény gazdaggá tesz, rendkívül csekély.

Részvény befektetés
Részvény befektetés

4. Állíts fel egy költségvetést a tőzsdei befektetésekhez

Az új befektetőknek gyakran két kérdés merül fel a folyamatnak ebben a szakaszában:

Mennyi pénzre van szükségem ahhoz, hogy elkezdjek részvényekbe fektetni? 

Az, hogy mennyi pénzre van szükséged egy-egy részvény megvásárlásához, attól függ, hogy mennyire drágák a részvények. (A részvények árfolyama mindössze néhány száz forinttól több tízezer forintig terjed). Ha befektetési alapokat részesíted előnyben, és kis költségvetéssel rendelkezel, a tőzsdén kereskedett alap (ETF) lehet a legjobb választás. A befektetési alapoknál (mutual fund) gyakran több százezres tétel vagy annál is több a minimum, de az ETF-ekkel úgy kereskednek, mint a részvényekkel, ami azt jelenti, hogy egy részvény áráért – egyes esetekben kevesebb, mint pár tízezer forintért – vásárolhatod meg őket.

Mennyi pénzt érdemes részvényekbe fektetni? 

Ha alapokon keresztül fektetsz be – említettük már, hogy a legtöbb pénzügyi tanácsadó ezt részesíti előnyben? – akkor a portfóliód meglehetősen nagy részét fordíthatod részvényalapokra, különösen, ha hosszú távra tervezel. Egy 30 éves, nyugdíjcélú befektető portfóliójának 80%-a lehet részvényalapokban, a többi kötvényalapokban. Az egyéni részvények már más tészta. Általános szabály, hogy ezeket a befektetési portfólió kis hányadában tartsd.

5. Koncentrálj a hosszú távú befektetésekre

A részvény befektetés bizonyítottan az egyik legjobb módja a hosszú távú vagyongyarapodásnak. Több évtizedes távlatban a tőzsdei hozam átlagosan évi 10% körüli. Ne feledd azonban, hogy ez csak egy átlag a teljes piacra vonatkozóan – néhány év felfelé, néhány lefelé fog menni, és maguk az egyes részvények hozama is eltérő lesz. A hosszú távú befektetők számára azonban a részvénypiac jó befektetés, függetlenül attól, hogy mi történik napról napra vagy évről évre; ők ezt a hosszú távú átlagot keresik.

A részvény befektetés tele van bonyolult stratégiákkal és megközelítésekkel, mégis a legsikeresebb befektetők közül néhányan alig tettek mást, mint ragaszkodtak a részvénypiaci alapokhoz. Ez általában azt jelenti, hogy a portfólió nagy részét alapokból fedezzük – Warren Buffett híres mondása szerint az alacsony költségű S&P 500 indexalap a legjobb befektetés, amit a legtöbb befektető tehet – és csak akkor válasszunk egyedi részvényeket, ha hiszünk a vállalat hosszú távú növekedési potenciáljában.

A legjobb dolog, amit a részvényekbe vagy befektetési alapokba való befektetés megkezdése után tehetsz, talán a legnehezebb: ne nézd őket. Hacsak nem próbálod legyőzni az esélyeket, és sikerrel jársz a napi részvénykereskedelemben, jó, ha elkerülöd azt a szokást, hogy kényszeresen, naponta többször, minden nap megnézd, hogyan teljesítenek a részvényeid.

6. Kezeld a részvényportfóliód

Bár a napi ingadozásokon való bosszankodás nem sokat jót tesz a portfóliód – vagy a saját – egészségéért, természetesen lesznek olyan időszakok, amikor szükség lesz arra, hogy ellenőrizd a részvényeid illetve további befektetéseid.

Ha a fenti lépéseket követve idővel befektetési alapokat és egyedi részvényeket vásárolsz, akkor évente néhányszor érdemes lesz újra átnézni a portfóliód, hogy megbizonyosodj arról, hogy az még mindig összhangban van-e befektetési céljaiddal.

Néhány dolog, amit érdemes figyelembe venni:

  • Ha közeledik a nyugdíjba vonulás ideje, érdemes lehet átcsoportosítani részvénybefektetéseid egy részét konzervatívabb fix kamatozású befektetésekbe.
  • Ha portfóliódban túlságosan nagy súlyt képvisel egy ágazat vagy iparág, fontold meg, hogy más ágazatból vásárolj részvényeket vagy alapokat a nagyobb diverzifikáció érdekében.
  • Végül, figyelj a földrajzi diverzifikációra is. Azt ajánljuk, hogy a nemzetközi részvények a portfóliód részvényeinek akár 40%-át is kitegyék. Ennek a kitettségnek a megszerzéséhez vásárolhatsz nemzetközi részvény befektetési alapokat.
Részvény befektetés
Részvény befektetés

Gyakran ismételt kérdések

Kezdők számára biztonságos a részvény befektetés?

Igen, ha felelősségteljesen közelíted meg. Mint kiderült, a befektetés nem olyan nehéz – vagy bonyolult -, mint amilyennek látszik.

Ez azért van így, mert rengeteg eszköz áll rendelkezésre, amelyek segíthetnek Neked. Az egyik legjobb a részvénybefektetési alapok, amelyek a kezdők számára egyszerű és olcsó lehetőséget nyújtanak a tőzsdei befektetésre. Egy S&P 500 alap, amely gyakorlatilag a legnagyobb amerikai vállalatok közül körülbelül 500-ban vásárol Neked is kis tulajdoni részesedést nyújthat és jó kiindulópont lehet.

A másik lehetőség, amint arra fentebb utaltunk, egy robot-tanácsadó, amely egy kis díj ellenében összeállít és kezel egy portfóliót számodra.

Biztonságosak a részvény befektetés alkalmazások?

Általában igen, a befektetési alkalmazások használata biztonságos. Néhány újabb alkalmazásnál az elmúlt években megbízhatósági problémák merültek fel, amelyek során az alkalmazás leállt, és a felhasználók nem férhettek hozzá a pénzeszközeikhez, vagy az alkalmazás funkcionalitása korlátozott ideig korlátozott volt.

A Te pénzeszközeid általában még ezekben az esetekben is biztonságban vannak, de a pénzhez való ideiglenes hozzáférés elvesztése még mindig jogos aggodalomra ad okot. Ha tehát az a célod, hogy elkerüld ezeket a problémákat, akkor válaszd egy nagy és ismert brókercég befektetési alkalmazását.

Befektethetek kis összegeket részvényekbe?

Igen. A legtöbb brókercégnél manapság ingyenes számlaminimumot alkalmaz (ami azt jelenti, hogy betét nélkül is nyithatsz számlát), sőt, egyeseknél még “töredékes” kereskedés is van, ami azt jelenti, hogy kis összegeket – gondolj párszáz forintra – is befektethetsz, ahelyett, hogy egy teljes részvény árát kellene kifizetned.

A kis összegek befektetése azonban egy kihívással jár: a portfólió diverzifikálásával. A diverzifikáció természeténél fogva a pénz szétosztását jelenti. Minél kevesebb pénzed van, annál nehezebb a diverzifikáció.

Az egyik megoldás a részvényindexalapokba és ETF-ekbe való befektetés. Ezeknek gyakran alacsony a befektetési minimumuk, és egyes brókercégek, egyáltalán nem írnak elő minimális befektetési követelményt, ha az indexalapokból szeretnél vásárolni. Tudjuk, hogy az indexalapok és az ETF-ek orvosolják a diverzifikáció problémáját, mivel egyetlen alapon belül sok különböző részvényt tartanak.

Az utolsó dolog, amit ezzel kapcsolatban meg kell említsünk: A befektetés hosszú távú játék, ezért nem szabad olyan pénzt befektetni, amelyre rövid távon szükséged lehet. Ez magában foglalja a vészhelyzetekre szánt készpénzt is.

Tényleg megéri kis összegeket befektetni?

A rendszeres befektetések idővel, még ha kis összegűek is, valóban összeadódnak. Ha 30 éven keresztül havi 10 000 forintot fektetnél be, és az konzervatív módon 5 %-kal növekedne évente, akkor 30 év elteltével majd 8 000 000 forintod lehet. (Használj befektetési kalkulátort hogy értsd, hogyan működik a kamatos kamatozás a befektetésben).

Ennek a stratégiának a kulcsa az, hogy hosszú távú befektetési tervet készítsünk, és ragaszkodjunk hozzá, ahelyett, hogy rövid távú nyereség érdekében próbálnánk vásárolni és eladni.

Jó befektetés-e a részvény kezdőknek?

Igen, amennyiben a befektetett pénzt legalább öt évig békén hagyod. Miért öt év? Azért, mert viszonylag ritkán fordul elő, hogy a részvénypiacon ennél hosszabb ideig tartó visszaesés következzen be. De az egyes részvényekkel való kereskedés helyett inkább koncentrálj diverzifikált termékekre, például indexalapokra és ETF-ekre.

Lehetőség van arra, hogy diverzifikált portfóliót építsünk ki egyedi részvényekből, de ez időigényes lenne – egy portfólió kezelése sok kutatást és szakértelmet igényel. Az indexalapok és az ETF-ek ezt a munkát elvégzik helyetted.

Melyek a legjobb tőzsdei befektetések?

Véleményünk szerint a legjobb tőzsdei befektetések gyakran az alacsony költségű befektetési alapok, például az indexalapok és az ETF-ek. Ha ezeket vásárolod az egyedi részvények helyett, egyetlen tranzakcióval a részvénypiac nagy szeletéből vehetsz.

Az indexalapok és ETF-ek egy referenciaindexet követnek – például az S&P 500 vagy a Dow Jones ipari átlagát -, ami azt jelenti, hogy az alap teljesítménye tükrözi a referenciaindex teljesítményét. Ha Te egy S&P 500 indexalapba fektetsz be, és az S&P 500 index emelkedik, akkor a Te befektetésed is emelkedni fog.

Ez azt jelenti, hogy nem fogod legyőzni a piacot – másrészről viszont azt is jelenti, hogy a piac nem fog legyőzni Téged. Azok a befektetők, akik alapok helyett egyedi részvényekkel kereskednek, hosszú távon gyakran alulteljesítik a piacot. Az egyedi részvény befektetés mindig sokkal kockázatosabb, mint ha alapba fektetnél.

Hogyan válasszam ki a részvénybefektetéseimet?

A válasz arra, hogy mibe fektess be, valójában két dologtól függ:

  • a céljaid időhorizontjától, és attól, hogy
  • mekkora kockázatot vagy hajlandó vállalni.

Vegyük először az időhorizontot: Ha távoli cél érdekében fektetsz be, például a nyugdíjba vonuláshoz, akkor elsősorban részvényekbe kell fektetned (ismét csak azt javasoljuk, hogy ezt befektetési alapokon keresztül tedd).

A részvényekbe való befektetés lehetővé teszi, hogy a pénzed növekedjen, és idővel meghaladja az inflációt. Ahogy közeledik a cél, lassan elkezdheted visszavenni a részvények arányát, és több kötvényt adhatsz hozzá, amelyek általában biztonságosabb befektetések.

Másrészt, ha rövid távú – öt évnél rövidebb – céllal fektetsz be, akkor valószínűleg egyáltalán nem akarsz részvényekbe fektetni.

Végül a másik tényező: a kockázattűrés. A tőzsde felfelé és lefelé megy, és ha hajlamos vagy pánikba esni, amikor az utóbbi történik, akkor jobban jársz, ha kissé konzervatívabban fektetsz be, és kevesebb részvény van a portfóliódban.

Milyen részvényekbe érdemes befektetni?

Az egyik gyakori megközelítés az, hogy sok részvénybe fektetünk egy részvénybefektetési alapon, indexalapon vagy ETF-en keresztül – például egy S&P 500 indexalapba, amely az S&P 500 összes részvényét tartalmazza.

Ha azonban a részvények kiválasztásának izgalmát keresed, akkor ez valószínűleg nem fog beválni. Tapasztalat és statisztikák azt mutatják, hogy ezzel a legtöbben megégetik magukat, ezért azt javasoljuk, hogy a portfóliód legfeljebb 10%-át fektesd be egyéni részvényekbe.

A részvénykereskedelem kezdőknek való?

Míg a részvények sok kezdő befektető számára nagyszerűek, a “kereskedés” része ennek a felvetésnek valószínűleg nem. A részvény befektetési alapokat, indexalapokat és ETF-eket használó buy-and-hold stratégia (megveszem és tartom) általában jobb választás a kezdők számára.

Ez pontosan az ellentéte a részvény kereskedésnek, amely elkötelezettséget és masszív részvénykutatást igényel. A részvénykereskedők megpróbálják időzíteni a piacot, keresve a lehetőségeket, hogy alacsonyan vásároljanak és magasan adjanak el.

Csak hogy tisztázzuk: minden befektető célja az olcsó vétel és a drága eladás. De a történelem azt mutatja, hogy ez akkor sikerülhet, ha hosszú távon megtartod a diverzifikált befektetést – például egy befektetési alapot. Nincs szükség aktív kereskedésre.

Nyithatok brókerszámlát az Egyesült Államokonban?

Ez attól függ, hogy melyik brókert választod. A Firstrade, a TDAmeritrade, a Lightspeed, az Interactive Brokers, az eOption, a TradeStation, a ZacksTrade, a Charles Schwab és a Webull mind nyitottak a nemzetközi befektetők számára, különböző korlátozásokkal és követelményekkel.


További írások

Befektetés alapjai kezdőknek – útmutató

Befektetés alapjai kezdőknek – útmutató

Befektetés alapjai kezdőknek – A befektetési környezet rendkívül dinamikus és folyamatosan változó. De azok, akik időt szánnak arra, hogy megértsék az alapelveket és a különböző eszközosztályokat, hosszú távon jelentős nyereségre tehetnek szert.

Személyes pénzügyi tippek – 10 fontos tipp a pénzügyi előrelépéshez

Személyes pénzügyi tippek – 10 fontos tipp a pénzügyi előrelépéshez

Személyes pénzügyi tippek – Bár a pénzügyi helyzet javítását célzó fogadalmak meghozatala az év bármely szakában jó dolog, sokaknak az új év elején könnyebb dolguk van. Függetlenül attól, hogy mikor kezdjük, az alapok ugyanazok maradnak. Íme 10 kulcsfontosságú tipp a pénzügyi előrelépéshez