Befektetés alapjai kezdőknek – útmutató

Befektetés alapjai kezdőknek – útmutató
explain.hu
explain.hu

Kategória:Pénz

Befektetés alapjai kezdőknek – A befektetési környezet rendkívül dinamikus és folyamatosan változó. De azok, akik időt szánnak arra, hogy megértsék az alapelveket és a különböző eszközosztályokat, hosszú távon jelentős nyereségre tehetnek szert.

Van egy sanda gyanúnk, hogy már tudod, mi a befektetés, de a biztonság kedvéért definiáljuk a fogalmát. Aztán elmondjuk, hogyan kell csinálni.

Ez a szuper tömör befektetési definíció: Függetlenül attól, hogy hova fekteted be a pénzed, lényegében egy vállalatnak, kormánynak vagy más szervezetnek adod azt abban a reményben, hogy a jövőben több pénzt kapj vissza. Az emberek általában egy konkrét célt szem előtt tartva fektetik be a pénzüket, például a nyugdíjba vonulást, a gyermekeik taníttatását, egy házat – a lista folytatható.

A befektetés különbözik a megtakarítástól vagy a kereskedéstől és általában inkább a pénz hosszú időre történő lekötésével jár, mint a rendszeres részvénykereskedelemmel. Tudjuk, hogy a befektetés kockázatosabb, mint a megtakarítás. A megtakarítások néha garantáltak, de a befektetések nem. Ha a matrac alatt tartanád a pénzed, és nem fektetnél be – soha nem lenne több pénzed, mint amennyit magad tettél félre.

Ezért választják sokan a pénzük befektetését. Sok mindenbe lehet pénzt fektetni és később ezeket be is mutatjuk.

Már most tudjuk, hogy alig várod, hogy megismerd a befektetés alapjait, tekintve, hogy ezt a cikket olvasod. De álljunk meg egy pillanatra, és vizsgáljuk meg, hogy egyáltalán érdemes-e befektetned.

befektetés alapjai

A befektetés előtt megfontolandó dolgok

Tisztázzunk néhány alapvető kérdést mielőtt beleugrunk a befektetések részletes tárgyalásába. Mielőtt bármibe is befektetnél, tégy fel magadnak néhány fontos kérdést. Ezek a kérdések határozzák meg, hogy elég jó pénzügyi állapotban vagy-e ahhoz, hogy már most elkezdj befektetni – íme az alapok:

1. Sok hitelkártyaadósságod van?

Ha a válasz igen, akkor valószínűleg még nem vagy olyan helyzetben, hogy befektetni tudj. Először is, tegyél meg mindent, amit csak tudsz, hogy visszafizesd ezt az adósságot, mert egyetlen befektetés sem fogja következetesen felülmúlni azt a körülbelül 14-20%-os THM-et, amelyet valószínűleg a hitelkártya-társaságnak fizetsz az adósságaid után. Ez egy remek kiindulópont és ösztönző, hogy elkezd megtervezni az adósságod letudását.

2. Van vészhelyzeti alapod?

Szépen fogalmazva: mindig történik valami nem várt dolog. Elbocsátások, természeti katasztrófák, betegségek – sorolhatjuk, hogyan borulhat fel az életed. Bármelyik pénzügyi tanácsadó megmondja, hogy a teljes tönkremenetel elkerülése érdekében hat hónap és egy év közötti teljes megélhetési költséget kellene készpénzben, vagy egy megtakarítási számlán tartanod arra az esetre, ha megtörténne az elképzelhetetlen. Ha nincs, tedd könyvjelzőbe ezt a cikket, kezdj el takarékoskodni, majd térj vissza, amint rendbe tetted a vészhelyzeti alapot.

Kezdők befektetési tippjei

Mielőtt áttekintenénk, hogy mibe érdemes befektetni, legyen szó részvényekről, kötvényekről vagy Lajos unokatestvéred kávéházáról- először nézzük át a befektetés alapjait.

A befektetés az, ami akkor történik, amikor a hónap végén, a számlák kifizetése után marad néhány forint, amit a jövődre fordíthatsz. Befektetés nem történik pénz félretétele nélkül. Hogyan találod meg azokat a megfoghatatlan plusz forintokat, amiket megtakaríthatsz? Íme, hogyan.

Kerüld el az életmódváltást

Minden valószínűség szerint a harmincas éveidben többet fogsz keresni, mint a húszas éveidben, és még ennél is többet a negyvenes éveidben. A megtakarítás kulcsa az, hogy mindent megteszel azért, hogy elkerüld az úgynevezett életmódváltást. Ha még nem hallottál erről, hadd magyarázzuk el.

Az életmódváltás azt jelenti, hogy ahogy egyre több pénzt keresel, az egykor luxusnak tűnő dolgok szükségletekké válnak. A sült galamb és az osztriga fenséges lehet, de csak azért, mert van 280 000 forint a számládon, hogy fedezd a most nyílt Michelin csillagos étterem menüjét, még nem jelenti azt, hogy meg is kell tenned. Ehelyett inkább tegyél meg mindent, hogy úgy élj, ahogy mindig is éltél. Inkább tedd félre a fizetésemelésekből származó pluszpénzt, minthogy növeld a kiadásait. Hagyd ki a galambot, vegyél egy grillcsirkét, és fektesd be a 250 000 Forintot, amit megspóroltál!

Kezdj el befektetni – akár apránként is

Ha már van megtakarításod, mindenképpen be kell hogy fektess. Az infláció szinte mindig meghaladja a megtakarítási számlán elérhető kamatlábat. Gyakorlatilag egyszerre fogsz megtakarítani és pénzt veszíteni. Ezért kell minél hamarabb elkezdened befektetni. Fontos tudnod, hogy a befektetés alapjai kicsiben kezdődnek.

A befektetés nem csak a világ Warren Buffetjeinek való. Kisebb összegekkel is elkezdhetsz befektetni. A kis összegek befektetése remek szokás, és a pénzed idővel összeadódik.

Az, hogy hogyan fektetsz be, attól függ, hogy pontosan miért fektetsz be. Lehet, hogy azért fektetsz be pénzt, hogy segítsd a 14 éves gyerekedet a közelgő egyetemi oktatásában. Lehet, hogy pénzt akarsz befektetni, amiből majd 30 év múlva nyugdíjba mész. Az egyes befektetések időhorizontja nagyon eltérő. Mert némelyikhez hamarabb kell majd hozzáférni, mint másokhoz. Akinek rövidebb a horizontja, annak konzervatívabban kell befektetnie. Azok, akik olyan pénzt fektetnek be, amelyre hosszú ideig nincs szükségük, választhatnak kockázatosabb befektetéseket.

Értsd meg a vállalt kockázatot

Mielőtt eldöntenéd, hova fektess be, először is fel kell mérni személyes kockázattűrő képességed. A befektetés alapjai megértése a kockázat megértésén áll vagy bukik. Ez egy divatos kifejezés arra, hogy mennyit engedhetsz meg magadnak a befektetésedből, amit valóban elveszíthetsz. Ha a jövő havi lakbérre kell a pénz, akkor nagyon alacsony a kockázattűrő képességed. Ha az életedet semmilyen módon nem befolyásolná érdemben, ha ahelyett, hogy pénzt fektetnél be, inkább felgyújtanád, akkor a kockázattűrő képességed a plafonon van. A kockázattűrő képességet gyakran az úgynevezett “időhorizont” határozza meg. Ez úgy hangzik, mintha az Enterprise csillaghajó hídján hallanád, de ehelyett ez csak egy kifejezés, amely azt jelenti, hogy mennyi ideig fogsz tartani egy adott befektetést.

A megtakarítási számlákat általában alacsony kockázatúnak tekintik. Alkalmasak a vészhelyzeti alap, az esős napokra szánt pénz vagy az e havi lakbér parkoltatására. A befektetés sokkal inkább alkalmas olyan pénzek tárolására, amelyekre rövid távon nincs szükséged, például a nyugdíjcélú megtakarításodra vagy a gyermeked egyetemi tanulmányaira szánt alapra.

Diverzifikáld befektetéseid

Ahelyett, hogy minden pénzed befektetnéd néhány olyan részvénybe, amelyről úgy gondolod, hogy jól fog teljesíteni, inkább diverzifikáld a befektetéseid. Ezáltal, ha befektetések egy része nem teljesít jól, nem veszítesz el mindent. A portfólió diverzifikálása azt jelenti, hogy sok különböző földrajzi területre, iparágba és eszközosztályba (részvények, kötvények, ingatlanok stb.) fektetünk be.

Mi a diverzifikáció? Ahhoz, hogy potenciálisan kiegyenlítsd a befektetési hozamokat az idő múlásával, sok olyan befektetésbe helyezheted a pénzét, amelyek nem korrelálnak egymással.

Az ingadozások nem feltétlenül jelentik a legnagyobb kockázatot a hosszú távon benne lévő befektetők számára. A potenciálisan nagyobb kockázat az, hogy hogyan reagálsz az ingadozásokra. Sok befektető nehezen tartja magát a befektetési tervéhez – különösen a piaci mozgások idején. Fontos megértened, hogy a befektetés alapjai egyik fontos sarokköve a diverzifikáció. Egy diverzifikált portfólió, amely kevésbé hajlamos a piaci mozgásokra, hasznos lehet az érzelmeid kezelésében.

Ha ez az egész portfóliódiverzifikációs duma kemény munkának hangzik – azért van, mert az is. Az automatizált befektetés jó alternatíva annak, aki diverzifikálni szeretné a portfólióját, de nem akar több eszköz, például részvények, kötvények és ingatlanok önálló megvásárlásával bajlódni.

befektetés alapjai

Hosszú távú befektetés

Ha teheted, fektess be hosszú távra. Számos tanulmány bizonyítja, hogy azok a befektetők, akik több mint 10 évig kitartanak a részvények mellett, magasabb hozamot kapnak, ami ellensúlyozza a rövid távú kockázatokat. Ez nem jelenti azt, hogy ez a tendencia folytatódni fog, vagy hogy a kockázat valaha is teljesen megszűnik. A kockázat soha nem tűnik el, de mondhatni, hogy idővel enyhül. A befektetés alapjai tudás elsajátítása során jegyezd meg, hosszú távra tervezünk.

Ha hosszú időre tudsz pénzt félretenni, akkor megengedheted magadnak, hogy olyan befektetéseid legyenek, amelyek jellemzően érzékenyebbek az emelkedésre és a csökkenésre. A portfóliód tartalmazhat részvények és részvények keverékét, amelyek jellemzően változékonyabbak a kötvényekhez képest.

Függetlenül attól, hogy milyen hosszú időre fektetsz be, a portfólió diverzifikálása elengedhetetlen. Egy dolog szintén biztos – ha hosszú időre fektetsz be, akkor a kamatos kamatozás erejéből is profitálhatsz. Ez az a folyamat, amelynek során a megkeresett pénzed idővel kamatot termel magának. Minél korábban kezdesz befektetni, annál nagyobb hasznot húzhatsz a kamatos kamatozásból az idő múlásával.

Vigyázz a magas díjakkal

A díjak az a költség, amelyet valaki más zsebébe teszel, nem pedig a sajátodba. Függetlenül attól, hogy hogyan fektetsz be, díjakat fogsz fizetni. Amire figyelned kell, az a magas díjak. Ezek jelentősen rontják a hozamodat. Figyelembe kell venni, hogy milyen értéket kapsz a díjak kifizetéséért cserébe.

Érdemes díjat fizetni egy professzionálisan megtervezett befektetési portfólióért, amelyet az életed periodusaihoz és azok változásaihoz igazíthatsz. Az olyan funkciók is praktikusak, mint az automatikus kiegyensúlyozás – ez biztosítja, hogy a portfóliód mindig a megfelelő eszközösszetételt tartalmazza. Egy befektetés alapjai ismereteket jól gyakorló befektető tudja, hogy a magas díjak “megeszik” a hozamot. Egyes online befektetési platformok remekül kombinálják ezeket a szolgáltatásokat, valamint alacsony díjakat kínálnak.

Az utolsó dolog, amit szeretnél, hogy túlfizesd a díjakat. Ha 1-2%-os díjakat fizet, akkor a várható befektetési hozam akár 40%-át is elveszítheted idővel. Mivel a díjak ilyen jelentőséggel bírnak, meg kell győződnöd arról, hogy nem fizetsz túl sokat a szolgáltatásért, amit kapsz.

Mérlegeld, mennyi időt tudsz a befektetésre fordítani

Befektetéseid kezelése vagy kevés vagy sok időt vesz igénybe. Mielőtt egy forintot is befektetnél, fontold meg, mennyi időt tudsz befektetéseid kezelésébe fektetni. A “barkácsoló” megközelítés rendszeres kereskedést igényel, és biztosítani kell, hogy befektetéseid a helyes irányban maradjanak (újbóli kiegyensúlyozás). Egy robot-tanácsadó (automatizált befektetés) kicsit többe fog kerülni, mint a saját kezűleg végzett munka, de nem lesz olyan időigényes. A platform kezeli a befektetéseid, időt takarítva meg Neked.
Mindig alaposan fontold, hogy mennyi időt vesz igénybe egy befektetés elkészítése. Egyes befektetések sokkal több munkát igényelnek, mint mások, és nem akarod, hogy túl sok értékes idődet költsd a befektetésekre.

Készíts befektetési tervet, és tartsd hozzá magad

Az egyik leggyakoribb ok, amiért sok befektetőnek alacsony a hozama, az, hogy rosszkor ad el. Gyakran a közelmúltbeli teljesítményre alapozzák a döntéseiket. Azt nézik, hogy mi ment jól vagy kevésbé jól az utóbbi időben. Sok befektető hajlamos olyan dolgokat vásárolni, amelyek felértékelődtek, és olyanokat eladni, amelyek értéke csökkent. Ez nem része egy, a befektetés alapjai tudást korrekt módon elsajátított befektető eszköztárának.

Ahelyett, hogy ezt tennéd, inkább olyan tervet kellene készítened, amelyről úgy gondolod, hogy segít elérni a céljaid a befektetésre szánt idő alatt. Ne hagyd abba a befektetést a rossz teljesítmény miatt. Tartsd magad a tervhez anélkül, hogy a közeljövőre vonatkozó vélemények alapján vásárolnál vagy eladnál.

Ha készen állsz arra, hogy ezeket a kezdő befektetésekkel kapcsolatos tippeket hasznosítani tudd, keress egy befektetési platformot. Ha nem tudod, melyiket válaszd, kérj segítséget.

Befektetési típusok – befektetés alapjai

A befektetéseknek számos típusa létezik, köztük ingatlanok, kötvények, részvények és automatizált befektetések.

A részvénybefektetések alapjai

Most, hogy már van néhány befektetési tipped – itt az ideje, hogy megtanuld a részvénybefektetés alapjait. Valószínűleg valamelyik családi összejövetelen egy részeg nagybácsi közölte veled, hogy a tőzsde “manipulált”. Természetesen ez nem igaz.

Kockázat kontra nyereség

A részvénypiac azon alapul, hogy a befektetők csak akkor fektetnek be, ha kompenzációt kapnak a részvényvásárlás kockázatának vállalásáért. Gondolj csak bele. Senki sem fektetne be olyan részvénybe, amelyről azt várná, hogy 1,5 százalékkal emelkedik. évente. Potenciálisan ugyanolyan vagy jobb hozamot kaphatna például egy intelligens megtakarítási befektetési számlával, mint bármely más befektetéssel, amely nem hordoz akkora kockázatot, mint a részvények. Őrültség lenne több kockázatot vállalni azért, hogy azonos hozamot kapj.

A kockázat és a jutalom közötti eltérés egyik megközelítési módja a “részvénykockázati prémium” (ERP) fogalma. Ez egy becslés a részvényekből várható hozamra. Az a százalék, amelyet egy részvényen várhatóan kereshetsz az úgynevezett “kockázatmentes kamatláb”, azaz a jelenlegi kamatláb felett, amelyet akkor kaphatnál, ha a pénzed szinte kockázatmentes államkötvényekbe fektetnéd. A robusztus nyereség lehetősége nélkül minden részvény egyenesen a kukába kerülne.

Részvényválasztás

Tévedsz, ha azt gondolod, hogy egyetlen részvény kiválasztásával profitálhatsz ebből a jelenségből. Warren Buffett, aki valószínűleg a világ legjobb részvényválogatójaként fog bekerülni a történelemkönyvekbe, következetesen azt tanácsolja mindenkinek, aki meghallgatja, hogy ne próbáljon meg egyes részvényeket kiválasztani, hanem inkább diverzifikáljon, hogy profitálhasson a szélesebb piac növekedéséből. Buffett, az omahai jós mondta egyszer (Ő valószínűleg tudja, mi a “befektetés alapjai” ismeretanyag):

A nem-profi befektetőnek nem az a célja, hogy győzteseket válasszon – erre sem ő, sem a “segítői” nem képesek -, hanem inkább az, hogy olyan vállalkozások “keresztmetszetét” birtokolja, amelyek összességében biztosan jól fognak teljesíteni.

Miért nem fogsz valószínűleg nyerni a részvényválasztással? Lehet, hogy nagyon okos vagy, de amikor egy adott áron veszel egy részvényt, akkor olyasvalakitől veszed meg, aki szintén nagyon okos lehet, és ugyanolyan, vagy esetleg jobb / több információhoz fér hozzá, mint Te. Te arra fogadsz, hogy felfelé megy az ára, míg ő arra, hogy lefelé. Tényleg olyan biztos vagy benne, hogy okosabb vagy nála? A részvényválasztás rendkívül nehéz, és azoknak, akik ezzel foglalkoznak, fel kell készülniük arra, hogy befektetéseik nagy százalékát elveszítik.

befektetés alapjai
befektetés alapjai

Diverzifikáció

Ha értetted azt, amit a diverzifikációról mondtunk, akkor valószínűleg ingatlanokba, kötvényekbe és többféle részvénybe szeretnél befektetni. Ez az egyik módja annak, hogy megoszd a kockázatot.

Tegyük fel, hogy úgy döntesz, hogy a Netflix-részvények biztosítják számodra a legjobb hozamot hosszú távon. És ha a történelem alapján megítélhető, akkor lehet, hogy így is lesz. De mi van akkor, ha az Amazon kitalálja, hogyan tudja megenni a Netflix-et reggelire? Mi van, ha megváltozik az ízlés, és az emberek úgy döntenek, hogy inkább néznek YouTube-videókat vicces macskákról a drága drámák helyett? A részvényeknek annyi, és a befektetésednek is.

Éppen ezért nem csak úgy érdemes diverzifikálni a befektetést, hogy sok részvénybe, hanem sok különböző részvényszektorba (valamint kötvényekbe, ingatlanokba és egyéb dolgokba) fektetsz. Fontos hogy a diverzifikációt bevedd a befektetés alapjai eszköztáradba.

Ez azt jelenti, hogy ha egyetlen szektor nagy visszaesést szenved el, az nem fogja az egész portfóliódat megfojtani. A 2000-es dotcom-krach idején sok technológiai részvény árfolyama zuhant. Ha mindent, amid volt, tech cégekbe fektetted volna, akkor nagyon nagy veszteséget szenvedtél volna el.

Részvényekbe való befektetés ETF-eken keresztül

A portfólió diverzifikálásának leghatékonyabb módja a befektetési alapokba vagy ETF-ekbe való befektetés, amelyek több száz különböző részvény vagy kötvény összecsomagolását jelentik; ezek közül sokan tükrözik az olyan jól ismert indexek összetételét, mint az S&P 500. Számos olyan befektetési szolgáltatót találsz, amelyek lehetővé teszik, hogy pénzed piackövető index ETF-ekbe fektesd.

A befektetőknek nemcsak a diverzifikációt kell figyelembe venniük, hanem azt is, hogy mennyibe kerülnek befektetéseik. Díjaknak hívják őket, és olyanok, mint a “termeszek” – mindig esznek és soha nem elégedettek. Az aktívan kezelt befektetési alapoknak van egy úgynevezett kezelési költséghányaduk (management fee, MER), ami a teljes alapnak az a százaléka, amelyet a befektetési alapkezelő társaság évente megállapít, hogy kifizesse a menedzsereit, a támogató személyzetet, a reklámot, a bérleti díjat és minden mást, ami csak eszébe jut.

Az Egyesült Államokban az 1%-os MER nem ritka, Kanadában pedig inkább a 2%-hoz áll közelebb. Akár 15%-kal nő az alap értéke, akár 5%-ot veszít egy év alatt, ezt a százalékot mindig levágják a befektetésedből.

Bár ez talán nem is hangzik olyan soknak, egy pénzügyi tanácsadó bemutatta, hogy egy mindössze 2%-os menedzsment díj hogyan csökkentheti a befektetési nyereséget a felére egy 25 éves futamidő során. 

A legújabb kutatások szerint 15 év alatt a menedzselt részvényalapok 82,2%-át verte a teljes piac (valószínűleg nem voltak tisztában a befektetések alapjai tudással 🙂 ). Emiatt sok befektető eldobta szülei régi befektetési alap stratégiáit az alacsony díjú, passzív ETF-ek javára, amelyek inkább a piacot igyekeznek tükrözni, mint legyőzni, mivel a passzív befektetések kezelési díja általában töredéke az aktívan kezelt alapokénak.

Ingatlanbefektetési alapok

A tévéműsoroknak egész műfaja van, amelyek úgy állítják be, mintha az ingatlanvásárlás és -értékesítés az alkímia modern megfelelője lenne. Azt hihetnénk, hogy szinte mindenki rendelkezik azzal a csodálatos képességgel, hogy a gipszkartont és a vinil burkolatot arannyá változtassa. Azoknak, akik a gyors meggazdagodás reményében vásárolnak ingatlant, tisztában kell lenniük a veszélyekkel.

Az ingatlan olyan üzlet, amely hatalmas, költséges bonyodalmakkal jár, olyanokkal, amelyek potenciálisan tönkretehetik a hozzá nem értő spekulánsokat. A befektetés megtérülésének számításánál figyelembe kell venni az olyan kiadásokat, mint az ingatlanadó, a biztosítás és a karbantartás.

Azok, akik a részvények és kötvények mellett diverzifikálni szeretnék a portfóliójukat, befektethetnek ingatlanba anélkül, hogy a ház vagy lakás tényleges birtoklásával járó fejfájásoknak bármi köze lenne hozzá. Az ingatlanbefektetési társaságok, vagy REIT-ek olyan vállalatok, amelyek különböző ingatlanbefektetéseik részvényeit értékesítik. Ahogyan a részvénytulajdonok esetében is fontos a diverzifikáció, a REIT-befektetők a REIT ETF-eken keresztül – amelyek közül szó szerint több száz közül lehet választani- több tucat – vagy akár több száz – REIT között oszthatják meg a kockázatot. A REIT-ek néhány olyan jelentős adókedvezményt is kínálnak, amelyeket sem a lakástulajdon, sem a részvény- vagy kötvénybefektetések nem nyújtanak.

Készen állsz arra, hogy minden új ismereted felhasználd, és elkezdj valódi befektetéseket eszközölni?


További írások

Személyes pénzügyek kezelése – kezdők útmutatója

Személyes pénzügyek kezelése – kezdők útmutatója

Személyes pénzügyek – úgy gondolja, hogy a személyes pénzügyek kezelése bonyolult? Mi megkönnyítjük Önnek.
A személyes pénzügyek kezelése nehéz. Tudjuk. Alapismeret és tapasztalat nélkül bonyolult, frusztráló és megterhelő.
De nem kell annak lennie!

Autólízing – hogyan működik? Előnyök, hátrányok

Autólízing – hogyan működik? Előnyök, hátrányok

Autólízing – Ha gépjárműre van szüksége, két alapvető lehetősége van: autó vásárlás vagy lízing, De a lízing vagy a vásárlas éri meg jobban?