Személyes pénzügyi tippek – 10 fontos tipp a pénzügyi előrelépéshez

Személyes pénzügyi tippek – 10 fontos tipp a pénzügyi előrelépéshez
explain.hu
explain.hu

Kategória:Pénz

Személyes pénzügyi tippek – Bár a pénzügyi helyzet javítását célzó fogadalmak meghozatala az év bármely szakában jó dolog, sokaknak az új év elején könnyebb dolguk van. Függetlenül attól, hogy mikor kezdjük, az alapok ugyanazok maradnak. Íme 10 kulcsfontosságú tipp a pénzügyi előrelépéshez.

1. Keressen annyit, amennyit valójában ér, és költsön kevesebbet, mint amennyit keres

Egyszerűen hangzik, de sokan küzdenek ezzel az első szabállyal. Győződjön meg róla, hogy tudja, mennyit ér a munkája a piacon, azáltal, hogy elvégzi a képességei, a termelékenysége, a munkafeladatai, a vállalathoz való hozzájárulása, valamint a cégen belüli és kívüli árfolyam értékelését arról, amit csinál. Ha akár évi 50 000 forinttal is alulfizetik, annak jelentős kumulatív hatása lehet az Ön munkássága során.

Másrészről nem számít, hogy mennyire sokat vagy keveset keres, soha nem fog előre jutni, ha többet költ, mint amennyit keres. Gyakran könnyebb kevesebbet költeni, mint többet keresni, és egy kis költségcsökkentő erőfeszítés számos területen megtakarítást eredményezhet. És nem kell mindig nagy áldozatokat hozni.

Személyes pénzügyi tippek

2. Tartsa be a költségvetést

Egy fontos lépés, amit figyelembe kell venni, amikor megpróbál anyagilag előrejutni, a költségvetés készítése. Elvégre honnan tudhatná, hogy hová megy a pénze, ha nem készít költségvetést? Hogyan tudsz kiadási és megtakarítási célokat kitűzni, ha nem tudod, hová megy a pénzed? Költségvetést kell készítenie, függetlenül attól, hogy mennyit keres évente.

3. Fizesse ki a hitelkártyaadósságot

A hitelkártyaadósság lehet az első számú akadálya annak, hogy anyagilag előre jusson. Ezeket a kis műanyagdarabkákat annyira kényelmes használni, és olyan könnyű elfelejteni, hogy valódi pénzzel van dolgunk, amikor elővesszük őket, hogy kifizessünk egy-egy kisebb vagy nagyobb vásárlást. Hiába a jó elhatározás, hogy gyorsan kifizetjük az egyenleget, a valóság az, hogy gyakran nem tesszük meg, és végül sokkal többet fizetünk a dolgokért, mintha készpénzzel fizettünk volna.

4. Fizessen be egy nyugdíjalapba

Ha a munkáltatója kínál nyugdíj-előtakarékossági programot (vagy más típusú, a munkáltató által támogatott nyugdíjcélú megtakarítási programot), érdemes megfontolnia, hogy hozzájáruljon, ha megengedheti magának. Gyakran előfordul, hogy a nyugdíjcélú megtakarítási programok esetében a munkáltatója egy bizonyos százalékig ugyanolyan összeggel járul hozzá, mint amennyit Ön a számlájára befizet. Ezt gyakran “munkáltatói hozzájárulásnak” nevezik. Ha a munkáltatója nem kínál nyugdíjprogramot, akkor is fontolja meg a nyugdíj-előtakarékosságot.

5. Legyen megtakarítási terve

Ezt már hallotta korábban is: “Először fizessen magának”. Ha megvárja amíg minden más pénzügyi kötelezettségének eleget tesz, mielőtt megnézné, mi marad a megtakarításokra, akkor jó eséllyel soha nem lesz egészséges megtakarítási számlája vagy befektetése. Határozza el, hogy például a fizetése legalább 5%-át félreteszi megtakarításra, mielőtt elkezdené kifizetni a számláit. Még jobb, ha automatikusan levonja a pénzt a fizetéséből, és azt egy külön számlára helyezi el. Ez a pont fontos a személyes pénzügyi tippek listájában.

Személyes pénzügyi tippek

6. Fektessen be

Ha nyugdíjbiztosításba és megtakarítási számlára fizet be, és még mindig tud pénzt más befektetésekbe helyezni, annál jobb.

7. Maximalizálja a foglalkoztatási juttatásait

Az olyan foglalkoztatási juttatások, mint a munkáltató által támogatott nyugdíjcélú megtakarítás, béren kívüli juttatások, stb… sokat érnek. Győződjön meg róla, hogy ezeket maximalizálja, és használja ki azokat, amelyekkel pénzt takaríthat meg azáltal, hogy csökkenti az adóját vagy a zsebből fizetendő kiadásokat.

8. Tekintse át biztosítási kötvényeit

Túl sok embert rábeszélnek arra, hogy túl sokat fizessen az élet- és baleset-biztosításokért, akár úgy, hogy ezeket a biztosításokat megkövetelik pl. az lakásvásárlási hitelek esetén, akár úgy, hogy teljes életre szóló biztosításokat kötnek, amikor a kockázati életre szóló biztosításoknak több értelme van. Fontos, hogy elegendő biztosítással rendelkezzen ahhoz, hogy halál vagy rokkantság esetén megvédje eltartottait és jövedelmét.

9. Készítsen végrendeletet

2021-ben a magyarok nagyon kis százalékának volt végrendelete. Ha vannak eltartottjai, függetlenül attól, hogy milyen kevés vagy mennyire sok vagyona van, végrendeletre van szüksége. Ha a helyzete nem túl bonyolult, akár saját maga is elkészítheti, akár egy célszoftver segítségével. Egyéb más esetben kérje jogász segítségét. Szerettei fokozottabb pénzügyi védelme érdekében fontolja meg végrendelet írását.

10. Vezessen alapos nyilvántartást

Ha nem ügyel az alapos nyilvántartások vezetésére, akkor valószínűleg nem érvényesíti az összes lehetséges jövedelemadó-levonást és jóváírást. Állítson fel egy rendszert még ma, és használja egész évben. A személyes pénzügyi tippek elemzése során, ezt találtuk az egyik alapvetően fontos ellenőrzési pontnak. Ez sokkal egyszerűbb, mint az adózás idején mindent összevissza keresgélni, csak azért, mert kihagyhatott olyan tételeket, amelyekkel pénzt takaríthatott volna meg.

Személyes pénzügyi tippek – Ellenőrzés

Hogy áll a fenti ellenőrző listával? Használja a fenti személyes pénzügyi tippek többségét? Ha a 10-ből legalább hatot nem végez el, fontolja meg, hogy még jobban koncentrál pénzügyi rendszerének javítására. Ebbéli elhatározását és annak kivitelezését folyamatosan vizsgálja felül, és változtasson, ha szükséges. Válasszon ki egy-egy területet, és tűzze ki célul, hogy mind a 10-et beépíti az életmódjába.

Gyakran ismételt kérdések (GYIK) – Személyes pénzügyi tippek

Hol kaphat ingyenes pénzügyi tanácsadást?

Jó befektetési ötleteket valószínűleg nem talál ingyen – a pénzügyi tanácsadók a tanácsadásból élnek, ezért a jó tanácsadók díjat kérnek a szolgáltatásaikért. Más típusú pénzügyi tanácsadást ingyenesen is lehet nyújtani, különösen, ha Ön alacsony jövedelemmel rendelkezik. Ha például segítségre van szüksége az adózással kapcsolatba egy hitelszövetkezet vagy helyi nonprofit ügynökség is kínálhat ingyenes vagy olcsó adósságtanácsadást.

Mi a legjobb módja a pénzügyi siker mérésének?

A pénzügyi siker mérésére számos módszer létezik, és a “legjobb” attól függ, hogy Ön pontosan hogyan határozza meg a sikert. Ha a sikert úgy határozza meg, hogy kényelmesen tud élni, akkor azt úgy mérheti, hogy összehasonlítja a bevételeit a kiadásaival, és meggyőződik arról, hogy van-e elég pénze a számlák kifizetésére. Mások a nettó jövedelem évről évre történő növekedését szeretnék látni azáltal, hogy többet keresnek és kontrollálják a kiadásaikat. Az egyes erőfeszítések és projektek pénzügyi sikerét olyan pénzügyi mutatókkal is mérheti, mint például a tőkehozam (ROI – Return On Investment).

Szükség van-e főiskolai / egyetemi végzettségre a pénzügyi siker eléréséhez?

A pénzügyi siker eléréséhez nem szükséges főiskolai / egyetemi diploma. A statisztikák azonban következetesen azt mutatják, hogy a magasabb iskolai végzettség magasabb jövedelemmel és alacsonyabb munkanélküliségi rátával jár együtt. Más szóval, lehet, hogy nincs szükséged diplomára a pénzügyi siker eléréséhez, de az esélye nagy, hogy segíteni fog.


További írások

Személyes pénzügyek kezelése – kezdők útmutatója

Személyes pénzügyek kezelése – kezdők útmutatója

Személyes pénzügyek – úgy gondolja, hogy a személyes pénzügyek kezelése bonyolult? Mi megkönnyítjük Önnek.
A személyes pénzügyek kezelése nehéz. Tudjuk. Alapismeret és tapasztalat nélkül bonyolult, frusztráló és megterhelő.
De nem kell annak lennie!

Autólízing – hogyan működik? Előnyök, hátrányok

Autólízing – hogyan működik? Előnyök, hátrányok

Autólízing – Ha gépjárműre van szüksége, két alapvető lehetősége van: autó vásárlás vagy lízing, De a lízing vagy a vásárlas éri meg jobban?