Baráti kölcsön – Mi a teendő, ha egy barát tartozik pénzzel?

Baráti kölcsön – Mi a teendő, ha egy barát tartozik pénzzel?
explain.hu
explain.hu

Kategória:Pénz

Baráti kölcsön – Mi a teendő, ha egy barát, vagy családtag tartozik Önnek pénzzel?

Ez a dolog fejtörést okoz túl sokunknak, és mindannyian jól ismerjük a szituációt, a végkifejlet azonban néha fájdalmas eredménnyel zárulhat. Egy barátnak vagy családtagnak jelentős összeget kell kölcsönadnia. Természetesen szeretne segíteni, de aggasztóak azok a történetek, amelyek a kölcsönök sikertelen visszafizetése miatt tönkrement kapcsolatokról szólnak. Mit tehet egy leendő jó szamaritánus?

Valószínű ugyanis, hogy valamikor Ön is szembesül ezzel a problémával, ha van egy kis készpénz tartaléka. Felmérések szerint a felnőttek 60 százaléka adott már kölcsönt valamikor egy szerettének. Közülük 37 százalék mondta, hogy pénzt vesztett, 21 százalék pedig arról számolt be, hogy az “élmény” ártott a kapcsolatnak.

Megtörtént eset – baráti kölcsön

Ezt a helyzetet Világosi Emese túlságosan is jól ismeri. Néhány évvel ezelőtt egy gyerekkori barátja 500 000 forintot kért kölcsön a fiatal social media menedzsertől, hogy kifizesse a szükséges számlákat, például a feltornyosult albérleti díjakat, autó törlesztőrészleteket és a közüzemi díjakat.

“A barátom akkor vesztette el a munkáját, amikor depressziót diagnosztizáltak nála. Nehéz időszak volt, és én csak együttérezni tudtam vele” – emlékszik vissza Emese.
“Néhány nappal azután, hogy megkapta a pénzt, felhívott az anyja, és megkérdezte, hogy a barátom nálam lakik-e, mert a főbérlő azt mondta, hogy a lakása üres. Úgy tűnik, a barátom lelépett a pénzemmel, és hátrahagyta az adósságait”.

Érthető módon ez az élmény maradandó hatással volt Emesére. “Most minden alkalommal, amikor valaki pénzt kér kölcsön tőlem, mindig visszagondolok erre az esetre, és azonnal nemet mondok, még akkor is, ha a szívem azt súgja, hogy ennek az embernek azonnali pénzügyi segítségre van szüksége” – mondja Emese.
Nem mintha soha senkinek nem segítene – egy apjával folytatott beszélgetés segített neki ezt helyrerakni. “Azt mondta apu, hogy ha a szívem mélyén érzem, hogy ez a személy őszinte, és azonnal szüksége van a pénzre, akkor adjak, amit csak tudok. Adjak pénzt, de ne adjak kölcsön” .


Baráti kölcsön
Baráti kölcsön

Miért nem fizetik vissza az emberek a kölcsönöket

Emese nem tudja pontosan, hogy a barátja miért hagyta őt cserben, de a szakértők szerint rengeteg oka van annak, hogy ez megtörténik, és nem mindegyik olyan baljós, mint gondolnánk.

 • Megijedtek. Az adósság bármilyen szinten felzaklató. A nyomasztó adósság természetellenes viselkedésre késztetheti az embereket. Amikor az egyének félnek, vagy hirtelen cselekednek és megoldják a problémát, vagy hallgatnak és menekülnek. És amikor sok adósságod van, az sokkal több félelemmel jár. Így ahelyett, hogy szembenéznének a félelmeikkel, inkább a szőnyeg alá seprik a problémákat, jobb esetben minimális hiteltörlesztést teljesítenek, és remélik, hogy 15 év múlva mindez egyszerűen elmúlik.
 • Nem akarnak változtatni a szokásaikon. Egyesek nem hajlandóak megtenni a szükséges életmódbeli változtatásokat az adósságok visszafizetése érdekében, még akkor sem, ha ez negatívan érinti valamelyik barátjukat vagy családtagjukat.
  “Minél több áldozatot hozol, annál gyorsabban fogod tudni visszafizetni az adósságodat” – mondják.
  Azonban az áldozathozatal nehéz egy olyan társadalomban, ahol az azonnali elégedettség kiemelten fontos és az emberek azt mondják, hogy bármit megkaphatsz, amire csak vágysz, csak ki kell nyújtanod a karod.
 • Össze vannak zavarodva. Miután eltelik egy kis idő, a hitelnyújtás részletei elmosódhatnak. Vagy talán a részletekről eleve nem is volt szó! Pénzügyi oktatók szerint a pénzzel kapcsolatos kapcsolati problémák gyökere szinte mindig a világos kommunikáció hiánya.
  A szülők vagy a barátok anélkül adnak kölcsön pénzt (mint “baráti kölcsön”), hogy világos irányelveket és elvárásokat fogalmaznának meg arra vonatkozóan, hogy mikor és hogyan várják vissza a pénzt. Világos határok nélkül azok, akik kölcsönveszik, úgy érzik, hogy rugalmasan vagy meghatározatlanul hosszú idő alatt kell visszafizetniük a pénzt.
  Lehet, hogy már most megvan a készpénz, hogy visszafizessék, de a “kölcsönadó” által megszabott határidő nyomása nélkül úgy érzik, hogy másra is felhasználhatják a pénzüket. Például egy olaszországi utazásra.

Természetesen rengeteg más ok is létezik, a lustaságtól kezdve a sima bunkó viselkedésig, de sokan ezekbe a fenti kategóriákba esnek.


Hogyan előzze meg vagy kezelje a hitel-visszafizetési problémákat?

Akár megégette már magát korábban, akár nem, van néhány módja annak, hogy biztosítsa, hogy vagy visszakapja a pénzét, vagy enyhítse a neheztelést, ami akkor érheti, ha nem kapja vissza.

Adja ajándékba

Ahogy Emese édesapja is javasolta, a baráti kölcsön ajándékként való átfogalmazását sok szakértő ajánlja. Így ha visszafizetik, az már bónusz. Soha ne adjon kölcsön pénzt, amit nem engedhet meg magának, hogy elveszítsen.

Vesse papírra a feltételeket

Írja le egy darab papírra a részleteket, mielőtt készpénzt adna át. Ez mindkét oldalon minimalizálja a zavart. A barátoknak és családtagoknak történő pénzkölcsönzésnek feltétlenül tartalmaznia kell egy hivatalos, írásos kölcsönszerződést, amely rögzíti a feltételeket. Nem szükséges ügyvédet fogadni egy ilyen megállapodáshoz, de fontos, hogy legyen valami írásban, hogy elkerüljük a későbbi vitákat, amikor az emlékek már elhalványultak. Legyen konkrét is. Jegyezze meg, hogy számít-e a visszafizetésre, és ha igen, mikor? Azt is írja elő, hogy számít-e fel kamatot. Különösen akkor lesz hasznos, ha van valami írásba foglalva, ha a baráti kölcsön elég nagy összegű ahhoz, hogy úgy érezze, bíróság elé kell vinnie az illetőt, hogy visszakapja a pénzét.

Ne féljen finoman emlékeztetni

Lehet, hogy az illetőnek túl sok dolga van, és egyszerűen elfelejtette. Tálalja könnyedén, és próbáljon meg akár egy kis humort is beadni, hogy oldja a hangulatot. Mindemellett mindenképpen legyen világos, hogy miért és mikor várja vissza a pénzt.

Baráti kölcsön
Baráti kölcsön

Készítsen fizetési tervet

300 000 forint egyszerre történő visszafizetése valószínűleg lehetetlennek tűnik a hitelfelvevő számára. Havi 20 000 forint azonban megoldható. Ajánljon fel egy rendszeres fizetési tervet, hogy levegye a hitel visszafizetésével járó stresszt.

Csereüzlet

Ha kevés a pénz, talán más alkut is ki lehet dolgozni. Ahelyett, hogy készpénzben fizetné vissza, kérjen a barátjától egy szívességet, például reklámozza ingyen a vállalkozását, vagy végezzen el egy fontos projektet. Még arra is megkérheti, hogy végezzen el egy kis házimunkát. Bébiszitterkedés és fuvarok a városban – ez néhány olyan dolog, amit bárki megtehet.


Ötleteljenek együtt kreatív módokon, hogy visszakaphassa a pénzét

Már próbált beszélni a barátjával arról, hogy fizesse vissza kölcsönt, de nem jutottatok semmire. Most mi legyen? Kérje meg, hogy üljön le Önnel, és ötleteljenek, hogyan lehetne visszafizetni a kölcsönadott pénzt. Könnyebb valakitől visszaszerezni a pénzt, ha az ő ötlete, és egy brainstorming jó ötleteket serkenthet.

Hogyan kérje fel barátját ötletbörzére?

Mondja a barátjának egyszerűen: “Nézd, megértem, hogy nem tudod kifizetni a pénzt, amit kölcsönadtam, de szívesen tartanék ötletbörzét arról, hogyan tudnánk megoldani ezt az adósság kérdést”.

Írja le az összes ötletet

Nagyon fontos, hogy leírják az összes ötletet, amivel mindketten előállnak. A brainstorming során állapodjanak meg abban, hogy addig nem kommentálnak egyetlen ötletet sem, amíg ki nem merítették az összes lehetőségetet. Ha az ötletelés közben kommentálja a papírra vetett ötleteket, az elriaszthatja a barátját attól, hogy az első ötletekhez fűzött megjegyzései alapján további ötleteket ajánljon fel.

Tekintse át a visszafizetésre vonatkozó ötleteket

Miután befejezték a törlesztési ötletek brainstormingját, szánjanak rá egy percet, hogy együtt hangosan felolvassák őket. Menjenek végig minden egyes ötleten, és mondják el egymásnak, hogy mit gondolnak az egyes ötletekről. Átbeszélhetik az egyes ötletek esetleges előnyeit és hátrányait.

Íme néhány példa kreatív megoldásokra arra, hogyan vehetné rá a barátot, hogy visszafizesse a kölcsönkért pénzt:

 • Tudja, hogy a barátja készíti a legjobb barbecue-t, és közeleg a születésnapja. Ahelyett, hogy visszafizettetné vele a kölcsönadott pénzt, kérdje meg, hogy készítse el a következő születésnapi vacsoráját.
 • Tudja, hogy nagyon ki kellene takarítani a garázst, és az egész hétvégéjét igénybe venné, hogy ezt megtegye. Kérdezze meg a barátját, hogy hajlandó-e kitakarítani és rendbe tenni a garázst, cserébe pedig nem kell kifizetnie a kölcsönkért pénzt.
 • Találnia kell valakit, aki vigyáz a kutyájára, amíg Önnek a városban kell lennie. Tudja, hogy a barátja szereti a kutyákat, és úgy vigyázna a kutyára, mintha a sajátja lenne. Tudja, hogy sok pénzébe kerülne, hogy valaki vigyázzon a kutyájára. Kérdezze meg a barátját, hogy tud-e vigyázni a kutyájára, amíg Ön nincs otthon, cserébe a pénzért, amit kölcsönadott a barátjának.

Gondolkodjon el a mediáción – baráti kölcsön

Mi az a mediáció?

A mediáció egy találkozó Ön, az a személy, akinek kölcsönadta a pénzt, és egy semleges harmadik fél, a közvetítő / mediátor között. A közvetítő nem kényszeríti Önt és a barátját arra, hogy megegyezésre jussanak, és nem fogja eldönteni, hogy kinek van igaza és kinek nincs (ezt a bírák teszik). A közvetítő segít Önnek és a barátjának abban, hogy közösen megállapodjanak abban, hogyan oldják meg azt a problémát, hogy a barátja nem fizette vissza a tartozását. A mediátor segít majd abban, hogy megszakítások nélkül beszélgethessenek egymással.

A mediáció előnyei

A mediátor segít Önöknek ötletelni és megoldásokat találni arra vonatkozóan, hogy a barátja, családtagja hogyan fizesse vissza a kölcsönadott pénzt.
A közvetítő gondoskodik arról, hogy a beszélgetés tiszteletteljes maradjon.
Néha egy kívülálló nézőpontja segít abban, hogy másképp lássanak egy helyzetet. Kevésbé ijesztő, mintha a barátját bíróságára vinné, amiért nem fizette vissza a pénzt.
Előfordulhat, hogy gyorsabban visszafizetheti a pénzét, mintha bírósághoz fordulna, különösen, ha Ön és a barátja megfelelő ötleteket találnak ki arra vonatkozóan, hogyan tudja visszafizetni az Ön által kölcsönadott pénzt.
A közvetítés általában nagyon sikeres szokott lenni olyan emberek között, akik régóta fennálló kapcsolatban állnak, és a kapcsolat valószínűleg a belátható jövőben is fennmarad.


Baráti kölcsön – összegzés

A pénz gyakran stresszforrás a barátok és a család között, de nem kell, hogy az legyen. Legyen okos, világos de következetes a kölcsönnel kapcsolatban, és remélhetőleg a végén minden rendben lesz. Egy dolog némi készpénzt veszíteni, de teljesen más dolog egy szerettünket elveszíteni egy pénzvitán.


További írások

Gépjármű-biztosítás – Hogyan működik az autóbiztosítás?

Gépjármű-biztosítás – Hogyan működik az autóbiztosítás?

Gépjármű-biztosítás – Ha van saját autója, valószínűleg már tud egy keveset a gépjármű-biztosításról. Talán hallotta már az önrész vagy a biztosítási díj szavakat. De vajon valóban érti-e az autóbiztosítási kötvény különböző részeit, és tudja-e, hogyan válassza ki a legjobb biztosítási ajánlatot?

Hitel – mi a hitel és hogyan működik?

Hitel – mi a hitel és hogyan működik?

A hitel az a lehetőség, hogy pénzt vegyen kölcsön, vagy árukat vagy szolgáltatásokat vegyen igénybe azzal a feltétellel, hogy később fizet. Amennyiben a hitelezők Önt méltónak tartják a bizalmukra, Önt hitelesnek vagy “jó hitelképességűnek” nevezik.