Biztonságos online bankolás – hogyan lehet az?

Biztonságos online bankolás – hogyan lehet az?
explain.hu
explain.hu

Kategória:Pénz

Biztonságos online bankolás – Van egy új banki trend, amelyet valószínűleg már észrevettél a reklámokban felbukkanó hirdetésekben: az online bank. A reklámok úgy állítják be ezeket a bankokat, mintha a legnagyobb találmányt jelentenék az ATM óta. De vajon biztonságos-e az online bankolás? Elvégre nem akarod, hogy egy okos hacker ellopja az összes nehezen megkeresett pénzedet.

Ne aggódj! Az online bankolás biztonságos , ha a megfelelőt választod, és ha megteszel néhány okos óvintézkedést. Olvass tovább a biztonságos online bankolás megvalósításához szükséges infókért.

Mi az az online bank?

Az online bank ugyanolyan, mint egy hagyományos bank, kivéve egy hatalmas különbséget: egy épületet. Az online bankoknak nincs fizikai telephelyük. Csak mobiltelefon, táblagép vagy számítógép segítségével érheted el őket.

Az emberek azért választják az online bankolást, mert gyors és kényelmes – nem kell sorban állni a pénztárnál. Az online bankokat azért is kedvelik, mert gyakran alacsonyabb és kevesebb díjat számítanak fel, és jobb kamatokat adnak. Ez azért van, mert nem kell fizetniük egy tényleges épületért.

Az online bankolás kockázatai

Bár az online bankolás népszerű, mert praktikus és felhasználóbarát, mégsem tökéletes. Vállalsz néhány kockázatot, ha a digitális útvonalat választod. Íme néhány, amellyel találkozhat:

Ijesztő ügyfélszolgálat

Amit a gyorsaságban és a könnyedségben nyersz, azt elveszíted a személyes interakciókban. Ha problémád van az online bankszámláddal, nem tudsz besétálni egy fiókba, és beszélni az ügyintézővel. Fel kell hívnod az ügyfélszolgálatot. És attól függően, hogy melyik bankot választod, megdöntheted a “várakoztatásban töltött idő rekordját”.

A jó hír az, hogy néhány online bank nagy hangsúlyt fektet a nagyszerű ügyfélszolgálatra, így válogathatsz, hogy kivel bizniszelsz.

Az online bankok is lehetnek offline

Egyetlen weboldal sem tökéletes. Sokkoló, igaz? De ha egy online bank offline üzemmódba kapcsol, nem sétálhatsz csak úgy el a legközelebbi fiókba, hogy pénzt utalj át egy közelgő számla kifizetéséhez.

A jó hír az, hogy a legtöbb problémát gyorsan orvosolják – hiszen a bank így marad fenn! A probléma elkerülése érdekében azonban tartson kéznél (de ne a pénztárcájában) némi vészhelyzeti készpénzt , vagy tartsa vészhelyzeti alapját egy másik banknálA probléma megoldva.

Hackerek

Ez az, amitől a legjobban rettegsz a mai digitális környezetben. Már a szó önmagában úgy hangzik, mint egy horrorfilm. A lehetőségtől, hogy valaki pénzt lophat a bankszámládról, libabőrös leszel.

De van egy egyszerű módja annak, hogy ezt megelőzd: Győződj meg róla, hogy az online bankod a lehető legjobb jó biztonsági funkciókkal rendelkezik.

Ha a hackerek mégis bejutnak az online bankodba, valószínűleg visszakapod a pénzed, ha 60 napon belül kapcsolatba lépsz a bankkal, és bejelented a problémát. De csak akkor, ha nem csináltál valami felháborítóan ostoba dolgot, amiért áldozattá váltál, például nem tetted közzé a jelszavadat a közösségi médiában.

biztonságos online bankolás

Személyazonosság-lopás 

A pénzlopásnál csak egy dolog rosszabb, ha ellopják a személyazonosságod. És ez a kettő kéz a kézben jár. Még ha a hackerek nem is veszik el a pénzed, akkor is megszerezhetik a személyes adataid, amelyeket arra használnak, hogy betörjenek más fiókjaidba. Az egyetlen pozitívum (ha van ilyen), hogy a legtöbb hacker a nagy halakra vadászik – a megapénzzel rendelkező üzleti számlákra. Az egyéni számlák ehhez képest csak apróhalak.

Félsz online bankot választani? Ne tedd. Ha biztonságos bankot választasz, és elkerülöd a sebezhetővé tévő hibákat, a pénzed biztonságban lesz.

Hogyan tartsd biztonságban online banki ügyeid?

Az legtöbb online bank a maga részéről kiemelkedő biztonságot nyújt, de neked is tenned kell érte, hogy biztonságos legyen az online bankolásod, és megvédd magad a személyazonosság-lopástól. Ez azt jelenti, hogy tisztában kell lenned azzal, hogyan jutnak hozzá a hackerek az adataidhoz, és el kell kerülnöd ezeket. Íme néhány dolog, amit megtehetsz.

Válassz egy olyan online bankot, amely a legmagasabb szintű biztonsággal rendelkezik

Ez az első (és legfontosabb) jellemző, amelyet az online bank kiválasztásakor érdemes felkutatni. Egy gyors trükk, ha megnézed a bank webcímét. Az elején a “https” (és nem a “http”) betűket szeretné látni. Ez a kis S azt jelenti, hogy a bank weboldala biztonságos. Ha a bank átmegy ezen az első teszten, folytathatja a kutatást.

Ezután kérdezd meg, hogy van-e kétlépcsős ellenőrzés (2FA, Two-factor authentication) a számládhoz való hozzáféréshez. Ügyfeleik védelme érdekében az online bankok és más vállalkozások ezt a technikát (más néven kétlépcsős hitelesítést) alkalmazzák. Amikor bejelentkezel a weboldalra, beírod a számlaszámot és a jelszavad. Ez az első lépés. A második lépésben további információkat kell megadnod, gyakran egy olyan kérdésre adott választ, mint például: “Mi az édesanyád leánykori neve?” vagy “Mi a gyerekkori szerelmed neve?”.
Ez lehet továbbá a mobiltelefonodra küldött jelszó vagy akár az ujjlenyomat is.

Ezt a második információkészletet közel sem olyan könnyű ellopni, így extra védelmet nyújt. És ha a pénzéről van szó, akkor azt szeretnéd, ha az online bankod egy virtuális erőd lenne. Ha egy online bank lazán kezeli az adatvédelmet és a biztonságot, menj máshová. Túl sok választási lehetőséged van ahhoz, hogy egy olyan banknál maradj, amelynek biztonsági szintje olyan, mint anyukád blogja.

Ne intézd banki ügyeid nyilvános helyen vagy nyilvános Wi-Fi-n

Ha egy kávézóban vagy könyvtárban vagy, nem tudod ellenőrizni, hogy ki van körülötted. Mint például a hacker, aki rögzíti a billentyűleütéseidet, miközben gépelsz. Ezt hívják “keylogging”-nak, és ez egy valós dolog.

Ez akár egyszerűen egy videokamerával is megtörténhet, amely minden egyes beírt dolgot rögzít. Ezután a tolvajok átnézik a felvételt, hogy megszerezzék a személyes adataidat.

A billentyűnaplózás csak az egyik módja annak, hogy a hackerek bejussanak a fiókodba, miközben nyilvános helyen vagy Wi-Fi-n vagy. Mivel minden egyes lehetőséget nem tudsz megakadályozni, csak kerüld az online banki ügyintézést, amíg nyilvános helyen vagy.

Légy óvatos a bankkártyáddal

Ez senkinek sem újdonság. A szélhámosok és csalók folyamatosan keresik a módját, hogyan tehetik zsebre a pénzed egy részét, ezért ne könnyítsd meg a dolgukat a hitelkártyáddal. Ne mondd ki a PIN-kódodat gépelés közben. Ne tartsd a PIN-kódot a pénztárcában. Mert az emberek lopnak, nem igaz? És soha, de soha ne posztolj képeket az aktuális bankkártyádról a közösségi médiában. Egy hacker csak arra vár, hogy feltörje a számládat.

biztonságos online bankolás

Rendszeresen változtasd a jelszavakat

Igen, értjük, tudjuk. A jelszavak rendszeres cseréje fájdalmas. Ki tud lépést tartani az összes különböző jelszóval, amit minden online fiókodhoz használsz? Email. Közösségi média. Vásárlási fiókok. Az iskolai weboldalad. A lista olyan végtelen, mint maga az internet.

Nagy a kísértés, hogy minden fiókodhoz egy kedvenc jelszót használj, de ez olyan, mintha egy csomó bankjegyet lobogtatnál egy hacker előtt. A probléma az, hogy ha egyszer rájönnek a kedvenc jelszavadra (és annak variációira), akkor mindenhez hozzáférnek.

Ha nem változtatod meg gyakran a jelszavaidat, az online fiókjaid előbb-utóbb (képletesen szólva) letolt gatyával fognak állni az internet nagyközönsége előtt, ami azért szomorú, mert a megoldás egyszerű lenne. Tartsd otthon egy papírlapon a webhelyek és jelszavak listáját, és rendszeresen frissítsd azt. A low-tech megment a fejfájástól!

Szerezz be személyazonosság-lopás elleni védelmet

Néha csalásfigyelésnek is nevezik, de szükséged van a személyazonosság-lopás elleni védelemre, függetlenül attól, hogy kinél bankolsz. Egy kis havi (vagy éves) díj ellenében egy cég riaszt, ha személyes adataidnak megsértését észleli, például ha új hitelkártyát állítanak ki a nevedre. A legjobb felügyeleti cégek segítenek a helyreállításban, ha személyazonosság-lopás áldozatává válsz.

Az online bankoknak saját verziójuk van a megfigyelésre. Egyesek például sms-t vagy e-mailt küldenek, ha egy nagyobb tranzakció történik a számládon. Így a bank tudja, hogy Te költötted el a pénzt, és nem valami “kiberbunkó”.

Egyes bankok ingyenes szolgáltatásként csalásfigyelést is kínálnak. Még ha havonta egy kis díjat is kell fizetni, a csalás elleni védelem és a csalás felderítése a személyazonosság-lopással együtt elengedhetetlen a mai, hackerekkel teli világban.

Biztonságosak az online bankok?

Itt a lényeg: Minden banknak vannak gyenge pontjai. És akárcsak egy fizikai bank, az online bankok is akkor biztonságosak, ha mindent megtesznek a pénzed védelme érdekében, és ha mindent megteszel azért, hogy éber maradj és okos döntéseket hozz. Ha ez megtörténik, kihasználhatod az online bankolás előnyeit, például az alacsonyabb díjakat és a magasabb kamatokat.

forrás: ramseysolutions.com

További írások

Hitelkártya – hogyan működik? Kezdők útmutatója

Hitelkártya – hogyan működik? Kezdők útmutatója

Hitelkártya – Ha még nem ismeri a hitelkártyák világát, valószínűleg van néhány kérdése azzal kapcsolatban, hogyan működnek. A hitelkártyák használatának megkezdésekor sok mindenre kell felkészülnie, és a tudás hiánya a végén sok pénzébe kerülhet.

Nyári gumi kontra négyévszakos gumi – melyiket használjam?

Nyári gumi kontra négyévszakos gumi – melyiket használjam?

Ebben a cikkben mindent elmondunk, amit a négyévszakos gumikról és a nyári gumikról kell tudni.