Online bank – Mi az online bankolás? Meghatározás, előnyök és hátrányok

Online bank – Mi az online bankolás? Meghatározás, előnyök és hátrányok
explain.hu
explain.hu

Kategória:Pénz

Online bank – Az online bankolás azt jelenti, hogy bankszámláit számítógépen vagy mobileszközön keresztül kezeli. Ez magában foglalja a pénzátutalásokat, a csekkek befizetését és a számlák elektronikus kifizetését.

Mi az online bankolás?

A hagyományos bankok és fiókkal rendelkező hitelszövetkezetek általában lehetővé teszik az ügyfelek számára, hogy számláikhoz az interneten keresztül is hozzáférjenek. Az online bankok és szolgáltatók azonban elsősorban mobil hozzáférést kínálnak. Nem találkozik személyesen bankárral, de egy mobileszközzel vagy számítógéppel bármikor elérheti számláját. Az alábbiakban az online bankokat nézzük meg közelebbről.

Az online bankok előnyei

Alacsonyabb díjak

Mivel az online bankoknak nem kell pénzt költeniük a fiókok fenntartására, általában alacsonyak a díjaik, vagy egyáltalán nincsenek. Sok online számla például nem számít fel havi szolgáltatási díjat, és egyesek nem számítanak fel folyószámlahitel-használati díjat sem.

Összehasonlításképpen: a nagy bankoknál vezetett számlákért gyakran néhány ezer forint körüli havi szolgáltatási díjat számítanak fel, bár bizonyos követelmények teljesítése esetén – például napi meghatározott minimális egyenleg elérése esetén – eltekinthetnek ettől.

Jobb kamatlábak

Az online bankoknál a betétszámlák általában magasabb éves százalékos hozammal rendelkeznek. Néhány százalékpont különbség nem tűnik soknak, de minél nagyobb az egyenleged, annál többet számít. Egy 1 000 000 forintos egyenleg, amelyet egy évig 0,01%-on helyeztek el, tíz forintot fog keresni; 0,5%-on pedig 500-t keres.

Az online készpénzkezelési számlák egy másik lehetőséget jelentenek a pénze kamatoztatására. Ezeket a pénzügyi termékeket nem banki szolgáltatók, például brókercégek kínálják. Általában kombinálják a folyószámla, a megtakarítási és a befektetési számlák jellemzőit, és szintén jó hozamot biztosíthatnak.

online bank
online bank

Standard banki szolgáltatások

Bár az online bankok jellemzően magasabb kamatlábakat és alacsonyabb díjakat kínálnak, legtöbbjük mégis rendelkezik a hagyományos bankoknál elvárható alapvető banki funkciókkal, többek között:

  • ATM-hozzáférés. Egy jó online bank egy megbízható ATM-hálózat tagja, amely országszerte több automatával rendelkezik. Ha készpénzt kell felvennie egy hálózaton kívüli automatából, egyes online bankok megtérítik az ATM-tulajdonos által felszámított díjakat is.
  • Biztonság. A szabványos biztonsági intézkedésekkel rendelkező online bankok ugyanolyan biztonságosak, mint a hagyományos bankok. Keresse az olyan funkciókat, mint a titkosítás és a “csalásfigyelés”, és mielőtt bankszámlát nyitna, győződjön meg arról, hogy a pénzét biztosítja az OBA. További intézkedéseket tehet a biztonságos online bankolás érdekében például a nyilvános Wi-Fi hálózatok elkerülése és a vírusirtó szoftverek naprakészen tartása.
  • Hozzáférhetőség. Bárhol hozzáférhet bankszámláihoz és banki szolgáltatásaihoz, ahol van internet – számítógépén vagy mobileszközén – éjjel-nappal. Az ügyfélszolgálatot telefonon is elérheti – legtöbb esetben a nap 24 órájában, a hét minden napján.

Az online bankok hátrányai

Nincsenek fiókok

Egy online bank esetében készüljön fel arra, hogy csak korlátozottan lesz lehetősége személyes segítségre. A személyes találkozók helyett sok bank telefonos ügyfélszolgálatot kínál. Egyes bankok a közösségi médián és az online chaten keresztül is nyújtanak segítséget.

A készpénzt nehéz lehet befizetni

Az online bankok gyakran nehézkes készpénzbefizetési folyamatokkal rendelkeznek. Előfordulhat, hogy keresnie kell egy betétet elfogadó ATM-et. Az is előfordulhat, hogy egy hagyományos bankszámlára kell befizetnie a pénzt, majd átutalnia az online számlájára.

Kevesebb egyablakos ügyintézési lehetőség

Egyes online bankok kiváló megtakarítási számlákkal rendelkeznek, de nem kínálnak folyószámlát vagy lekötött betéti számlát, így előfordulhat, hogy az egyik intézménynél egy számlatípust, a másiknál pedig egy másik számlatípust kell nyitnia.

Gyakran ismételt kérdések

Mit jelent az online bankolás, és hogyan kell használni az online bankolást?

Az online bankolás azt jelenti, hogy számítógép vagy mobileszköz segítségével kezelheti bankszámláit. Online bankolhat – pénzt utalhat és számlákat fizethet elektronikusan – banki honlapokon keresztül vagy a bank mobilalkalmazásának használatával. A bankok gyakran csekkbefizetést is kínálnak mobilalkalmazásaikon keresztül.

A legtöbb standard vagy hagyományos bank kínál online számlavezetést, így banki teendőit a bank weboldalán vagy alkalmazásán keresztül intézheti. A kizárólag online bankok esetében minden banki feladatot online, a bank weboldalán vagy alkalmazásán keresztül intéznek. Egyes bankok alkalmazásalapúak, így a számlavezetés elsősorban a mobilalkalmazásukon keresztül történik.

Melyek az online bankolás típusai?

Használhatja a online bankolás banki webhelyeken keresztül számítógépen vagy mobileszközön, vagy mobilbankos alkalmazások segítségével.

Nyithat bankszámlát online?

A kizárólag online bankok esetében online kell bankszámlát nyitnia; nincs lehetőség arra, hogy fiókban személyesen történjen meg a számlanyitás.

online bank
online bank

Mi a helyzet a neobankokkal?

A banki szolgáltatásokat nyújtó pénzügyi technológiai vállalatokat gyakran nevezik neobankok. Ezeknél a szolgáltatóknál a betétek általában OBA biztosítással rendelkeznek a partnerbankokon keresztül, és a számlák gyakran olyan alacsony havi díjakkal és kedvezőbb kamatlábakkal rendelkeznek, mint sok online bank. A neobankokból azonban hiányozhatnak hagyományos banki funkciók. Ha a kizárólag online banki szolgáltatásokat részesíti előnyben, akkor ezek a bankok jó választásnak bizonyulhatnak, de döntés előtt vegye figyelembe a fenn említett tényezőket.

Érdemes-e online bankszámlát nyitnia?

Ha magasabb kamatlábakat és alacsonyabb díjakat szeretne, és nincs szüksége gyakori fiókos banki szolgáltatásokra, akkor érdemes lehet egy online bankot választania. Ne feledje, hogy az online számlanyitás mellett dönthet anélkül is, hogy feladná a helyi intézménynél már meglévő számláját. Sőt, ha egy hagyományos banknál és egy online banknál is van számlája, akkor mindkét világból a legjobbat élvezheti – a legjobb megtakarítási kamatokat és a személyes segítséghez való hozzáférést, amikor csak szüksége van rá.

Ha nagyobb lépésre szánja el magát, és át szeretné költöztetni számláit egy kizárólag online intézménybe, mindenképp járjon utána, hogy milyen szolgáltatásoktól esik el, mely új pénzügyi szolgáltatással gazdagodik, ha bankot vált.

Forrás: nerdwallet.com


További írások

Hitelkártya – hogyan működik? Kezdők útmutatója

Hitelkártya – hogyan működik? Kezdők útmutatója

Hitelkártya – Ha még nem ismeri a hitelkártyák világát, valószínűleg van néhány kérdése azzal kapcsolatban, hogyan működnek. A hitelkártyák használatának megkezdésekor sok mindenre kell felkészülnie, és a tudás hiánya a végén sok pénzébe kerülhet.