Kriptovaluta – Mi az a Kripto és Hogyan Működik?

Kriptovaluta – Mi az a Kripto és Hogyan Működik?
explain.hu
explain.hu

Kategória:Pénz

Ahhoz, hogy beszálljon a kripto befektetésbe, először is meg kell értenie, hogyan működik a kriptovaluta.

  • A kriptopénz digitális pénz.
  • Egy decentralizált hálózat kezeli, amely kívül esik bármely ország gazdaságának vagy kormányának irányításán.
  • A Bitcoin lehet a legismertebb digitális valuta, de több mint 20 000 féle kriptopénz létezik.
  • A kriptovalutákat “bányászat” folyamatával hozzák létre, amelyet számítógépes rendszerek végeznek.
  • A kriptovalutába fektető emberek többsége központosított online tőzsdéket használ.

Hogyan működik a kriptopénz?

Amikor új technológiák (és a végtelennek tűnő terminológiák) kerülnek bevezetésre, nehéz lehet őket elsőre megértenünk anélkül, hogy olyan dolgokat gugliznánk, mint például “Hogyan működik a mesterséges intelligencia?”. “Mi az a metaverse?” és “Mi az a virtuális valóság?”. Visszatekintve, a legtöbb technológia, amit naponta használunk – ATM, mobil csekkbefizetés, digitális pénztárca, Revolut, robotporszívó és Alexa – absztrakciók voltak, mielőtt mindennapossá váltak volna.
Éppen ezért nem meglepő, hogy amint a kriptográfia bekerült a mainstreambe, mindenki az internetre vetette magát, hogy kiderítse a választ a nap kérdésére: Hogyan működik a kriptopénz?

Az technológia iránt érdeklődő emberek mintegy fele ismeri a kriptopénzeket. A legtöbben (95%) még soha nem használták, 99% pedig még soha nem fizetett vele. Akár teljesen tanácstalan vagy a kriptovalutával kapcsolatban, akár alapszintű ismeretekkel rendelkezel, vagy szeretnéd kipróbálni a digitális valuta világát, érdemes megérteni a technológiát, mielőtt használnád.

Olvass tovább, hogy könnyen érthető válaszokat kapj azokra a kérdésekre, amelyek valószínűleg azóta foglalkoztatnak, hogy a bitcoin megjelent a színen: Hogyan működik a kriptovaluta, mit lehet vele csinálni, és mit tartogat a digitális valuta jövője?

Mi az a kripto?

kriptopénz
kriptopénz

A kriptopénz különbözik a FIAT pénztől, amely a kormány által kibocsátott törvényes fizetőeszköz – vagyis a papírpénzek és érmék, a pénz, ahogy a legtöbb ember gondolja -, amelyet nem fedez olyan árucikk, mint az arany vagy az ezüst. Az amerikai dollár, az euró és a jen mind olyan FIAT valuta, amelyet egyetlen hatóság irányít.

Hasonlítsuk ezt össze a kriptopénzzel, amely digitális pénz – nem tarthatod a kezedben -, és amelyet egy decentralizált hálózat irányít, amely kívül esik bármely ország gazdaságának vagy kormányának irányításán.

“A kriptopénz több ezer digitális érméből és tokenből áll, amelyeket elektronikusan, egy blokkláncon, kriptográfia segítségével készítenek.” – mondja Guy Gotslak, a Los Angeles-i székhelyű My Digital Money kriptopénzváltó alapítója és elnöke. “A kriptográfia az információ védelmének tudománya azáltal, hogy biztonságos formátumba alakítja azt.”

Mi az a blockchain?

A digitális valuta megértése azt jelenti, hogy a kriptovaluta definícióján túlmutatva új szókincset kell elsajátítanunk. Kezdjük a blokklánccal (blockchain), amely alapvető szerepet játszik a kriptopénzben.

“A blokklánc egy olyan rendszer, amelyben a bitcoinban vagy más kriptopénzben végrehajtott tranzakciók nyilvántartását egy peer-to-peer (a peer-to-peer számítástechnika vagy hálózat egy olyan elosztott alkalmazási architektúra, amely a feladatokat vagy a munkaterheket a társak között osztja fel) hálózathoz kapcsolódó több számítógépen keresztül vezetik – egy főkönyv, amely nyomon követi az eszközöket. Ez az összes kriptovaluta gerince” – magyarázza Neil Bergquist, a Coinme digitális valutaváltó társalapítója és vezérigazgatója.

A blokklánc főkönyvet a világ számos számítógépén másolják és tartják fenn. A nyilvános blokkláncokról azt mondják, hogy decentralizáltak. Ez azt jelenti, hogy nem egy központi hatóság, hanem a felhasználók hálózata ellenőrzi őket.

“Egy kormány nem hozhat olyan új törvényeket, amelyek mesterségesen fel- vagy leértékelik a nyílt piacon” – mondja Monica Eaton-Cardone, a Chargebacks911 pénzügyi technológiai kiberbiztonsági vállalat tulajdonosa, társalapítója és operatív igazgatója, aki havonta több mint 200 millió digitális vásárlást véd meg. “Ha minden tökéletesen működik, a kriptopénz biztonságos, bizalmasan kezelt és független a politikai trükközéstől.”

Hogyan jutott a kriptovaluta a mainstreambe?

A Bitcoin tette fel a kriptopénzeket a térképre 2009-ben, amikor Satoshi Nakamoto (egy ismeretlen személy vagy csoport álneve) létrehozta, és az első sikeres decentralizált kriptopénz lett.

“Nakamoto írt egy kilencoldalas tanulmányt “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” címmel” – magyarázza Gai Sher. Sher, egy innovációval és technológiával foglalkozó ügyvéd, aki széles körű tapasztalattal rendelkezik a kriptoügyfelek támogatásában. “A tanulmányt 15 nappal a Lehman Brothers összeomlása után adták ki, egy olyan időszakban, amikor a pénzügyi intézményekbe vetett bizalom és legitimitás drámaian csökkent. Mindez lehetőséget teremtett a bitcoin számára, hogy megoldást kínáljon.”

A “Bitcoin” a “bit” és a “coin” szavak összetétele, és azóta, hogy Nakamoto 13 évvel ezelőtt létrehozta az első 50 bitcoint, vad hullámvasutazáson ment keresztül. “Azóta a felhasználók elfogadottsága és a bitcoin iránti érdeklődés robbanásszerűen megnőtt, a jelentős piaci ingadozások ellenére” – mondja Sher.

A digitális érme árfolyama szélsőséges kilengéseket élt át, 2021 novemberében elérte a 68 000 dollárt meghaladó történelmi csúcsot, hogy aztán 2022 júniusában 18 958 dollárra essen. Legutóbb az ár – ami mire ezt olvasod, kétségtelenül változni fog – 23.422,89 dollár volt 2022. augusztus 18-án, 17:03-kor. Az aktuális kriptopénz árfolyamokat pl. a CoinGecko oldalon ellenőrizheti.

A kriptovaluták típusai

Több mint 20 000 féle kriptopénz létezik, amelyeket márka (többek között a bitcoin, az ethereum és a tether) vagy típus szerint lehet rendszerezni. A blokklánc-technológia elismert szakértőjeként ismert Omid Malekan kilenc éve dolgozik a kriptoiparban. A Columbia Business School adjunktusa, ahol a blokkláncról és a kriptókról tart előadásokat.

Emellett 3 és fél évet töltött a Citi Ventures és a Citibank házon belüli kripto szakértőjeként, ahol a bank és legnagyobb ügyfelei vezetőivel dolgozott együtt. Célja, hogy segítsen nekik a blokkláncra, kriptóra, stabilcoinokra, központi banki digitális valutákra és decentralizált pénzügyekre vonatkozó stratégia kialakításában.

Ha ez egy rakás zagyvaságnak hangzik, ne aggódjon. Malekan segített osztályozni és definiálni a kriptopénzek különböző típusait, hogy még az újoncok is megértsék a fogalmakat:

Bitcoin

“Szándékosan a bitcoint teszem a saját kategóriájának szószóló tagjává” – mondja Malekan – “mert ennek van a legfelismerhetőbb márkaneve. Ennek a teljes értékű piaci tőkeértéke a legmagasabb, ennek van a legtöbb egyedi tulajdonosa, és ez a legdecentralizáltabb is”.

A Bitcoin egy olyan pénzfajta, amelynek kínálatát egy algoritmus és nem egy kormányzat kezeli, és amelynek átutalásai egy decentralizált hálózaton történnek, szemben egy bankrendszerrel. Bárki engedély nélkül küldhet vele pénzt bárkinek, akárcsak a fizikai készpénzzel. Miközben ez a funkció nagy figyelmet kap nyugaton a potenciális bűnözői felhasználás miatt. Reményt ad azoknak az embereknek is, akik olyan helyeken élnek, ahol a pénz inflálódik, a bankrendszer pedig nem létezik vagy korrupt.

bitcoin
bitcoin

Intelligens Szerződéses Platformok – Smart Contracts

A bitcoinhoz hasonlóan az intelligens szerződéses platformok is rendelkeznek decentralizált digitális valutákkal, amelyekkel online tőzsdéken keresztül kereskednek. “Míg a bitcoint egyfajta pénzként hozták létre, saját fizetési rendszerrel, addig az okosszerződés-platformokat decentralizált számítási platformoknak találták ki” – mondja Malekan.
“Az emberek nem csak arra használhatják őket, hogy digitális érméket küldözgessenek, hanem feltételeket is programozhatnak arra, hogy mikor és hogyan történjenek ezek a kifizetések. Ez a funkció lehetővé teszi, hogy bárki alkalmazást építsen a blokkláncra, és sokan már meg is tették”.

A decentralizált bankolás és a videojátékok csak két példa. “Szintén a bitcoinnal ellentétben ezek a platformok [a saját natív digitális érméjükön túl] különböző digitális eszközöket is tudnak kezelni, így olyan dolgok mozgatására is használhatók, mint a részvények, a dollár vagy a digitális művészet” – mondja. “A felhasználók ezekért a szolgáltatásokért a platform saját érméjében fizetnek.”

Több tucatnyi okosszerződéses platform létezik, de az ethereum messze a legnépszerűbb és legértékesebb. A legtöbb fejlesztő épít rá, a legtöbb rajta elérhető decentralizált alkalmazás, a legtöbb egyedi felhasználó és a legtöbb, a felhasználók által fizetett tranzakciós díj, még a bitcoinnál is több.

Az ethereum tetejére épített legnépszerűbb alkalmazás az Uniswap nevű decentralizált tőzsde, ahol a felhasználók egyik digitális eszközt egy másikra cserélik. Gondoljatok rá úgy, mint a New York-i tőzsdére, de a felhasználók a brókerek szerepét játsszák, és mindent a blokkláncra rögzítenek, nem pedig egy saját adatbázisra. Ez a tőzsde az elmúlt három évben már több mint egy billió dollár értékű kereskedést segített elő.

Stablecoins

Ha van valami, amit a legtöbb ember tud a kriptovalutákról, akkor az az, hogy a piac rendkívül változékony. Ez megnehezíti a kriptovaluták használatát vásárlásra és eladásra.

A stabilcoin egy olyan alternatíva, amely az értékét egy másik eszközhöz, például az amerikai dollárhoz köti. Gyakran a hozzájuk kötött eszköz tartalékai fedezik őket, így egymillió 1 dolláros érmét ideális esetben egymillió dollár fedez egy bankban lévő dollárral.
A Tether a legrégebbi és legnagyobb, de idén egyre inkább teret veszít az USD Coin, egy másik dollárhoz kötött kriptopénzzel szemben, mivel kérdések merültek fel a Tether működésével és azzal kapcsolatban, hogy hogyan tartja fenn az érmék mögött álló készpénztartalékokat.

Mém Érmék

Ez a fajta kripto a valuta, a közösség és egyfajta vicc furcsa keveréke. A legnagyobb és legismertebb a dogecoin, amelyről Elon Musk is tweetelt (akár komolyan, akár viccből), és azt mondta, hogy támogatja. Ott van még a shiba inu coin, amelynek elsődleges vonzereje talán az alacsony coinonkénti ára, ami azt jelenti, hogy a felhasználók sok egységet felhalmozhatnak belőle.

Ez a kategória képlékeny; volt idő, amikor a shiba inu értékesebb volt, mint a dogecoin. Megjegyzendő, hogy a kriptoiparban a legtöbb komoly ember nem veszi komolyan ezeket a projekteket, de van némi tömegvonzerejük.

Használati Tokenek – Utility Tokens

Amikor a legtöbb ember a kriptopénzre gondol, virtuális pénzre gondol. De a kripto esernyője alatt van egy másik elem is: a tokenek, amelyek nem készpénzes eszközöket képviselnek, amelyek segíthetnek egy projekt finanszírozásában, és később hozzáférést biztosítanak a szolgáltatásához, vagy megkönnyítik a döntéshozatalt.

Egy kriptoplatformot létrehozó vállalat a fejlesztés finanszírozásához kibocsáthat használati tokeneket. A felhasználók később ezeket a tokeneket arra használhatják, hogy fizessenek az általa kínált szolgáltatásért, például egy decentralizált felhőtárolóért, amely úgy hivatott működni, mint a Google Drive vagy az iCloud, de egy felelős vállalat nélkül. A tokenek arra is felhasználhatók, hogy szavazzanak a decentralizált alkalmazások irányítási döntéseiben. Például az Uniswap UNI tokenjét birtokló befektetők szavazhatnak arról, hogy a decentralizált tőzsdét létrehozó csapat milyen új funkciókat adjon hozzá.

A használati és irányítási tokenek az olyan platformok programozhatóságával, mint az ethereum, együttesen adják a “Web 3.0” viszonylag új ötletét. Ez egy olyan, még mindig többnyire hipotetikus internet, ahol a hagyományos webes cégek. Például a Facebook, a Spotify és a StubHub – által nyújtott legnépszerűbb szolgáltatások közül sokat végül decentralizált alternatívák válthatnak fel. Ezek nagyobb kontrollt és a profit egy részét adják a felhasználóknak.

Hogyan működik a kriptopénz?

Most már tudsz egy kicsit arról, hogy mi a kriptovaluta, és milyen típusú digitális valutákkal találkozhatsz. Ez mind szép és jó, gondolhatod, de hogyan is működik pontosan a kriptopénz?

A kriptovaluta bányászat útján jön létre. “A kriptobányászat olyan, mint az aranybányászat, de ahelyett, hogy a földet ásnánk, hogy aranyat találjunk, kriptográfiai problémákat kell megoldanunk” – mondja Gotslak. “Ezeket a kriptográfiai problémákat vagy rejtvényeket a kriptopénz létrehozója állította össze.”

De nem te – az ember – vagy az, aki ezeket a rejtvényeket megoldja és kriptopénzt bányászik. Hanem egy számítógép – vagy számítógépek hálózata.

“A kriptovaluta bányászatának két módszere van, az úgynevezett ‘proof of work’ és ‘proof of stake’ – mondja Nick Ranga, az AskTraders vezető kriptovaluta- és devizaelemzője.

Kriptovaluta – Proof of work

“A proof-of-work módszer speciális számítógépekből, úgynevezett ‘mining rig’-ekből áll, amelyek versenyeznek, hogy elsőként oldják meg az összetett matematikai problémákat, az úgynevezett hash-eket. A hashek nehézsége az idő múlásával folyamatosan növekszik, ami azt jelenti, hogy a bányászatot végző számítógépeknek egyre nagyobb teljesítményűnek kell lenniük”.

A proof-of-work módszerrel a bányászok megerősítik a kriptopénz tranzakciókat a blokkláncra való felvételhez. Ehhez azonban nagy számítási teljesítményre van szükség.

A Bitcoin a proof-of-work bányászatot használja, és kritikák érik a “súlyos környezeti következmények miatt. Állítások szerint a bányászok nagy teljesítményű és nagy energiafelhasználású számítógépei több milliárd kilogramm szén-dioxidot bocsátanak ki” – mondja Sher. (Ugyanezért mondják azt is, hogy az NFT-k károsak a környezetre.) “Az alternatív kriptovaluták átálltak vagy éppen most állnak át alternatív érvényesítési módszerekre, például a ‘proof of stake’ bizonyítására”.

Kriptovaluta – Proof of stake

Ez a módszer a proof-of-work bányászat környezetbarátabb alternatívája. A Sher meghatározása szerint “egy olyan mechanizmus, amelyben a bányászok a már birtokukban lévő kriptopénzzel a birtokukban lévő érmékkel megegyező bányászati jogokhoz jutnak, ami nem igényel akkora energiafelhasználást”.

Mindkét módszer azonban többet tesz annál, minthogy megerősíti a kriptopénz tranzakciókat. Végül is van oka annak, hogy az emberek bányászni akarnak: A bányászoknak kriptopénz jutalmat kínál.

Hogyan vehetünk kriptovalutát?

kriptopénz
kriptopénz

“Az online tőzsdék és a bitcoin ATM-ek előtt a kriptovaluta-vásárlás elsődleges módja a peer-to-peer kriptóértékesítés volt” – mondja Bergquist. “Ma már kevésbé elterjedt, ezt főként a decentralizált peer-to-peer tőzsdék segítik elő, amelyek megkönnyítik a felhasználók közötti tranzakciókat.”

Ma a kriptopénzbe fektetők többsége központosított online tőzsdéket vagy online brókereket használ. A Robinhood és a Public.com nagyszerű kiindulópontok a részvények, kriptók, NFT-k és egyéb részvények egy platformon történő vétele és eladása iránt érdeklődő befektetők számára. A Sofi egy másik jó lehetőség kezdőknek, és jelzáloghiteleket, személyi kölcsönöket és diákhiteleket is kínál.

Szóval, hogyan is vásárolhatsz kriptovalutát pontosan? Ha új vagy a kriptovalutában, akkor FIAT valutával, például amerikai dollárral kell vásárolnod. Ha már rendelkezik kriptoportfólióval, akkor a meglévő kriptopénzek egy részét elcserélheted egy másik típusra.

Ha már megvásároltad a digitális valutát, szükséged van egy helyre, ahol tárolhatod azt. Elvégre nem tudsz egy maréknyi bitcoint a zsebedbe dugni. Itt jönnek a képbe a digitális pénztárcák.

Mivel a decentralizált tőzsdék – ezek a peer-to-peer tranzakciók, amelyeket a fejlettebb befektetők használhatnak – lehetővé teszik, hogy az emberek közvetlenül a digitális pénztárcájukból kereskedjenek, mivel nem tárolják helyetted a kriptotartalékaidat.

Lététi tárcák – custodial wallet

“Miután megvásároltad a kriptót, tarthatod egy letétkezelő vagy nem letétkezelő pénztárcában” – mondja Bergquist. “A letéti tárcát ( custodial wallet ) általában “forró tárcának” nevezik, és központosított, egy online tőzsde tartja, így nem kell megjegyezni egy privát kulcsot vagy titkos kódot. A “custodial wallet” szolgáltatója tartja ezeket az információkat, így a kriptopénzekhez való hozzáféréshez csak be kell jelentkezni a platformra”.

Ha például a Robinhoodot használod, akkor egy custodial walletet használsz. Tekintettel az egyszerűségre, miért döntene valaki más típusú tárca használata mellett? Hozzáadott védelem.

“Hideg pénztárca” – cold wallet

A “hideg pénztárcát” tartják a legbiztonságosabbnak a hackerektől, bár vannak kockázatok. “A hideg pénztárca egy nem letéti pénztárca, amely decentralizált, és csak a felhasználója irányítja” – magyarázza Bergquist. “Ez lényegében egy darab hardver. Egyes hideg tárcák olyanok, mint az USB-stickek, amelyeket a szoftveren keresztül csatlakoztatunk a számítógéphez. Mások fém hitelkártyákat képviselnek, amelyeken QR-kódok vannak, amelyeket egy mobilalkalmazáson keresztül lehet kezelni. A felhasználónak emlékeznie kell a privát kulcsaira, és a hideg pénztárcáknál biztonságban kell tartania azokat. A kripto örökre elveszik, ha a privát kulcsot elfelejtik, vagy a hideg tárcát kidobják.”

Mit lehet kriptovalutával vásárolni?

A kriptovalutával manapság már sok mindent meg lehet vásárolni, olyan nagy kiskereskedők, pl.: a Microsoft is elfogadják fizetésre. Repülőjegyek esetében az Expedia és a CheapAir.com is elfogadja a bitcoint. A lista folyamatosan bővül. A Starbucks a Bakkt alkalmazáson keresztül fogadja el a bitcoint.

A Sotheby’s lett az első aukciósház, amely tavaly elfogadta a kriptopénzt, és néhány főiskola még a tandíjért is elfogadja a bitcoint. Az AT&T az első nagy amerikai mobilcég, amelyik elfogadja a kriptovalutás fizetéseket, méghozzá a BitPay-en keresztül.

“Sok kereskedő már elfogadja a kriptovalutát fizetőeszközként” – mondja Bergquist. “Az AMC mozi például bitcoint, ether-t, dogecoint és shiba inut fogad el fizetőeszközként. Emellett a Gucci divatáru-kiskereskedő nemrég bejelentette, hogy bitcoint, ethereumot és néhány stablecoint is elfogad a vásárlások során”.

Szeretné, ha még egyszerűbb lenne a vásárlás a kriptovalutákat elfogadó kiskereskedőknél? A Spendabit egy olyan keresőmotor, amely lehetővé teszi a bitcoint elfogadó termékek és üzletek keresését.

A távolabbi jövőben a kriptopénz még inkább elterjedhet, és az emberek a digitális pénzzel a vacsorától kezdve a virtuális ingatlanokon át a metaversumban található virtuális ingatlanokig és a legújabb űrturisztikai nyaralásra szóló jegyekig mindent megvásárolhatnak.

De csak azért, mert megteheti, még nem jelenti azt, hogy meg is kellene tennie. Vegyük például annak a fickónak a hírhedt történetét, aki 2010-ben 10 000 bitcoinért vett két Papa John’s pizzát. A vásárlás idején 10.000 bitcoin körülbelül 41 dollárt ért. Ha megtartotta volna azokat a bitcoinokat – még a mai viszonylag alacsony árfolyamon lévő bitcoinok mellett is -, akkor a két pizza helyett 246.320.000 dollárja lenne. Egyértelműen meg kellett volna fontolnia, hogy kriptopénzbe fektessen, ahelyett, hogy elkölti.

Kriptovaluta befektetés

A fenti pizzapélda alapján úgy tűnik, hogy a kriptopénz jó befektetés lehet. De ahol pénzt lehet keresni (és veszíteni), ott a csalók is bővelkednek.

A kriptopénz nagyjából 2 billió dolláros piac, ezért bölcs dolog tisztában lenni a lehetséges átverésekkel. Például 2022. augusztus 1-jén az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet 11 embert vádolt meg egy állítólagos Ponzi-sémában, amelyet Forsage néven ismertek.

A Ponzi-sémák mellett néhány kripto átverés közé tartoznak a hamis weboldalak, amelyek hatalmas hozamokat ígérnek, ha továbbra is befektetsz. Továbbá ott vannak a hírességek jóváhagyásai, amelyek célja, hogy elhitessék veled, hogy te is milliárdos lehetsz, ha egy adott valutát támogatsz.

“Idén a kriptopénz-iparág medvepiacot és megrendülést élt át. Ezek során több tucatnyi cég ment csődbe, került vizsgálat alá és tartott tömeges elbocsátásokat” – mondja Gotslak. “A sok befektető és vállalkozó számára kiábrándító összeomlások ellenére a megrendülés jó dolog, mert szétválasztja a kétes vagy csak a gyors pénzszerzés miatt benne lévő vállalkozásokat azoktól, akik hosszú távon megállják a helyüket a DeFi [decentralizált pénzügyek] jövőjében. Valós időben derül ki, hogy mely érmék/jegyek rendelkeznek valódi hasznossággal, és melyek voltak csak túlhypeolt trendek.”

Kriptovaluta hiteleség

A Pennsylvaniai Egyetemen 2022 áprilisában tartott beszédében Gary Gensler, az Értékpapír- és Tőzsdebizottság elnöke ezt a figyelmeztetést adta ki, miután a Super Bowl alatt kriptohirdetések futottak: “A reklámok tehát nem egyenlőek a hitelességgel. A kriptóban sok az innováció, de sok a hype is. Mint más startup területeken, sok projekt valószínűleg kudarcot vallhat. Ez egyszerűen része az amerikai vállalkozói szellemnek”.

Gensler azt ajánlja, hogy maradjunk a kripto nagyobb neveinél, mivel ők bonyolítják a kereskedés nagy részét, ami körülbelül 100 milliárd dollár naponta. “A kriptopiac erősen koncentrált, a kereskedés nagy része mindössze néhány platformon zajlik” – mondta. “A kizárólag kriptotőzsdék között a kereskedés 99%-át az első öt platform teszi ki, és mindössze két platform a kereskedés 80%-át”.

MaryAlexa Divver, a Public.com befektetési platform bróker- és vagyonkezelési termékvezetője a kriptóba befektetni vágyók számára ismerteti a helyzetet.

Kriptovaluta befektetés előnyei

Az egyik legfontosabb ok, amiért egyes befektetők szeretik a kriptót, az, hogy megszünteti a közvetítők vagy harmadik felek, például a bankok szükségességét. Lehetővé teszi a pénzeszközök közvetlen átutalását két fél között. A pénzeszközök átutalása olcsóbb is lehet, köszönhetően az alacsonyabb feldolgozási díjaknak.


A kriptopénznek nagyobb fizetési könnyebbséget és kisebb volatilitást kell kínálnia, ahogy szélesebb körben elterjed, lehetővé téve a mobilfizetést és a hozzáférést több ember számára.
A kriptopénz támogatói szerint végül kiküszöbölheti az árfolyamkockázatot, mivel minden bitcoin egyszerre azonos értékű lesz, ahelyett, hogy a különböző országokban eltérő árfolyamoknak lenne kitéve.

Kriptovaluta befektetés hátrányai

A kriptopénzeknél nagy dolog, amire figyelni kell, az az ingadozás, mivel az árak hajlamosak durván felfelé és lefelé változni. A kriptovaluta esetében az ingadozás nem jelent előnyt, hiszen minél jobban ingadozik az árfolyam, annál kevésbé fogják használni a kriptótulajdonosok.
Egyes érmék névtelenek és/vagy lenyomozhatatlanok, ami azt jelenti, hogy illegális tevékenységre is felhasználhatók.
“A kripto jó befektetés azoknak, akik meg tudják emészteni a túlzott volatilitást és kockázatot” – mondja Cody Garrison, a Clearblock, egy Web3 tanácsadó cég társalapítója. Ő ezt a kriptomantrát ajánlja: “Soha ne fektess be többet, mint amennyit hajlandó vagy elveszíteni”.

A kriptovaluta a jövő?

Pillants a jövőbe, és minden otthonban valódi robotokat, önvezető autókat és 3D nyomtatókat látsz. Jó eséllyel kriptovalutát is felfedezhetsz.

“A kriptopénzek elfogadása tovább fog gyorsulni, különösen az intézményi befektetők és a lakossági fogyasztók körében” – mondja Bergquist. “Ráadásul az emberek többféle pénznemben fognak élni, ahol a pénzük tárolására vonatkozó portfólió megközelítés részeként tarthatnak bitcoint, amerikai dollárt és más kriptopénzeket is.”

Úgy véli, hogy a digitális valuták forradalmasíthatják az egyének egymás közötti fizetési módját. “Az egyik terület, amely folyamatos növekedést fog tapasztalni, a kriptovaluták használata a globális peer-to-peer fizetésekhez, más néven pénzátutalásokhoz” – mondja. “A Világbank szerint azok az emberek, akik a hagyományos pénzátutalási szolgáltatókon keresztül küldenek pénzt haza, magas díjakat fizetnek, a tranzakció összegének 5 és 9,3%-a között. Ehelyett az emberek kriptovalutát küldhetnek külföldön élő barátaiknak és családtagjaiknak, így több pénzzel támogathatják az olyan alapvető szükségleteket, mint az élelmiszer, a fedél és a ruházat. A stabilcoinok bizonyulhatnak a legjobb megoldásnak erre a felhasználási esetre, mivel egy az egyben kötődnek a FIAT valutához, és kisebb az ingadozásuk.”

Garrison is fényes jövőt lát a kriptók számára. “Abszolút hiszem, hogy a kriptopénz a jövő” – mondja. “Egy egyre globalizálódó, egyre digitalizálódó világban ez a logikus következő lépés.”


További írások

Szuper egészséges ételek 

Szuper egészséges ételek 

Szuper egészséges ételek – át akarod alakítani az étrendedet? Könnyen beilleszthetsz néhány egészséges élelmiszert a rutinodba. 🍽

Tudatos étkezés – Hogyan táplálkozzunk tudatosan?

Tudatos étkezés – Hogyan táplálkozzunk tudatosan?

Tudatos étkezés – A tudatos táplálkozás és az egészséges fogyási stratégiák egymás mellett is létezhetnek. Hallgass a teltségérzetjelzésedre!