Személyes pénzügyek kezelése – kezdők útmutatója

Személyes pénzügyek kezelése – kezdők útmutatója
explain.hu
explain.hu

Kategória:Pénz

Személyes pénzügyek – úgy gondolja, hogy a személyes pénzügyek kezelése bonyolult? Mi megkönnyítjük Önnek.

A személyes pénzügyek kezelése nehéz. Tudjuk. Alapismeret és tapasztalat nélkül bonyolult, frusztráló és megterhelő.

De nem kell annak lennie!

Összeállítottunk egy listát a személyes pénzügyek alapjait képező alapfogalmakról és készségekről.

Nevezzük ezt pénzügyi ismeretek ABC-jének, vagy a személyes pénzügyek alapjainak. Ezek azok az alapvető személyes pénzügyi fundamentumok, amelyekre szüksége van ahhoz, hogy felismerje a negatív pénzügyi szokásokat, ezek helyett jobbakat vezessen be, és elkezdjen egy olyan pénzügyi életet élni, amely összhangban van a céljaival.

Költekezés

A pénzügyek aranyszabálya, hogy kevesebbet költs, mint amennyit keresel. Ennek a gyakorlatba ültetése nehezebb, mint gondolnánk.

1. Bevételek, kiadások

A bevételek és kiadások azonosítása

Írja fel az összes forrást, ahonnan a pénze származik. Ide tartozhatnak a munkahelyi fizetések, alkalmi munkák és pénzbeli ajándékok. Ezután írja le az összes kiadását. Koncentráljon egyetlen hónapra, hogy a feladat kezelhető legyen.

A kiadások kategorizálása

Miután felsorolta a kiadásait, rendezze őket néhány nagyobb kategóriába. Ilyen lehet például az “élelmiszer”, a “lakhatás” vagy a “szórakozás”. Ezek a kategóriák képezik majd a költségvetése alapját.

2. Költsön kevesebbet, mint amennyit keres

A kiadások csökkentése

A kiadások és a bevételek összhangba hozása kritikus fontosságú a pénzügyi egészség szempontjából – ha többet költ, mint amennyit keres, egy bizonyos ponton bajba kerül.

“Szükséges” és “szeretném”

A kiadások csökkentésének legjobb módja, ha a nem létfontosságú kiadásokra összpontosít. Nevezzük ezeket “szeretném” kiadásoknak, melyek különböznek az olyan “szükségletektől”, mint a lakhatás és az élelmiszer. A “szeretném” kiadásai luxuscikkek, és akkor kell célba venni őket, ha az összes kiadása meghaladja a jövedelmét.

Költségvetés és megtakarítás

A költségvetés készítése arról szól – kitalálta -, hogy készítsen egy költségvetést, és tartsa azt be. Használja ezt arra, hogy elkötelezze magát egy megtakarítási cél mellett, és hogy egyensúlyba tudja hozni a bevételeit és kiadásait.

3. Hogyan készítsünk költségvetést?

A költségvetés készítése

A költségvetés elkészítéséhez rendeljen minden egyes forintnyi bevételt az egyik kiadási kategóriához. Adjon meg magának egy bizonyos összeget a lakhatásra, az élelmiszerre és minden egyéb “szükségletre”. Mindenképpen hozzon létre egy kiadási kategóriát a megtakarításokra, és kötelezze el magát arra, hogy minden hónapban a bevétel egy bizonyos összegét erre fordítja. A fennmaradó pénzből adjon magának forrást a “szeretném” luxus kiadásaira.

A költségvetés a költési szokások javításának eszköze és segíti az egészséges személyes pénzügyek kialakítását

Használja a költségvetését pozitív pénzügyi változásokra. Készítsen olyan költségvetést, amely növeli megtakarításait, és egyensúlyba hozza kiadásait és bevételeit.

… és nagyon fontos: Tartsa is hozzá magát! 🙂

4. Hogyan takarítson meg

Hogyan találjunk forrást a megtakarításhoz

Bár nehéznek tűnhet félretenni pénzt megtakarításra, amikor a kiadások halmozódnak, vannak trükkök a kiadások csökkentésére. Tekintse át az összes “szeretném” kiadását, és keressen olyan területeket, ahol lefaraghat.

Hogyan különítsünk el pénzt egy megtakarítási alapba

Az “előbb fizess magadnak” módszer segít a megtakarítások felé irányítani a pénzt. Tegye ezt úgy, hogy a megtakarításaira úgy gondol, mint egy másik szükségletre a kiadások listáján. Amikor összeállítja havi költségvetését, ugyanúgy különítsen el pénzt a megtakarításokra, mint ahogyan a lakhatásra vagy az élelmiszerre is.

Hogyan határozzon meg pénzügyi célokat

Válasszon konkrét megtakarítási célokat, és építse be őket a költségvetésébe. Talán utazni szeretne. Tegyen félre pénzt egy utazásra. Feltétlenül foglaljon bele olyan célokat, amelyek elősegítik a pénzügyi egészségét, mint például a vészhelyzeti alap létrehozása.

Hitel

A hitel azt jelenti, hogy valamit most vesz meg, és később fizet érte. Ennek felelősségteljes felhasználása lehetővé teheti, hogy fontos vásárlásokat eszközöljön, mint például lakásvásárlás vagy az oktatás kifizetése. A hitel felelőtlen felhasználása kezelhetetlen adósságot okozhat.

5. Mi a hitel?

A hitel pénzügyi eszközként használható a személyes pénzügyek stratégiájának kialakításában

A hitel lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat vásároljon, amelyeket egyébként nem engedhetne meg magának. Például egy ház vagy egy autó ára a legtöbb ember pénzügyi lehetőségeit meghaladja. A hitel felhasználása kölcsön formájában azonban lehetővé teszi, hogy a vásárlást megtegye, és idővel fizesse azt ki.

A hitelnek számos formája létezik

A hitelnek számos különböző formája létezik. A jelzálog, a személyi kölcsön és a hitelkártya mind a hitel különböző fajtái.

A hitelköltségek összehasonlításának módjai

A hitel igénybevétele ritkán (ha egyáltalán) ingyenes – lényegében Ön fizet a hitelezőnek azért, hogy az ő pénzét használhassa. A hitelköltségek összehasonlításának legjobb módja, ha a tényleges kamatlábat nézzük, amelyet általában éves teljes hiteldíjmutatóként (THM) tüntetnek fel.

6. Hitelképességi mutató

Mit jelent a hitelképességi mutató

A hitelképességi mutató általában négy részt tartalmaz: személyes adatokat, az Ön pénzügyi számláinak összefoglalóját, a hitelellenőrzések előzményeit, valamint nyilvános nyilvántartásokat, például csődeljárásokat és zálogjogokat.

Hogyan használják a hitelképességi mutatót a hitelképesség meghatározására?

Az Ön hitelképességi mutatója azt tükrözi, hogy mekkora a valószínűsége annak, hogy Ön teljesíti, vagy nem teljesíti adósságát.

Hogyan befolyásolhatják a hitelképességi jelentésben szereplő negatív információk a pénzügyi lehetőségeket?

Minél jobb a hitelképességi mutatója, annál nagyobb valószínűséggel kaphat hitelengedélyt és annál valószínűbb, hogy alacsony kamatlábakat kap. Ha ez viszont rossz, akkor nehézségekbe ütközhet a hitelfelvétel, és ha mégis hitelhez jut, akkor valószínűleg magasabb kamatlábakkal kell számolnia.

7. Hogyan javíthatja hitelképességét?

A hitelképesség javítása

A hitelképességi mutatója javításának a legjobb módja, ha következetesen és időben fizeti a számláit. Időbe telik, mire a pontos fizetésekből komoly előzményeket lehet szerezni, és ezért gyakran időbe telik, amíg hitelképességét javítja. Ne feledje, hogy nem minden számlafizetést jelentenek a hitelintézeteknek. A közüzemi szolgáltatók például gyakran nem jelentik az Ön kifizetéseit, a hitelkártya-társaságok azonban szinte mindig jelentik.

8. Hitelkártyák és betéti kártyák

Hogyan működnek a hitel- és betéti kártyák

A hitel- és betéti kártyák lehetővé teszik a vásárlásokat. A betéti kártya automatikusan pénzt vesz le a folyószámlájáról. A hitelkártya egy “vásároljon most és fizessen később” rendszer szerint működik. Minden hónapban számlát kap a hitelkártyás vásárlásokról. A díjak és kamatok elkerülése érdekében fizesse ki ezt teljes egészében.

Mikor érdemes hitelkártyát vagy betéti kártyát használni

A bankkártya remek lehetőség arra, hogy kis kockázattal gyakorolja a bankszámla használatát, amíg el nem sajátítja a pénzkezelését. A bankkártya azonban nem kínál annyi előnyt, és azonnali fizetést igényel. A hitelkártyák lehetővé teszik, hogy most vásároljon valamit, és csak később fizessen érte, de itt nagyobb az eladósodás kockázata. Csak olyan dolgok megvásárlására használja, amelyek beleférnek a költségvetésbe.

Mindkettő előnyei és hátrányai

A betéti kártyák általában ingyenesek, ha egy nagyobb banknál folyószámlát nyit. A folyószámlahitel-díjakon kívül nem valószínű, hogy egyéb költségekkel terhelik a számláját, és nem kockáztatja az eladósodást. A hitelkártyák rugalmasabbak, de lehetővé teszik, hogy adósságot halmozzon fel.

Adósság és hitelek

Néha az adósságvállalás és a hitelfelvétel költségei jó befektetésnek bizonyulnak, amikor személyes pénzügyek kezeléséről beszélünk. Gondoljon a diákhitelre, amely lehetővé teszi, hogy finanszírozza a képzést egy jobban fizető állás reményében.

9. Mi az adósság?

Az adósság definíciója

Hitel vagy kölcsön igénybevételével most kap meg egy árut vagy szolgáltatást, de időben csak később fog fizetni érte. Az adósság a pénznek az a része, amelyet még nem fizettek ki.

Az adósság kockázatai

Ha többet kölcsönt vesz fel, mint amennyit vissza tud fizetni, akkor a túlzott eladósodást kockáztatja. A túlzott eladósodást jelzi, ha nem tudja teljesíteni a tartozása minimális törlesztőrészleteit. A pénzügyi helyzet megváltozása hatással lehet a visszafizetésre, ami lefoglaláshoz, munkabér levonáshoz, negatív hitelelbíráláshoz és megnövekedett kamatlábakhoz vezethet.

Mikor jó vagy rossz az adósság?

Az alapján döntse el, hogy az adósság jó vagy rossz, hogy hogyan befolyásolja a vagyona nettó értékét – a különbség a tulajdonában lévő eszközök és a tartozása között. A jó adósság, például a diákhitel, mely idővel növeli a fizetését, és nagyobb nettó értéket eredményez. A rossz adósság, mint például a luxuscikkekre való túlzott költekezés.

10. Hogyan csökkentheti az adósságot?

Az adósság csökkentése

Először is szabadítson fel pénzt a “szükséges” és a “szeretném” kategóriák szétválasztásával. Ezután vonja le a “szükséges” dolgokra fordított kiadásokat. Fizesse ki az adósság havi minimumait, majd teljesítse a fennálló tartozások további részleteit.
Végül fizessen ki egy adósságot teljes egészében a “lavina módszerrel” (a legmagasabb kamatlábbal rendelkező adóssággal kezdve).

Túlzott adósság esetén dolgozzon közvetlenül a hitelezőkkel a hitelek konszolidálása, a törlesztés újratárgyalása érdekében.

11. A kifizetések elmulasztásának következményei

A hitel- vagy hitelkártya-törlesztések elmulasztásának következményei

A hitel- vagy hitelkártya-fizetések elmulasztásának komoly következményei vannak. A késedelem vagy nemfizetés miatti negatív jelölés több évig a hiteltörténetében marad, és a jövőbeli hitelezők ezt negatívumként fogják értékelni.

Mit jelent a késedelem és a nemfizetés

Késedelemről akkor beszélünk, ha a fizetés késedelmes – jellemzően 30 napon túli. Fizetésképtelenségről akkor beszélünk, ha a késedelmes státusz több hónapig fennáll. Ekkor a hitelező úgy dönthet, hogy Ön nem képes visszafizetni a kölcsönzött pénzt, ezért eladja a tartozást egy behajtó cégnek.

Hogyan lehet megelőzni a súlyos károkat, ha a hitelfelvevő elmulasztja a fizetéseket?

Legyen proaktív, és emlékeztetőkkel és jó tervezéssel soha ne mulassza el a fizetést. Ha elmaradt fizetés történik, azonnal vegye fel a kapcsolatot a hitelezőjével, hogy megoldást találjon, például újratárgyalja a feltételeket vagy pénzügyi tanácsadást kérjen.


További írások

Autóhitel törlesztőrészlet – 3 tényező, amely befolyásolja

Autóhitel törlesztőrészlet – 3 tényező, amely befolyásolja

Autóhitel törlesztőrészlet – Az autóhitel havi törlesztőrészletét három fő tényező határozza meg: a hitel összege, a kamatláb és a hitel futamideje. Vannak olyan lépések, amelyeket megtehet – például előleget fizethet, javíthatja hitelképességét, vagy más hitel futamidőt választhat -, amelyekkel csökkentheti a havonta fizetendő összeget.

Autóhitel – hogyan működik? Hol érdemes felvenni? Kamatok, futamidő

Autóhitel – hogyan működik? Hol érdemes felvenni? Kamatok, futamidő

Az autóhitelek zavarba ejtőek és megértésük megterhelő lehet – különösen, ha Ön először finanszíroz autót. A kamatlábaktól kezdve az előlegfizetésen át a kölcsön hosszáig sok mindent meg kell értenie.