Kötvény befektetés » Hogyan fektessünk kötvényekbe? » Útmutató

Kötvény befektetés » Hogyan fektessünk kötvényekbe? » Útmutató
explain.hu
explain.hu

Kategória:Pénz

Kötvény befektetés – A kötvényvásárlás megismerése a befektetői képzés alapvető része. Egy jól diverzifikált befektetési portfóliónak egyensúlyt kell teremtenie a részvények és a kötvények között. Lehetővé kell tennie, hogy átvészelje a volatilitást, miközben menet közben növekedést érjen el. Nézzük meg közelebbről a kötvény befektetés alapjait.

Hogyan vásároljunk kötvényeket?
Alapismeretek új befektetők számára.

Miért érdemes kötvényekbe fektetni?

A kötvények általában megbízható pénzáramlást kínálnak, ami jó befektetési lehetőséggé teszi őket a jövedelemcélú befektetők számára. Egy jól diverzifikált kötvényportfólió kiszámítható hozamot biztosíthat, kisebb volatilitással, mint a részvények, és jobb hozammal, mint a pénzpiaci alapok. Még akkor is, amikor a kamatlábak alacsonyak, az olyan kötvény befektetés, mint a magas hozamú adósság vagy a feltörekvő piaci kötvények kielégíthetik a befektető jövedelemigényét, bár lényegesen nagyobb kockázattal.

“A fix kamatozású befektetések célja a portfólió diverzifikálása ” – mondják a kötvény befektetés profijai.
“Ha megnézzük az amerikai részvénypiac idei hozamát, a részvények nagyjából 13%-kal csökkentek. Az amerikai befektetési kategóriájú kötvények valamivel több mint 4,5%-kal emelkedtek. Ez azért fontos, mert ha egy befektető kiegyensúlyozott portfóliót tart részvényekből és kötvényekből, az segít neki abban, hogy kevésbé volatilis befektetői élményben legyen része.”

Hogyan vásároljunk egyedi kötvényeket

A befektetők vásárolhatnak egyedi kötvényeket brókeren keresztül vagy közvetlenül a kibocsátó állami szervtől. Az egyedi kötvények vásárlásának egyik legnépszerűbb esete az, hogy a befektetők meghatározott időre leköthetnek egy adott hozamot. Ez a stratégia stabilitást kínál, míg egy kötvénybefektetési alap vagy fix kamatozású tőzsdén kereskedett alap (ETF ) hozama idővel ingadozik.

Fontos szem előtt tartani, hogy az egyedi kötvényeket “egészben” kell megvásárolni. A legtöbb kötvényt meghatározott egységáron (pl.: 100 000 Ft / db) részletekben bocsátják ki, így legalább ekkora összeggel kell feltöltenie a brókerszámla egyenlegét, hogy elkezdhesse.

Akár önkormányzati kötvények, vállalati kötvények vagy kincstárjegyek vásárlását vizsgálja, az egyes kötvények vásárlásának alapjai ugyanazok maradnak: megvásárolhatja őket új kibocsátásként vagy a másodlagos piacon.


Új kibocsátású kötvények

Az új kibocsátású kötvények vásárlása azt jelenti, hogy Ön az elsődleges piacon vásárol kötvényeket. Vagyis az első kibocsátáskor, hasonlóan ahhoz, mintha részvényt vásárolna egy vállalat tőzsdei bevezetésénél. A befektetők új kibocsátású kötvényeket vásárolnak az úgynevezett kibocsátási áron.

kötvény befektetés
kötvény befektetés

Hogyan vásároljon vállalati kötvényeket új kibocsátásúként?

A hétköznapi befektetők számára trükkös lehet az új kibocsátású vállalati kötvények megszerzése. Általában kapcsolatra van szüksége azzal a bankkal vagy brókercéggel, amely az elsődleges kötvénykibocsátást kezeli. Ha vállalati kötvényeket vizsgál, tisztában kell lennie a kötvény:

 • minősítésével (befektetési besorolású vagy nem befektetési besorolású / “junk” kötvények),
 • lejáratával (rövid, közép- vagy hosszú távú),
 • kamatlábával (fix vagy változó)
 • kamatszelvény (kamatfizetés) kifizetésének módjával (rendszeres vagy nulla kamatozású).

A vásárlás befejezéséhez szüksége lesz egy brókerszámlára, amely fedezi a vételárat és a bróker által a vásárlásért felszámított esetleges jutalékokat.

Hogyan vásároljon önkormányzati kötvényeket új kibocsátásokként

Az önkormányzati kötvények új kibocsátásként történő megvásárlásához a befektetőnek részt kell vennie a kibocsátó lakossági megbízási időszakában. Közvetlenül a kötvénykibocsátás mögött álló pénzintézetnél kell brókerszámlát vezetnie, és ki kell töltenie egy kérelmet, amelyben meg kell adnia a megvásárolni kívánt kötvények mennyiségét, kamatszelvényét és lejárati dátumát. Az elérhető szelvényeket és lejárati dátumokat a kötvénytájékoztatóban találja, amelyet a leendő befektetők kapnak.

Hogyan vásárolhat új kibocsátású államkötvényeket?

Államkötvényeket, például amerikai kincstári kötvényeket vásárolhat brókeren keresztül vagy az államkincstár által kijelölt és jóváhagyott pénzintézeten keresztül. Mint fentebb említettük, a kincstári kötvényeket előre meghatározott tételekben bocsátják ki. A befektetők új kibocsátású államkötvényeket vásárolhatnak évente többször tartott aukciókon, versenyeztetett vagy nem versenyeztetett ajánlatot téve. A nem versenyeztetett ajánlat azt jelenti, hogy Ön elfogadja az aukció által meghatározott feltételeket. Versenypiaci ajánlat megtételekor megadhatja az Ön által preferált diszkontrátát vagy hozamot. A közelgő árveréseket online követheti nyomon.


Másodlagos piaci kötvények

A kötvénytulajdonosok gyakran adják el kötvényeiket lejárat előtt a másodlagos piacon. Ha érdekli, hogyan vásárolhat olyan kötvényeket, amelyek nem új kibocsátások, a másodlagos piacon a fenti kötvénytípusok mindegyikét megvásárolhatja. A vásárlás brókercégen, speciális kötvénybrókereken vagy nyilvános tőzsdéken keresztül történik.

A másodlagos piacon történő kötvényvásárláskor több kutatást kell végeznie, mivel az árazás kevésbé átlátható. Az új kibocsátásoknál minden vevő ugyanazt az árat fizeti. A másodlagos piacon a vállalati és önkormányzati kötvényeknél felárat is lehet számítani. Az is előfordulhat, hogy ugyanazt a kötvényt két különböző kereskedő két különböző áron kínálja. A kötvényekkel kapcsolatos tranzakciók után jutalékot, tranzakciós és szerződési díjakat is felszámíthatnak Önnek.

Ha befektetési tanácsadó nélkül, önállóan kíván egyedi kötvényeket vásárolni, a vállalati kötvények esetében a vásárlás előtt árösszehasonlítást kell végeznie az Ön által fontolóra vett kötvények esetében, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a bróker által felszámított árrés korrekt-e.

Az államkötvényeket az állam nem kínálja a másodlagos piacon, de brókereken keresztül megvásárolhatók.

Kötvénylétrák építése

Egyedi kötvények vásárlásakor egyes befektetők úgy akarják kezelni a kamatkockázatot, hogy a birtokukban lévő kötvények lejárati idejét széthúzzák. Ezt nevezik “kötvénylétrának”. A fix jövedelmű befektetők a kötvénylétrákat azért használják, hogy további rugalmasságot biztosítsanak a változó piaci feltételekhez igazodó állományaiknak.

Például lehet, hogy van 1 500 000 forintja, amelyet kötvényekbe fektethet. Az egészet elkölthetné egyetlen 10 éves lejáratú kötvényre, de a tőkéje egy évtizedre le lenne kötve – tíz év alatt sok minden változhat a piacokon. Egy egyszerű kötvénylétrával három 500 000 forintos kötvényt vásárolna, amelyek lejárati dátuma más és más: Például egy év, két év és három év.

Ahogy az egyes kötvények lejárnak, a tőkét újra befektetheti a kezdetben választott leghosszabb futamidejű kötvényekbe – ebben az esetben 3 éves futamidővel. Ezzel az egyszerű kötvénylétrával évente 500 000 forint állna rendelkezésére az új kötvény befektetés meglépésére. Ha a kamatlábak magasabbak, akkor a jobb hozam előnyét élvezheti. Ha alacsonyabbak, a létra még mindig tartalmaz magasabb hozammal lekötött lejáratokat. Ráadásul a szelvénykifizetések ütemezésével javíthatja a pénzforgalmat.

Az egyedi kötvény befektetés kihívásai

Amikor azon gondolkodik, hogyan vásároljon kötvényeket befektetési portfóliójához, az egyedi kötvények számos kihívást rejtenek magukban. Az egyes kötvényekben rejlő sokféle mozgó rész mellett az elsődleges piac a leggazdagabb befektetők kivételével nehezen hozzáférhető. A másodlagos piac árazása kevésbé átlátható, mint az elsődleges kibocsátásoké, ami megnehezíti a befektetők számára, hogy megismerjék az egyes kötvények valódi költségét és azt, hogy mennyi felár van beépítve a költségbe.

Ha az egyedi kötvények túl bonyolultnak tűnnek az Ön befektetési ismereteihez képest, és nem szeretne pénzügyi tanácsadót igénybe venni útmutatásért, akkor két további lehetőséget is felfedezhet arra, hogy fix kamatozású eszközöket adjon a befektetéseihez: a kötvény befektetési alapokat és a kötvény ETF-eket.


Kötvény befektetési alapok vásárlása

A kötvény befektetési alapok az egyedi kötvények számos előnyét kínálják a befektetőknek, csökkentett kockázat mellett. Ráadásul a befektetési alapok vásárlása sokkal egyszerűbb folyamat.

A kötvény befektetési alapok néhány kulcsfontosságú jellemzője a diverzifikáció és a professzionális kezelés előnye. A kötvény befektetési alapokkal a befektetők élvezhetik a fix jövedelmű szakemberek által kezelt pénz előnyeit, és egy olyan összevont alapból vesznek, ahol nem csak tíz egyedi kötvényt tartanak. Több száz kötvény alkotja a befektetési alapot, ahol sokkal kisebb a valószínűsége annak, hogy egy kötvény aránytalanul nagy hatással legyen az eredményre.

A részvényalapokhoz hasonlóan a kötvény alapokban is más befektetőkkel együtt lehet pénzt összevonni, hogy egy kötvényekből álló portfólió részvényeit vásároljuk meg. A kötvény befektetési alapok lehetnek aktívan vagy passzívan kezeltek, az alapok jellemzően egy adott típusú kötvényt követnek – vállalati vagy önkormányzati kötvényeket. Általában egy meghatározott lejárati stratégiát követnek, hosszú vagy rövid távon.

A kötvény befektetési alapok néhány előnye a következő:

 • Likviditás: A kötvény befektetési alapok befektetési jegyeit ugyanolyan könnyen lehet vásárolni és eladni, mint a részvényekét. A részvényekkel ellentétben a befektetési alapok befektetési jegyeinek vételi megbízásait naponta egyszer, a piaczárás után hajtják végre.
 • Osztalék újrabefektetése: Az alapok megkönnyítik, hogy a jövedelemfizetésből származó osztalékokat visszaforgassa az alapba, hogy tovább gyarapítsa befektetéseit.
 • Rendszeres jövedelem: Az osztalékok újrabefektetésének alternatívájaként a legtöbb kötvényalap lehetőséget ad havi kifizetésekre, ami folyamatos pénzáramlást biztosít azon befektetők számára, akik a kötvények jövedelmi előnyeit szeretnék élvezni.

A kötvényalapok kezelési díjakkal járnak, hogy az alapkezelőket kompenzálják az alapon belül vásárolt és eladott kötvények aktív kezeléséért. Ezt a díjat “költséghányadként” fejezik ki, és azt jelzi, hogy a befektetése alapján évente milyen díjakat kell fizetnie. Például egy 1%-os költséghányaddal rendelkező kötvényalap évi 10 000 forintot számít fel Önnek az 1 000 000 forintos befektetése után.

Sok kötvény befektetési alapnak van minimális kezdeti befektetése, amit érdemes figyelembe venni.


kötvény befektetés
kötvény befektetés

Kötvény ETF-ek vásárlása

Kötvényekbe befektethet a tőzsdén forgalmazott kötvényalapok (ETF-ek) vásárlásával. A kötvény befektetési alapokhoz hasonlóan az ETF-ek is kötvénykosarakból állnak, amelyek egy adott befektetési stratégiát követnek. A kötvény ETF-ek lehetnek passzívan vagy aktívan kezeltek is. Az ETF-ek díjai általában alacsonyabbak, mint a kötvény befektetési alapok díjai.

Az ETF-ek általában véve nagyon alacsony költségűek, és a befektetők a hozam nagyobb részét megtarthatják maguknak, ahelyett, hogy a kezelői díjakat fizetnék, mint a befektetési alapok esetében. Egy újabb befektető vagy egy olyan személy számára, akinek kevesebb pénzt kell befektetnie, a belépési küszöb csupán az ETF NAV-költsége, ahelyett, hogy sok befektetési alapnál kezdeti befektetési minimumot kellene fizetnie.

A költségek mellett az ETF-ek még nagyobb likviditást is kínálnak. A kötvény ETF-ekkel a részvényekhez hasonlóan a szokásos piaci órákban kereskednek, nem pedig a kötvény befektetési alapoknál megszokott naponta egyszeri alkalommal . A kötvény befektetési alapokhoz hasonlóan a kötvény ETF-ek is rendszeres jövedelemkifizetéseket kínálnak.

Amikor azt próbáljuk eldönteni, hogyan vásároljunk kötvényeket, a kötvény befektetési alap jobb megoldás lehet azon befektetők számára, akik hosszabb ideig tervezik tartani az alap befektetési jegyeit. Az aktívabb befektetők a kötvény ETF-eket részesíthetik előnyben, mivel sok befektetési alap nem számol fel rövid távú visszaváltási díjakat, amelyek visszatarthatják a túl gyakori kereskedéstől.

A kötvény befektetés hátrányai

 • Kevesebb készpénz: A kötvényeknél hosszabb időre le kell kötni a pénzt.
 • Kamatlábkockázat: Mivel a kötvények viszonylag hosszú távú befektetések, a kamatlábak változásának kockázatával kell szembenéznie. Például, ha Ön egy 3%-os kamatozású 10 éves kötvényt vásárol, és egy hónappal később ugyanez a kibocsátó 4%-os kamatozású kötvényeket kínál, akkor a kötvénye értéke csökken. Ha megtartja, akkor a potenciális jövedelemtől esik el, mivel megreked az alacsonyabb kamatlábnál.
 • A kibocsátó nemteljesítése: Ez nem gyakori, de ha egy kibocsátó nem teljesíti a kötelezettségeit, akkor Ön azt kockáztatja, hogy elveszíti a kamatfizetést, vagy a tőke visszafizetését, vagy mindkettőt.
 • Átláthatóság: A kötvénypiacon kisebb az átláthatóság, mint a részvénypiacon, így a brókerek néha képesek magasabb árakat felszámítani, és nehezebben tudja eldönteni, hogy az adott kötvényért kínált ár tisztességes-e.
 • Kisebb hozam: A kötvények által elérhető hozam lényegesen alacsonyabb, mint a részvények esetében.

Jó befektetésnek számítanak a kötvények?

Erre a kérdésre csak Ön tud választ adni. Íme néhány forgatókönyv, amelyet figyelembe kell vennie a döntéshez:

 • Ha Ön kockázatkerülő típus, aki valóban nem bírja elviselni a pénzvesztés gondolatát, a kötvények megfelelőbb befektetés lehetnek az Ön számára, mint a részvények.
 • Ha Ön nagymértékben részvényekbe fektetett, a kötvények jó lehetőséget nyújtanak portfóliója diverzifikálására és a piaci volatilitás elleni védelemre.
 • Ha nyugdíj előtt áll vagy már nyugdíjas, lehet, hogy nincs ideje átvészelni a részvénypiaci visszaeséseket, ebben az esetben a kötvények biztonságosabb helyet jelentenek a pénzének. Valójában a legtöbb embernek azt tanácsolják, hogy idősebb korukban a részvényekből mozgassák át pénzüket a kötvényekbe, és ez nem is olyan szörnyű tanács, feltéve, hogy nem követi el azt a hibát, hogy teljesen mértékben megszabadul a részvényportfóliójától.

A végeredmény

A kötvény befektetés – legyen szó akár egyedi kötvényekről, akár kötvény befektetési alapokról vagy kötvény ETF-ekről – diverzifikációt és megbízható jövedelmet biztosít befektetési portfóliója számára. Minden kötvényekkel kapcsolatos befektetésnél el kell végeznie a kellő körültekintést: Kutasson a kibocsátók után, hasonlítsa össze a kötvényminősítéseket, és ha lehetséges, konzultáljon befektetési szakemberrel, aki segít a választásban.


További írások

Befektetés alapjai kezdőknek – útmutató

Befektetés alapjai kezdőknek – útmutató

Befektetés alapjai kezdőknek – A befektetési környezet rendkívül dinamikus és folyamatosan változó. De azok, akik időt szánnak arra, hogy megértsék az alapelveket és a különböző eszközosztályokat, hosszú távon jelentős nyereségre tehetnek szert.

Személyes pénzügyi tippek – 10 fontos tipp a pénzügyi előrelépéshez

Személyes pénzügyi tippek – 10 fontos tipp a pénzügyi előrelépéshez

Személyes pénzügyi tippek – Bár a pénzügyi helyzet javítását célzó fogadalmak meghozatala az év bármely szakában jó dolog, sokaknak az új év elején könnyebb dolguk van. Függetlenül attól, hogy mikor kezdjük, az alapok ugyanazok maradnak. Íme 10 kulcsfontosságú tipp a pénzügyi előrelépéshez